• Haberler
  • Genel
  • AKÜ’nün yakın geleceği parlak – Kocatepe Gazetesi

AKÜ’nün yakın geleceği parlak – Kocatepe Gazetesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, canlı yayında gazetecilerin sorularını cevaplandırarak üniversite de yürütülen, planlanan çalışmaları anlattı. Solak, AKÜ’de yakın geleceğin çok parlak olacağını söyledi Karahisar TV Genel Yayın Yönetmeni Murat Emre'nin hazırlayıp sunduğu 'Yerel Gündem' programına katılan Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, üniversite çalışmalarını değerlendirerek, yatırımlar hakkın [&hellip]

AKÜ'nün yakın geleceği parlak

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, canlı yayında gazetecilerin sorularını cevaplandırarak üniversite de yürütülen, planlanan çalışmaları anlattı. Solak, AKÜ’de yakın geleceğin çok parlak olacağını söyledi

Karahisar TV Genel Yayın Yönetmeni Murat Emre’nin hazırlayıp sunduğu “Yerel Gündem” programına katılan Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, üniversite çalışmalarını değerlendirerek, yatırımlar hakkın bilgiler verdi.
Küçükkurt’un vefatı üzdü
10 ay önce AKÜ Rektörlük görevine seçilerek gelen Prof. Dr. Mustafa Solak, Karahisar TV’de her Cuma akşamı yayımlanan Genel Yayın Yönetmeni Murat Emre’nin hazırlayıp sunduğu “Yerel Gündem” programına katıldı. Programa katılan Rektör Prof. Dr. Solak’a Cihan Haber Ajansı ve Zaman Gazetesi Yayım temsilcisi Mesut Mercan, Türkeli Gazetesi Haber Müdürü Volkan Gündüz, Anahaber Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mejnun Sancak ve Anahaber Gazetesi Haber Müdür’ü Satılmış Akkaş sorular yönettiler. Program öncesi AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Afyonkarahisar halkını üzüntüye boğan Kocatepe Gazetesi kurucularından İbrahim Küçükkurt’un ölümünden dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Solak, “Tabi bende bugün üzüntülüyüm. İbrahim Küçükkurt ağabeyimiz vefat etti. Kendisini Temmuz 1999’dan beri yakinen tanırım. Birçok kitapta önsöz yazımında içeriğin değerlendirilmesinde çok büyük bir emeği olan bir büyüğümüzdü. Ayrıca fahri doktor unvanı verdiğimiz 6 üyemizden birisiydi. Bugün (30.12.2011 Cuma günü) sabahleyin saat: 08.00’de 2011 yılının değerlendirme toplantısını yaparken bir haber geldi. İbrahim ağabeyinin kalp krizi geçirdiğini öğrendik ve hemen başına gitti. Hemen tomografiye alındı. Ardından tıbbi tanı ve tetik işlemi yapılırken biz toplantımıza devam ettik. Daha sonra anjiyo yapıldı. Sten takımından sonra bir kez daha ziyaret etmiştim. Saat:13.00 gibiydi ardından rektörlüğe gittim. Daha sonra döndüğümde vefat haberini aldım. Kendisine Allah’tan rahmet arkada kalanlara da başsağlığı diliyorum” dedi.
Çok sayıda fakülte var
Programda 10 yıl içinde yapılan çalışmalardan ve üniversitenin şuan ki durumdan bahseden Rektör Prof. Dr. Mustafa Solak, üniversitelerin 3’e ayrıldığını söyledi. Solak, “Üniversiteler bir toplumun ilk orta ve orta dereceli okulları bitirdikten sonra yaklaşık 30 ile 35 birimde ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitim görülen özerk yasalarla donatılmış belli disiplinlerin verilen eğitim kurumlarıdır. Özgür kurumlardır düşüncenin rahat yaşandığı düşünceye bağlı rahat belli çalışmaların rahat yapıldığı özgür kuruluşlardır. Üniversiteleri biz değişik açılardan gruplandırıyoruz. İlkine bakışımızda eğer bir üniversitede bütün disiplinler varsa, klasik üniversite eğer özel belli temaların işlendiği sağlık mühendisliğin güzel sanatların temel birimlerin ağırlıklı olduğu birimler varsa bunlara da tematik üniversiteler diyoruz. Bir başka sınıflandırmaya göre üniversitelerin büyüklüğü ve lokalizasyona göre de kendi için de 3 grupta sınıflandırıyoruz. Kampus üniversiteleri, şehir üniversiteleri butik üniversiteleri diye. Kampus üniversiteleri Afyon Kocatepe de yaşadığımız gibi bütün birimlerin belli geniş bir alana yayıldığı bir disiplin içinde üretildiği fiziki alanların olduğu üniversiteler, şehir üniversiteleri ise şehir merkezinde bütün birimlerin tek binada toplandığı üniversiteler. Butik üniversiteler ise 2-3 bölümün içinde barındırdığı küçük ölçekli üniversiteler olarak tanımlıyoruz. Afyon Kocatepe üniversitesi tematik ve klasik açıdan klasik bir üniversite çünkü hali hazırda 11 fakültesi var” şeklinde konuştu.
