AKÜ'den Türkiye'nin geleceğine 11 bin mezun

Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin (AKÜ) '2012-2013 Akademik Yılı Mezuniyet Töreni', ANS Kampusü Atatürk Kongre Merkezinde gerçekleştirildi. 11 bin 280 öğrenci adına fakülte ve bölümlerinde dereceye giren öğrencilerin katıldığı törende sevinç ve hüzün bir arada yaşandı. Törende yaptığı konuşmada AKÜ'nün gelişimin takdirle izlediğini anlatan Vali İrfan Balkanlıoğlu, 'Oy anam oy AKÜ nereye gidiyor' sözleriyle herkesi güldürdü. Bilim, [&hellip]

AKÜ’den Türkiye’nin geleceğine 11 bin mezun

Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin (AKÜ) ‘2012-2013 Akademik Yılı Mezuniyet Töreni’, ANS Kampusü Atatürk Kongre Merkezinde gerçekleştirildi.

11 bin 280 öğrenci adına fakülte ve bölümlerinde dereceye giren öğrencilerin katıldığı törende sevinç ve hüzün bir arada yaşandı. Törende yaptığı konuşmada AKÜ’nün gelişimin takdirle izlediğini anlatan Vali İrfan Balkanlıoğlu, “Oy anam oy AKÜ nereye gidiyor” sözleriyle herkesi güldürdü. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, öğrencilere bakanlığının projelerine katılma tavsiyesinde bulunduğu törende Rektör Solak ise mezun öğrencilerine, “Hangi işi ya da mesleği yaparsanız yapın, en iyisini yapın” tavsiyesinde bulundu

ŞİMDİ HAYAT OKULU BAŞLIYOR
Devlet Konservatuvarı öğretim elemanlarının müzik dinletisiyle başlayan genel mezuniyet töreninde AKÜ tanıtım filmi gösterimi yapıldı.
Törende mezun öğrenciler adına konuşan Öğrenci Konseyi Başkanı Aynur Keleş, AKÜ’den, arkadaşlarından ve hocalarından ayrılmanın burukluğunu yaşadıklarını söyledi. Mezuniyetle hayat okuluna başladıklarını söyleyerek, tüm mezunlara bu okulda başarı dileyen Keleş, “Afyon Kocatepe’yi sizlerle birlikte yaşamak, sizlerle yan yana olmak büyük keyifti” diyerek herkese teşekkür etti.
ULUSLAR ARASI BİR ÜNİVERSİTE
OLMA ÇABASI İÇİNDEYİZ
2012-2013 akademik yılı sonu 4 bin 89’u lisans, 7 bin 191’i önlisans bölümlerinde, toplam 11 bin 280 öğrencinin mezun olduğunu açıklayan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, bilginin üretiminin, kullanılmasının ve aktarılmasının önemine değindi. Üniversitelerin gelecekteki vizyonunun, uluslararasılaşma niteliğine göre belirleneceğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Solak, AKÜ yönetimi olarak bu süreçte bir dizi çalışmayı sürdürdüklerini anlattı. Uluslararası üniversite olma çabaları kapsamında Erasmus Değişim programıyla Avrupa ülkelerinden 150 farklı üniversiteyle ikili anlaşma yapılarak 498 öğrenci ve 402 personelimiz değişim faaliyetlerinden yararlandığını belirten Solak, “Avrupa ülkelerinden 80 öğrenci öğrenim görmek üzere, 92 öğretim elemanı ise üniversitemizde ders vermek ve eğitim almak üzere başvuruda bulunmuşlardır. ABD, Almanya, Azerbaycan, Rusya, Kenya, Somali, Sudan, Norveç gibi 30 farklı ülkeden 200’den fazla yabancı öğrenci üniversitemizde öğrenim görmektedir.” dedi.
HEDEFİMİZ GELECEĞİN İDEAL
ÜNİVERSİTESİ OLABİLMEK
2013 yılında yeni başlayan Mevlana Değişim Programı kapsamında, ‘Mevlana Değişim Programı Ofisi’ kurulduğunu anlatarak; Bosna-Hersek, Arnavutluk ve Kırgızistan’daki 4 üniversite ile protokol imzalandığını kaydeden Rektör Prof. Dr. Solak, Leonardo Da Vinci projesi, Gençlik projeleri ve Grundtvig projeleri kapsamında yapılan çalışmalarla ilgili de bilgi verdi. Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde kaliteye ve bilgiye dayalı bir öğrenme ortamı sunan, bölgenin ve ülkenin kalkınmasına gerekli katkıyı sağlayan, çağdaş dünyayla entegre olmaya önem veren, modern iletişim ve bilgi teknolojilerini kullanan, yeniliklere ve patent geliştirmeye birinci derecede önem verdiklerini vurgulayan Solak, “Proje tabanlı araştırmalarla inovasyon ve patent üretmeyi hedefleyen, “yaşayarak öğrenme” ve sürekli eğitim” tekniklerini etkin kılabilen, dinamik ve etkileşimli eğitim sürecini esas alan, geleceğin ideal üniversitesi olabilmek için var gücüyle çalışmaktadır. Üniversitemiz gelişimini hızla sürdüren bir üniversitedir.” diye konuştu.
SOLAK’TAN ÖĞRENCİLERİNE
‘YAPTIĞINIZ İŞİ ÖNEMSEYİN’ TAVSİYESİ
Mezuniyetin yeni bir yaşamın başlangıcı olduğunu söyleyen Rektör Solak Solak, gençlerden her işin en iyisini yapmalarını istedi. Gençlere, “Türkiye’nin gelişmesinde ve daha aydınlık bir geleceğe taşınmasında sürecinde belirleyici bir rol oynayacaksınız.” İfadelerini kullanan Solak sözlerini şöyle tamamladı, “Bu süreçte sizlerden beklentimiz, yaşamınızın her döneminde bilimin ve aklın ışığında; evrensel değerlere sahip, eleştirel düşünme sistemini benimsemiş, ileri görüşlü, yaratıcı, farklı düşüncelere saygılı, milli ve manevi değerlere bağlı bireyler olmanızdır. Hangi işi ya da mesleği yaparsanız yapın, mutlaka en iyisini yapınız, gösterdiğiniz çabanın kendinize olduğu kadar, çalıştığınız kurumlara ve topluma değer katmasına özen gösteriniz. Yapacağınız işi önemseyiniz”
MÜSTEŞARDAN GENÇLERE
PROJEYE KARŞILIK İŞ ÖNERİSİ
Mezuniyetin ardından herkesin iş ve ekmek derdiğine düşeceğini söyleyen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, gençlerden bakanlığının projelerine katılmalarını istedi. Aslan konuyla ilgili, “Ben şimdi size iş teklif ediyorum. Bakanlığımızın siz mezun gençlerimize, proje karşılığında temin ettiği bir bedel var. Proje hazırlayıp Tekno Gelişim Sermaye Desteği’ne müracaat edeceksiniz. Projeler değerlendirecek. Değerlendirme sonunda proje desteklenmeye değer bulunursa, maaşa geçmiş ve ülkeye genç bilişimciler kazandırmış olacaksınız. Girişimci, üreten demek. Fark oluşturmanız gerekiyor. Fark oluşturmanın yolu proje yapmak. Üstelik Projeniz prototip üretme aşamasına gelirse TÜBİTAK 550 bin TL destek verecek.” İfadelerini kullandı.
HEDEF 2023’TE
AR-GE’YE 60 MİLYAR DOLAR
Öğretim üyelerinden de San-Tez projelerine katılmalarını isteyen Müsteşar Ersan Aslan, Türkiye’nin 2023 yılında Ar-Ge çalışmalarına 60 Milyar dolan ayırmasının hedeflendiğini söyledi. Hedeflere ulaşılması için öğretim üyelerinin de proje üretmesi gerektiğini vurgulayan Aslan konuyla ilgili sözlerini şöyle tamamladı, “SAN-TEZ Projeleri kapsamında sektör temsilcilerimizle bir araya gelin ve Ağustos ayında bize proje gönderin. Bizim önümüzdeki 10 yılın sonunda milli gelirden ayıracağımız AR-GE payı %3 olacak. Şimdi bu oran %1. Bunu 3 katına çıkarmamız lazım. Milli gelirin 2023’e vardığımızda olması gereken değeri 2 trilyon dolar. Bütçemizden AR-GE için harcamamız gereken 60 milyar doları harcayacak olan sizlersiniz. Eğer proje verirseniz bu rakamı bulacağız”
BALKANLIOĞLU, “OY ANAM OY,
AKÜ NEREYE GİDİYOR”
Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin gelişimini dikkatle ve büyük bir beğeniyle izlediğini söyleyen Vali İrfan Balkanlıoğlu, Kütahya’da kaymakam olduğu dönemde bir yerel şairin okuduğu dizeleri hafızasından dinleyenlerle aktardı. Dizeleri değiştirerek “oy anam oy Afyon Kocatepe nereye gidiyor” diyen Balkanlıoğlu, kendisini dinleyen herkesi gülümsetti. Kendi yaşamından örnekler veren Balkanlıoğlu, öğrencilerden çalışkan, hırslı ve istekli olmalarını istedi. Mezun olunan üniversiteden çok kişinin kendisini geliştirmesi ve çalışkanlığının hayatta bulunduğu konumu belirlediğini kaydeden Balkanlıoğlu, “Eğer sizler azimli ve karalıysanız, gerekli donanımlara da sahipseniz önünüzde hiçbir engel yok. Bilimsel veriler ve tecrübeler sürekli geliştiği için ilimde de gelişmeler meydana geliyor. O yüzden sizlerin de mezun olduktan sonra değişen teknolojilere ayak uydurabilmeniz için okulda aldığınız bilgilerin üzerine yeni bilgiler eklemeniz gerekli. Kendinizi sürekli yenilemek zorundasınız. Afyon Kocatepe Üniversitesi gibi güzide bir üniversiteden mezun oluyorsunuz, sizlerin Türkiye’de rekabet edemeyeceğiniz hiçbir üniversite bulunmamaktadır. Hepinize ben de bu yolda başarılar diliyorum” dedi.
KEPLER HAVAYA
Konuşmalarının ardından dereceyle mezun olan öğrenciler sahneye davet edildi. Heyecan ve mutlulukları gözlerinden okunan öğrenciler sahnede isimlerinin okunmasını bekledi. Dereceye giren mezun öğrencilerin tek tek isimleriyle anons edildiği törende, öğrencilere temsili mezuniyet belgeleriyle birlikte derece ödülleri verildi. Ödül törenin ardından hep birlikte keplerini havaya atan öğrenciler mezuniyet coşkusunu doyasıya yaşadı. Öğrencilerin şıklıkta birbiriyle yarıştığı tören AKM önünde gerçekleşen kokteylle sona erdi. Törene, Vali Balkanlıoğlu ve Müsteşar Aslan’ın yanı sıra İkmal Komutanı İkmal Albay İsmet Gökhan Gülmez, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcısı Adem Yazar, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Afyonkarahisar Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, İl Jandarma Komutanı J. Albay Okçin Akşit, İl Emniyet Müdürü Mustafa Uçkan, AKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Kemalettin Çonkar, Prof. Dr. Süleyman Taşgetiren, Prof. Dr. Hakkı Yazıcı, AKÜ Kurucu Rektörü Prof. Dr. Şahabettin Yiğitbaşı, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Başkanı Mehmet Çarkgil ile ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser’in ile AKÜ öğretim elemanları ve mezun öğrencilerin aileleri katıldı. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme