AKÜ’ye bir haftada bin ağaç

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) tarafından İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nün katkılarıyla, bir hafta süresince AKÜ'nün Ahmet Necdet Sezer Kampusüne toplam bin adet ağaç dikilecek 21-25 Mart Orman Haftası kapsamında düzenlenen “Ağaç Dikme Şöleni”, 25 Mart 2011 Cuma günü gerçekleştirildi. Şenlik kapsamında düzenlenen ağaç dikme çalışmaları, bir hafta boyunca devam edecek ve bu sürenin sonunda bin [&hellip]

AKÜ'ye bir haftada bin ağaç

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) tarafından İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nün katkılarıyla, bir hafta süresince AKÜ’nün Ahmet Necdet Sezer Kampusüne toplam bin adet ağaç dikilecek

21-25 Mart Orman Haftası kapsamında düzenlenen “Ağaç Dikme Şöleni”, 25 Mart 2011 Cuma günü gerçekleştirildi. Şenlik kapsamında düzenlenen ağaç dikme çalışmaları, bir hafta boyunca devam edecek ve bu sürenin sonunda bin adet ağaç, kampus alanına dikilmiş olacak. Ahmet Necdet Sezer Kampusü Barış Manço Gençlik Şölen Alanında düzenlenen “Ağaç Dikme Şöleni” törenine Vali Vekili Niyazi Ergut, Belediye Başkan Vekili Sabri Demirkapı, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, İl Çevre ve Orman Müdürü Hidayet Şen, İl Bayındırlık ve İskan Müdürük İbrahim Öz, AKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Kemalettin Çonkar, Prof. Dr. Hakkı Yazıcı, Prof. Dr. Süleyman Taşgetiren ve Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Hilmi Uçan’ın yanı sıra AKÜ akademik ve idari personeli ile öğrencileri katıldı.
“15 milyon ağaç dikme sözü verdik”
Törenin açılış konuşmasını yapan İl Çevre ve Orman Müdürü Hidayet Şen, “Birleşmiş Milletler (BM), 2010 yılını ‘Biyolojik Çeşitlilik Yılı’ olarak ilan etmişti. Bununla paralel olarak 2011 yılını da ‘Dünya Ağaçlandırma Yılı’ olarak ilan etti. Bunların ardı ardına gelmesindeki temel amaç, küresel ısınma ve iklim değişikliği olgusuna dikkat çekmek ve bununla birlikte ulusların kendi ölçeğinde tedbirler almasını sağlamaktır. Ülkemiz BM’in hareketinden daha önce milli ağaçlandırma seferberliği ilan etti. Küresel ısınma ve iklim değişikliğine, erozyon ve çölleşmeye karşı mücadele başlatıldı. Bu kapsamda ülkemizin her yerinde ağaç dikiliyor. 2010 sonbaharı ve 2011 yılında Afyonkarahisar’da Çevre ve Orman Bakanlığı teşkilatları olarak, Sayın Bakanımıza 15 milyon ağaç dikme sözü verdik. Bu sözü de yerine getireceğiz. Nüfusun artması ve insanların kapital arzuları ormanların hızla yok olmasına sebep oluyor. Her geçen bir dakikada 20 futbol sahası büyüklüğünde ormanlar yok ediliyor. Anadolu’da ‘bir dikili ağacı olmak’ deyimi vardır. Bu deyim, hakimiyet ve aidiyet belirtmek için kullanılır. Dikili bir ağacı ya da bir avuç toprağı olmayan, o yere ait değildir. Orada kalıcı da değildir. Özellikle öğrencilerimizi ağaç dikme, erozyon ve çölleşmeyle mücadele konularında bilinçlendirmek, iklimi canlandırmak için İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzle birlikte okulu olan her yerleşim biriminde eğitim ormanları kuracağız. Her öğrencinin dikili ağacı olacak. Bunun için 2010 yılında protokol imzalandı ve 2011 yılında da bu protokolün gereğini yapıyoruz. 2011 yılının güz döneminde de üniversitemiz öğrencileriyle birlikte ‘Her üniversitelinin Afyonkarahisar’da dikili bir ağacı olacak’ diye bir kampanya başlatabiliriz. Bir kağıdın geri dönüşümü bir ağacın kurtarılması demektir. Öğrencilerimizden de bu duyarlılığı göstermelerini ve çevrelerine de yaymalarını istiyorum” dedi.
“10 milyar insanın ormanla
doğrudan ilgisi var”
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ise yaptığı konuşmada, “Orman, yaşam için muhtaç olunan bütün maddelerin temel kaynağı olup, en basit ifadeyle yaşam destek ünitesi olarak tanımlanabilir. Ormanlarımız küresel iklim değişikliğiyle mücadelede en önemli unsurdur. Dünya üzerinde orman alanları ve ormandan elde edilen ürünlerin pek çoğu giderek azalmaktadır. Bunu kaygıyla izlemekteyiz. Türkiye, hem orman alanları hem de ormandan elde edilen serveti arttırabilir nadir şanslı ülkelerdendir. Çevre ve Orman Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye’de 10 milyara yakın insanın ormanla doğrudan ilgisi bulunmaktadır. Bu da ormanlarımızın bilinen her türlü faydasının yanı sıra insanımızın yaşamında ne kadar önemli bir yer tuttuğunun da göstergesidir. Ağacın ve yeşilin korunması yetmez; ormanlarımızın bugün olduğundan çok daha geniş alanlara yayılması ve bu sevginin bilince dönüşerek gelecek nesillerimize, gençlerimize, çocuklarımıza aktarılması en önemli meselemiz olmalıdır. Bu duygu ve düşüncelerde Dünya Orman Haftası kutlamaları kapsamında düzenlediğimiz ‘Ağaç Dikim Şölenine’ hoş geldiniz. Diktiğiniz her fidanın umuda dönüştüğü bir gelecek temenni ederim. Bugün bu törende 300’ü karaçam; 700 adeti mavi ladin, sedir, top akasya, ıhlamur, diş budak ve süs eriği olmak üzere toplam bin adet fidan dikilecektir. Hepinize katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum. Şölenin güzel ve geleceğe uyarı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu. AKÜ Halkbilim Uygulama ve Araştırma Merkezi Halk Dansları Topluluğunun gösterilerinin ardından öğrencilerle birlikte ilimiz protokol üyeleri de birer ağaç dikti. Tören, yemek ikramının ardından sona erdi.

Bakmadan Geçme