AKÜREM'de Sağlıklarına Kavuşan Kuşlar Doğaya Bırakıldı
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Yaban Hayatını Kurtarma Rehabilitasyon Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezinde (AKÜREM) tedavileri ve rehabilitasyonları tamamlanan kuşlar AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş'ın katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikle doğaya bırakıldı.
Etkinliğe; AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş’ın yanı sıra Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdür Yardımcısı Mesut Civcivoğlu, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Civelek, Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Zeki Gürler, AKÜ Yaban Hayatını Kurtarma Rehabilitasyon Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. İsmail Aytekin ile birlikte personel ve öğrenciler katıldı.
“SEMBOLİK OLARAK ÜÇ KUŞUMUZU SALDIK”
Etkinlik sonrası konuşma yapan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Karakaş, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 3 Mart’ı Dünya Yaban Hayatı Günü ilan edildiğini belirtti. 3 Mart Dünya Yaban Hayatı Günü vesilesiyle Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezinde tedavileri tamamlanan yaban hayatına ait canlıları gerçek yaşamlarına saldıklarını ifade eden Rektör Karakaş, “Sembolik olarak 3 kuşumuzu saldık. Merkezimizde tedavileri tamamlanan diğer hayvanlarımız da kendi doğal ortamlarında salınacak. Yaban Hayatını Koruma Kurtarma Merkezimiz, Tarım ve Orman Bakanlığı ile müştereken hizmet veriyor. Özellikle yaralanmış ve tedaviye muhtaç canlar burada hassasiyetle tedavi ediliyor. Geride bıraktığımız süre zarfında AKÜ yönetimi olarak AKÜREM’i güçlendirdik. Milli Parklar Bölge Müdürlüğü ve Üniversitemizden iki tekniker burada çalışmaya başladı.” dedi.
“YABAN HAYATI DOĞANIN PARÇASI”
Doğanın bir ekosistem olduğunu ve ekosistemin bir parçası eksik kaldığında doğada sorunlar ortaya çıktığını vurgulayan Rektör Karakaş, “Yaban hayatı da ekosistemin bir parçası. Bu parçanın görevini yerine getirebilmesi için canlılarımızı korumamızın yanında nesli tükenmek üzere olanlar için önlemler de almamız gerekiyor. Bu anlamda Milli Parklar Bölge Müdürlüğü etkili bir şekilde faaliyetlerini sürdürüyor. Biz de Üniversite olarak Veteriner Fakültemizin desteğiyle rehabilitasyon sürecini gerçekleştiriyoruz. Dünya Yaban Hayatı Gününü de bu vesileyle kutluyorum.” dedi.
“VATANDAŞLAR AKÜREM’İ ARASIN”
AKÜ Yaban Hayatını Kurtarma Rehabilitasyon Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. İsmail Aytekin ise AKÜREM olarak doğada güçsüz kalmış, vurma veya elektrik çarpması gibi yaban hayatıyla ilgili herhangi bir problem olduğunda vatandaşların 112’yi arayarak Doğa Koruma Bölge Müdürlüğüne bilgi verdiğini kaydetti. Aytekin, şunları ifade etti: “Bu gibi durumlarda doğa koruma bir araç kaldırarak yerinde tespit ettikten sonra yaralı hayvanları Merkezimize getiriyor. Biz de genel muayene yaptıktan sonra herhangi bir kırık-çıkık veya yaralanma varsa cihazlarımızla tespit ediyoruz. Akabinde gerekli tedaviyi uyguluyoruz. Türkiye’nin en büyük Yaban Hayatı Merkezi burasıdır. Bir ekip olarak burada canlılarımızı en güzel şekilde rehabilite ediyoruz. Daha sonra uçma kafeslerine alıyoruz. Kafeslere aldıktan sonra süre içinde takibini yapıyoruz tamamen uçmaya başlamışlarsa doğayla kavuşturuyoruz. Bu vesile ile herkesin dünya yaban hayatı gününü kutluyorum.” Doğaya bırakılan kuşların ardından AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ve Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdür Yardımcısı Mesut Civcivoğlu, AKÜ Yaban Hayatını Kurtarma Rehabilitasyon Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. İsmail Aytekin’den çalışmalar hakkında bilgiler aldı.