Afyon Kocatepe üniversitesinin yerleşim alanı itibariyle kampus üniversitesi olduğunu belirten Rektör Solak, 34 bin 80 öğrencisinin olduğunu ifade etti. Solak, “Yerleşim alanı itibariyle de bir kampus üniversitesi Afyon Kocatepe Üniversitesi klasik ve kampus üniversitesi niteliğindedir. İçinde 11 fakülte 3 Enstitü, 5 yüksek okul, 15 meslek yüksek okulu ve şimdide 2 yeni kurduğumuz güzel sanatlar Enstitüsü ve ardından da eğitim bi-limleri enstitüsüyle enstitü sayımız 5 e çıktı. Dolayısıyla bu kadar birimde de 34 bin 80 öğrencisi, bin 114 akademik personeli ve 796 idari personelimiz var. Bunların hepsin şöyle bir tek elde söylemek istediğimiz zaman büyük bir ilçe görünümü veren içinde 162 programı barındıran bir üniversiteyiz. Öne çıkan halkımızın daha fazla görmeye çalıştığı sağlıkla ilgili birimler ama şehirleşmeye en önemli katan birimlerin bulduğu mühendislik birimleri ya da mühendislik fakültesi öğretmenlik eğitimi veren öğretmenlik fakültesi temel birimlerde araştırmacı ve uygulamacı yetiştiren fen edebiyat fakültesiyle Afyonkarahisar için çok önemli olan hayvancılığın olduğu yoğun çiftliklerin olduğu alanlara hizmet vermeye çalışan ve-teriner fakültesi gibi fakültelerimiz var. Dolayısıyla 34 bin 80 öğrencisi bin 114 akademik personeli 796 idari personeli Afyonkarahisar ilinde 3 kampusu başta Bolvadin olmak üzere 15 meslek yüksek okulunda değişik ebatta bina yâda kampusu olan bir üniversiteye sahibiz” diye konuştu.
Yeni programlar kuruldu
İlerde öğrenci sayısının artabileceğini dikkat çeken Mustafa Solak, birkaç Fakülteye öğrenci alımının olacağını söyledi. Solak, “Üniversitelere baktığımızda bizim üniversitemiz 1991 yılında rahmetli Turgut Özal’lın döneminde kurulan üniversiteden biridir. Aynı yaşta eşdeğer üniversitelere bakıldığında onlarla birlikte büyüdük. Şuanda belli branşlarda onları geçmeye başladığımız konumdayız. Yenilik olarak hukuk fakültesine henüz öğrenci almadık. Hukuk fakültesine, diş hekimliği fakültesinin ana ihtiyaçlarını gideriyoruz. Diş hekimliği fakültesine, eğitim fakültesinde din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliğini kurduk. Öğrenci almaya hazırladık. Bu bölüme demin ifade ettiğim üzere Güzel Sanatlar Enstitüsü ile Eğitim birimleri enstitüsüne ve onların dışında ilçeleri ve bazı fakülteleri dikkate alarak güzel sanatlarda 3 tane yeni birim kurduk. Geleneksel sanatlar iç mimarlık ve çevre tasarım ki Afyonkarahisar da çok fazla talep vardı. Endüstriyel ürün tasarımı ardından Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek okulunda ilk ve acil yardım termal turizmde Çay Meslek Yüksek Okulunda bankacılık ve sigortacılık meta kronik kurduk. Dazkırı da elektronik haberleşme beton teknolojisi, Dinarda moda tasarımı sivil havacılık kabin hizmetleri çok arzu edilmişti. İscehisar da enstitüriyel kalıpçılık, Sandıklı’da halkla ilişkiler, Sinanpaşa da çocuk gelişimi, Sultandağı’nda büro yönetimi ve halkla ilişkiler Kurduk. Yine Şuhut da el sanatları laboratuarı, sağlık teknikeri ile çocuk gelişimi ve yapı denetimi yeni kurduk. Önümüzdeki yıl bu bölümlere ayrı ayrı öğrenci alınacak. Bu demektir ki belli sayıda öğrenci alacağız” şeklinde konuştu.
Halkla bütünleşmek önemli
Üniversitelerin halkla bütünleşmesinin önemine değinen Rektör Prof. Dr. Solak, şöyle konuştu; “Halkla bütünleşmenin temel öğelerinden biri üniversitenin hizmetlerini üniversitede olan temel birimleri üniversitede gerçekleşen araştırma gerçekleştirme ile üniversite bünyesinde olan özellikle etkinlikleri halkla beraber yaşamanın halkla bütünleşmenin öğesi olarak kabul ediyoruz. Bu sende 9 ay içinde etkinlik olarak 160 yakın etkinlik yaptık. Her hafta gibi bir etkinliğimiz oldu ve halkımıza bütün kapılarımızı açtık. Şuanda bile bugün yoğunluktan bakmadım her hafta 2-3 etkinlik bizim kongre merkezinde çok farklı etkinlilerle halka açtık. Her türlü kolaylığı sağladık. En fazla önem verdiğimiz sağlık etkinliği ile halka etkinlik açmaktı. Afyonkarahisar da sağlık hizmetlerine yönelik 3 merkezden biz şehir merkezinin 3 noktasında hastaneye 3 araç koyduk. Planlama çalışmalarımız devam ediyor. 2012 de bilim sanayi bakanlığına başvuracağız öngörülen evrakları açtığımızda şehrimizden ve çevreden arzu eden firmalara tamamen orayı teknolojik alan olarak açacağız. Halkımızdan birleşmekten kasıt üniversitemizin öğrenim imkânlarını alanlarını belli mevzuat kapsamında kamuoyuyla paylaşmak demektir.”
Hızla çalışmalara başladım
“Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin 6 yıldır dekanlığını yaptım” diyen Rektör Prof. Dr. Solak, “Sonra Ankara da bir üst göreve çağırıldım ve 38 ayada yakın orada çalıştım. Seçim sırasında ve sonrasında bana sorulan hocam hastanenize sağ giden ölü çıkıyor ya da normal giden ölü çıkıyor gibi cümleleri çok duymak beni çok rahatsız etti. Dedim ki kısmet olur da ben bu Üniversite’nin Rektörü olarak göreve gelirsem ilk işim üniversitenin kamuoyuna açık olan uygulama araştırma hastanesini kanunlarda ön görülen mevzuat kapsamında gelinen düzeye getirmek olacaktır ve 20 Mart 2011 de göreve geldim ve hızla çalışmalara başladım. Geçtiğimiz haftaya kadar üniversite hastanemizin bulunduğu Ali Çetinkaya kampusunun önce çevre düzenlemesi parkları ardından 358 yatağı olan ana binanın içi dışı çevresi daha sonra çevre düzenlemesini yaparak belli bir yere getirme gayretini ekibimizle yaptık. Bununla yetinmedik içine de 1,4 milyon TL’lik radyo-lojiyle ilgili çok ciddi sıkıntıları vardı. Tomografi Emar gibi onların bakım odaları aylardır kapalı olduğunu söylüyorlardı. Kökten çözmek için bakım onarım sözleşmesi yaptım. O uzun soluklu problemleri ortadan kaldırmaya başarılı oldum. Geldiğimde ciddi yetersizlikler ve bir boşluk söz konusu idi özellikler acil çok önemliydi acilde yalnızca 1 öğretim görevlisi vardı. 360 kadar yatağı 50 yoğun bakım yatağı olan bir hastanenin ve üniversite bölge hastanesi olmasına karşın bir acil uzmanı ile giderilmesi çok zordu derhal öğretim üyesi görevlisini 3 e araştırma görevli sayısında 5 e çıkararak 8 tane acilde çalışacak hekim arkadaşımızı hizmete dahil edilmesini sağladık” şeklinde konuştu.
Cerrahi ekip sayısı arttı
Araştırma ve uygulama hastanesinde yapılan değişikliklerden de bahseden Solak, şöyle konuştu; “Ben göreve geldiğimde kulak, burun ve boğaz da gastroenteroloji de genel cerrahi de belli bilim disiplinlerine endoskopik cerrahi ekip sayısını artırdık. Bu bir hastane de gece nöbetlerinde uzman hekim nöbeti yoktu. Bir hemşire süper vay zır olarak kalıyordu. 350 yataklı bir hastane de bir ay içersinde nöbetçi amirlik sistemini getirdik şuan uzman hekimler nöbet tutuyor. Asistanların ve hemşirelerin yanı sıra ve online anında icapçı nöbetçiler devreye giriyor. Bizlerde sürekli sabah akşam belli saatlerde hizmette aksamamanın olmaması için zamanımızın belli dönemlerini hastane de geçiriyoruz.”
Rektör yardımcılığı döneminden bugüne kadar AKÜ de neler değiştiğini anlatan Mustafa Solak, şöyle konuştu; “2003 yılı başlarında Afyonkarahisar için çok önemli olan bir uluslar arası bir ihale yapmıştık. 400 yataklı bölge hastanesi olarak acil taranvotoloji ve fizik tedavi ağırlıklı üniversite hastanesi diye 400 yataklı içinde yürüyen bandı dahi olduğu 63 mil-yon dolarlık bir hastaneydi. Yaklaşık onun için 2,5 sene uğraştık. En az 5 kez yurt dışına gittik. Uluslar arası düzeyde ihale yaptık. 35 kişilik bir heyetle ihaleyi yaptık. İhale bitti sonuçlandı ve geçici teminatı bile yattı. Ancak 2003 döneminde nedenini fazla bilemediğimiz şekilde bekletilmeye alındı. Ardından da projenin yürütmeden kaldırıldığını duyduk ve o benim yüreğimde yaradır. O nedenle şuan ki fizik tedavi rehabilitasyon hastanesini o hale getirmek için kendi kendime söz verdim. O hastaneyi içimde ukde kalan Afyonkarahisar’ın ihtiyacı olan bir hastaneyi getirmeye karar verdim.”
Hastane bahar ayında hizmette
AKÜ Rektör Prof. Dr. Mustafa Solak, fizik tedavi rehabilitasyon hastanesinde gelinen son noktayı da kamuoyu ile paylaştı. Solak, “Bu sene yaklaşık şimdiye kadar 18 trilyon harcadık. Ekstra paralarla 26 Milyon’u geçtik. Önümüzdeki sene 6 milyon daha harcayarak 14 milyonluk da içine cihaz koyarak. Yürüyen merdiven dahil çok mo-dern öncelikle ilimize sonra bölgemize daha sonra da termal sağlık turizmi de içine katarak şehir merkezindeki bütün termal otelleri de içine katarak. 12 bin yataklı bir termal sağlık turizmi kompleksi haline getirmek istiyoruz. Yeni yapacağımız satın almalarla beraber 35- 40 milyonu harcayarak hastaneyi mevsim şartlarını da göz önüne alarak Nisan ayında hizmete açmayı düşünüyoruz. Su, termal, ışın ve hekim tedavisinde oluğu bir hastane olacak” diye konuştu.
AKÜ bünyesindeki öğretim elemanları konusuna da değinen Rektör Solak şöyle konuştu; “Öğretim üyelerimiz konusunda Nisan ayında birtakım çalışmalar başlattık. Önce öğretim üyemizin sayısını masaya yatırdık. Ardından üniversitemizin bir bölümünde lisansüstü eğitimini tamamlayıp akademik kariyerin öğretim üyesi evresini bekleyen üye adaylarımızın büyük kısmını bir ilanla atamayı sağladık. Türkiye genelinde ilk kez bir akademik ilanla 186 atamayı başardık. 363 öğretim üyesinden 457’ye yükseldik. 2012’nin ilk 2 ayında hedefimiz 530 öğretim üyesi” dedi. TOKİ ile Üniversite arasında anlaşma yapıldığına dikkat çeken Rektörü Mustafa Solak, “Otogarın yan tarafında 100 ailemizin rahatlıkla barına-bileceği inşaatlar yakında başlanılacak. Sanıyorum kısa sürede temelleri atacağız ve 24 ayda da biteceği şu anda aklımdaki bilgiler. Sosyal açıdan, akademik açıdan ve kadro açısından bu tür çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
ARGE’ye önem veriliyor
Hayat boyu yaşam merkezinin önemli olduğundan bahseden Solak, şöyle konuştu; “Ocak ayının son haftası yetişmezse Şubat ayının ilk haftası içinde farklı hizmet birimlerinin olduğu 50 dükkanın ihalesini yapacağız yap-işlet-devret modeli ile, Haziran ayının son haftası da açacağız. Hem öğrenci ve öğretim elemanlarımıza hem de halka açık olarak hizmet vereceğiz. Bir özelliği de şu olacak; Afyon iklimini dikkate alarak yazın çatısı açık kışın kapalı olacak. Raylı sistemle yeni bir modelle güzel bir yaşam merkezini hizmete sunacağız. Ayrıca Üniversite bünyesinde sürdürülen AR-GE çalışmalarında önem veriyoruz. Şu anda AKÜ bünyesinde Kalkınma Bakanlığı’ndan bir merkezi laboratuar projemiz var ki çok önemli 8 Milyon TL’lik bir projedir. Bunun önemli bir kısmını bu sene yürürlüğe koyduk. Ayrıca TUBİTAK’ta geçen yıldan 13,bu yılda 3 olmak üzere 16 projemiz var. 1.8 Milyon BAP’ta 283 projemiz var ve bunların toplamı 13 Milyon. AR-GE çalışmalarımızda ciddi bir ivme var. 2012 ciddi anlamda grafiği yükselme yılımız olacak.”
Anketlerle sorunlar araştırılıyor
Öğrenci sorun ve sıkıntılarını iki yöntemle aşmaya çalıştıklarını ifade eden Rektör Solak, “Öğrenci sorunlarını fakültelerin koridorlarına gidip öğrencilerle yüz yüze görüşme ve anket çalışmaları ile dinliyoruz. İnternet üzerinde anket çalışmaları hazırladık 2-3 ayda bir hangi alanlarda yeterliyiz, hangi alanlarda değiliz, öğrenci bizden ne istiyor bunların tahlillerini yapıyoruz. Eğer üniversitemizde öğrencinin beklentileri olan konulara önem verirsek öğrenci ve öğretim elemanını burada tutma başarısını gösteririz. Ayrıca Teknopark doğrudan teknoloji demek. Hocalarda derslerine giriyor boş zamanlarında ya teknoloji geliştirme merkezlerinde ya da teknoparklarda geçiriyor dolayısıyla hocaya da katkı sağlıyor. Artık üniversitemizde modern yöntemlere geçtik, planlı döneme geçtik. Hangi hocanın hangi saatte hangi salonda ders verebileceğini internet sayfasından görebilmemiz mümkün. Sebebi öğretmenin de otokontrolünü sağlamak asla kontrol amaçlı değil. Özgür düşüncenin, üretmenin, patentin, bağımsız çalışmanın ürünlerini ortaya koymanın en güzel yeri üniversitelerdir.” dedi.
Hukuk fakültesi binası tamamlandı
Yapımı bitmek üzere olan Hukuk Fakültesinin son durumu anlatan Rektör Mustafa Solak şunları söyledi: “Hukuk fakültesi binasının yapımı bitti. Bir tek iç donanımı kaldı. Ocak ayında içini de donatırsak en kısa sürede güzel bir açılışla kamuoyuna var edeceğiz. Öğrenci alımı için çalışmalara başladık. Fakülteyi gezmeye bir dekan adayımız gelecek, her şey seyrinde giderse önümüzdeki hafta Hukuk Fakültesi de dekanına kavuşacak. Üniversite yönetimi olarak ihtiyaçları ne varsa ekonomik ve parasal açıdan her türlü desteği veriyoruz. Siyaset ve ideolojiden uzak, kulübün kuruluş amacında ne varsa onu yapmak üzere elimizden gelen katkıyı veriyoruz, yapılmasında da yarar görüyoruz. Sanatta, edebiyatta, bilimde, sporda çok güzel etkinlikler var. Şu andaki hallerinden büyük ölçüde memnunuz, desteklemeye devam edeceğiz. Öğrencilerimizin eğitim dışında boş zamanlarını böyle gönüllülük esası olan, disiplinlerin çok farklı türlerinin yürütüldüğü bir alan görüyoruz desteklemeye devam edeceğiz.”
Eş zamanlı 5 iş yürütüyoruz
Geçtiğimiz 2011 Nisan ayında Bakanlar Kurulu’nca kurulan Diş Hekimliği Fakültesi ile ilgili de açıklamalar yapan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak sözlerine şöyle devam etti: “Şu anda diş hekimliği fakültesi olarak kullanacağımız binada eş zamanlı olarak 5 iş yürütüyoruz. 21 diş Ünitemiz var. Eğer iklim çok fazla sertleşmez ise müteahhitlere verdiğimiz sürenin bitmesine 1 ay var en geç Mart’ta açmayı düşünüyoruz ifadele-rine yer verdi” dedi. Göreve geldiği günden bu yana 9.5 geçen süreyi değerlendiren Solak, planları dahilinde 2 yıla yaydığı planların bu sene bittiğini, 4 yıla yaydığı planların ise önümüzdeki sene biteceğini söyledi. Solak, “2014-2015 artık ürün, üretim, uluslararası ilişkiler, yabancı öğretim üyelerinin olduğu, her sene en az 3 patentin alındığı, kuracağımız teknopark’ta belli ürünleri üretip ihracını yapacağımız bir dönem olarak bekliyorum.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme