• Haberler
  • Genel
  • AKÜ’lü öğrencilere insan hakları anlatıldı

AKÜ’lü öğrencilere insan hakları anlatıldı

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla Afyonkarahisar Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu'nun tanıtımı ve insan hakları bilincinin yaygınlaştırılması amacıyla Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde (AKÜ) etkinlik düzenlendi Afyonkarahisar Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu üyelerinin AKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Kamu Yönetimi Bölümü son sınıf öğrencileri ile bir araya geldiği etkinliğin açılış konuşması AKÜ İİBF [&hellip]

AKÜ'lü öğrencilere insan hakları anlatıldı

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla Afyonkarahisar Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu’nun tanıtımı ve insan hakları bilincinin yaygınlaştırılması amacıyla Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde (AKÜ) etkinlik düzenlendi

Afyonkarahisar Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu üyelerinin AKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Kamu Yönetimi Bölümü son sınıf öğrencileri ile bir araya geldiği etkinliğin açılış konuşması AKÜ İİBF Dekan Yardımcısı ve Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mustafa Fişne yaptı.
Fişne, Afyonkarahisar İl İnsan Hakları Kurulu’nda 2007 yılından bu yana AKÜ’yü temsilen görev yaptığını belirterek, “Üniversite adına 2007 yılından bu yana kurul üyesi olarak görev yapıyorum. Kurul daha çok sivil ağırlık bir yapıdan oluşuyor ki üniversiteden de bir temsilcinin olması gerekiyor” dedi. Fişne, “Kurul olarak her yıl 10 Aralık tarihinde bu tür etkinlikler düzenliyoruz. Bu etkinlikler kurulun uygun gördüğü bir şekilde bazen bir televizyon programı, bazen bir panel ya da kamuya açık bir biçimde düzenlenen konferanslar şeklinde gerçekleşiyor” diye konuştu.
Daha sonra söz alan Afyonkarahisar İl İnsan Hakları Kurulu Başkanı, Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Akgün Corav, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü hakkında halk nezdinde farkındalığın çok fazla olmadığını belirterek, “10 Aralık, ülkemizde de Dünya İnsan Hakları Günü olarak kutlansa da bu günün pek farkında olmadığımızı söyleyebilirim” dedi. Konuşmasında Afyonkarahisar İl İnsan Hakları Kurulu hakkında bilgiler veren Corav, “Afyonkarahisar İl İnsan Hakları Kurulu olarak aylık toplantılar gerçekleştiriyoruz. İnsan Hakları Kurulu’nun ilk oluştuğu zamanda kamu görevlileri çoğunluktaydı. Hatta kolluk görevlileri de vardı. Ülke olarak insan hakları karnemizin kötü olduğu dönemler yaşadık. İnsan haklarının temelinde ve gelişiminde yer alan ve yatan ilke, devletin gücüne bireyin hakkının korunmasıdır” diye konuştu.
Afyonkarahisar İl İnsan Hakları Kurulu Baro Temsilcisi Av. Serkan Macif ise konuşmasında insan haklarının tüm hukuk normlarının ve mevzuatın en tepesinde yer aldığını belirtti.
KURUL KARARLARI
TEMYİZ EDİLEMİYOR
İllerde İnsan Hakları Kurulu’nun kişisel başvuru olduğunda ya da çeşitli yerlere kutular koyarak bir insanın bir ızdırabını öğrenmek istediğini dile getiren Macif, kurulun işleyişine ilişkin şu bilgileri verdi:
“Kurulun önüne insan hakları ihlali ile ilgili bir mesele geldiğinde bu hemen gündeme alınıyor. Kurul önüne gelen her konu hakkında mutlaka bir karara varmak zorunda. İki türlü karar verebilen Kurul, ya ihlalin var olduğunu ya da olmadığını tespit ediyor. Bunu tespit ederken başvurucuyu bizzat dinleyebilir, araştırma yapabilir, ilgili kurumlardan bilgi ve belge isteyebilir. Gerekirse uzman görüşüne başvurabilir. Edindiği doküman, bilgi ve belgelerle ortada bir hak ihlali var mıdır, yok mudur sonucuna ulaşmaya çalışır. Hak ihlali olduğunu tespit etmesi halinde bunu 30 gün içerisinde başvuran kişiye tebliğ eder. Kurulun kararı bir idari işlem niteliğinde olmasına rağmen icrai bir idari işlem olmadığı için idari yargı da iptali de söz konusu değildir. Kurul kararları tavsiye niteliğinde kararlardır. İlgiliye ‘senin hak ihlalin olduğunu tespit ettik’ dediğinde sadece bununla kalmıyor kurul; aynı zamanda bu hak ihlalinin kişi açısından ne gibi sonuçları olabilir, nerelere başvurabilir hususunu izah etmek ve bu konuda yol göstermek zorundadır. Kurul kişisel başvuruyla işlem yapabildiği gibi basın yoluyla veya herhangi bir duyum almak suretiyle olsun bir hak ihlalini öğrendiği anda da resen konuyu gündemine alarak inceleme yetkisine sahiptir.”
Programda AKÜ İİBF Kamu Yönetimi Bölümü öğrencileri de söz alarak insan hakları konusunda görüşlerini açıkladılar. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme