AKÜ'den TBMM ve Milli Egemenlik Paneli

AKÜ’de açılışının �. Yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Milli Egemenlik” paneli gerçekleştirildi   Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörlüğü, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürlüğü, Kocatepe-Büyük Taarruz Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürlüğü, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanlığı ve Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanlığı tarafından AKÜ'nün kuruluşunun 30. yıl [&hellip]

AKÜ’de açılışının “102. Yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Milli Egemenlik” paneli gerçekleştirildi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörlüğü, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürlüğü, Kocatepe-Büyük Taarruz Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürlüğü, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanlığı ve Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanlığı tarafından AKÜ’nün kuruluşunun 30. yıl etkinlikleri kapsamında “Açılışının 102. Yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ve Milli Egemenlik” paneli düzenlendi.
Hibrit olarak gerçekleştirilen panele Afyonkarahisar İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Osman Alp ile birlikte AKÜ personeli ve öğrenciler katıldı.
Modetatörlüğünü AKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gürsoy Şahin’in yaptığı panelde Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Altıntaş ile Kocatepe-Büyük Taarruz Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü, Rektörlük Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sadık Sarısaman konuşmacı olarak yer aldı.
“SİVAS KONGRESİNDE EGEMENLİĞİN MİLLETE AİT OLDUĞU VURGULANDI”
Panelde Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Altıntaş, “TBMM’nin Açılmasından Önceki Siyasi ve Askeri Gelişmeler” konulu sunumunu yaptı. Altıntaş, TBMM’nin açılma sürecine ilişkin siyasi ve askeri konularda bilgiler verdi. Mustafa Kemal’in Amasya Genelgesi ile “işaret fişeğini çaktığını” ifade eden Altıntaş, “Mustafa Kemal, 19 Mayıs 1919 tarihinde, Samsun’a çıkmadan önce Amasya Genelgesinde İstanbul Hükümetinin görevini yapmadığını ve milletin kendi iradesine kendisinin el koyma durumu ile karşı karşıya kalındığı ile alakalı bir işaret fişeği çakmıştı. Bu işaret fişeğinden hemen sonra Erzurum Kongresi arkasından Sivas Kongresinde milli iradenin ve egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğunun işaretleri verilmişti. Mustafa Kemal önce Erzurum Kongresinde arkasından da Sivas Kongresinde Heyet-i Temsiliye’nin seçilmesini istediği ve bu şekilde meşruiyete son derece önem verilen siyasal bir sistem üzerinde durulduğunu görmüştük.” diye konuştu.
“TBMM CUMA GÜNÜ DUALARLA VE KURBAN KESİLEREK AÇILDI”
TBMM’nin açılış süreci ve seçimleri hakkında bilgiler veren Sarısaman, şunları söyledi:
“Bu meclis için seçimler yapılacak, her sancaktan 5 mebus seçilecek, seçimlere katılım serbest olacaktı. Seçimler yapıldı. 21 Nisanda Mustafa Kemal bir genelge daha yayınladı. 23 Nisan 1920 Cuma günü Büyük Millet Meclisinin açılacağı duyuruldu. Cuma gününe rast getirilmesi kutsal gün olmasından kaynaklanıyor. Cuma namazından sonra askeri birliklerin Hacı Bayram Camiinden meclis binasına kadar olan alanı güven altına alması ve Hacı Bayram Camiinden Cuma namazını takiben milletvekilleri önde olmak üzere halkla beraber meclis binasına gidilmesi, bu sırada yine dualar edilmesi, meclis binasına gelindikten sonra burada kurban kesilmesiyle meclis binasına girilmesi şeklinde dini bir ritüelle açılış gerçekleşti.”
23 Nisan tarihinde Meclisin ilk açılış konuşmasını en yaşlı milletvekili sıfatıyla Sinop Mebusu Şerif Bey’in yaptığını ifade eden Sarısaman, “Şerif Beyin açılış konuşmasından sonra meclis dağıldı. Ertesi gün tekrar toplandı. Ertesi günkü toplantıda Mustafa Kemal meclis başkanlığına seçildi. Mustafa Kemal Paşa’nın vermiş olduğu bir önerge var. Mustafa Kemal liderlik vasfını burada da göstererek geleceği inşa etmeye çalıştı. Geleceği inşa etmek adına bu hareketin yanlış yollara gitmesinin önüne geçmeye çalıştı. 24 Nisan tarihindeki önergesinde; hükümet kurmak mecburidir, geçici bir hükümet başkanı atamak ya da padişah kaymakamı atamak doğru değildir. Mustafa Kemal, genelgede her türlü yasama ve yürütme yetkisinin de mecliste olduğunu vurguladı. Böylece TBMM çalışmalarını başlatmış oldu 2 Mayısta vekiller heyeti ile ilgili kanun çıktı ve 3 Mayısta da bakanlar kurulu kuruldu. Bir devlet teşkilatı oluşmaya başladı. 23 Nisan tarihinde resmen değil ama fiilen cumhuriyet idaresi başladı.” dedi. >> Esra KÜÇÜKKURT’un Haberi

Bakmadan Geçme