• Haberler
  • Genel
  • AKÜ'deki her öğrencinin artık dikili bir ağacı var

AKÜ'deki her öğrencinin artık dikili bir ağacı var

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın her üniversite öğrencisine bir ağaç kampanyası çerçevesinde Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde (AKÜ) öğrenim gören 40 bin öğrenci için fidanlar dikilmeye başlandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Gazi Üniversitesi Gölbaşı Yerleşkesi'nde katıldığı fidan dikme töreni ile eş zamanlı yapılan ağaç dikiminde AKÜ'nün toprak yapısına uygun ağaçlar dikildi. Dikilen 40 bin ağaçtan 25'i AKÜ'ye [&hellip]

AKÜ’deki her öğrencinin artık dikili bir ağacı var

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın her üniversite öğrencisine bir ağaç kampanyası çerçevesinde Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde (AKÜ) öğrenim gören 40 bin öğrenci için fidanlar dikilmeye başlandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Gazi Üniversitesi Gölbaşı Yerleşkesi’nde katıldığı fidan dikme töreni ile eş zamanlı yapılan ağaç dikiminde AKÜ’nün toprak yapısına uygun ağaçlar dikildi. Dikilen 40 bin ağaçtan 25’i AKÜ’ye gelir de getirecek iğde fidanları

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Ankara’da Gazi Üniversitesi’ne ağaç dikerek başlattığı “Üniversiteler Ağaçlandırılıyor” Projesi kapsamında Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde öğrenim gören 40 bin öğrencinin her biri için de bir ağaç dikilecek proje uygulanmaya başlandı. Ankara ile eş zamanlı fidan dikimi Ahmet Necdet Sezer Kampüsü’nde gerçekleştirildi. Törene Vali Vekili Ali Osman İşsen, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Orman Bölge Müdürü Recep Ateş, Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürü Mustafa Uçkan, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
40 FİDANIN 25 BİNİ AKÜ’YE
GELİR GETİREN İĞDE FİDANI
Üniversiteler Ağaçlanıyor projesinin Türkiye’de ki tüm üniversitelerde öğrenim gören 5 milyon öğrencinin her biri adına bir ağaç dikilmesini olduğunu vurgulayan Orman Bölge Müdürü Recep Ateş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde gerçekleşen proje kapsamında Türkiye’nin değişik yerlerindeki üniversitelerin kampüslerinde, bahçelerinde, ormanlık alanlarında 5 milyon fidan dikimi yapıldığını kaydetti. Projenin Afyonkarahisar ayağında Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde 40 bin öğrenci için 40 bin adet fidan dikileceğini söyleyen Ateş, “Burada dikeceğimiz ağaç türleri ardıç, badem, dişbudak, iğde, akçaağaç gibi türlerden oluşacak. Üniversitedeki 800 dekarlık alanın bu yıl içinde bu diktiğimiz fidanlarla ağaçlandırmış olacağız. Bunların yaklaşık 25 bini iğde fidanı olacak. Öğrencilerimiz bu iğdeleri dalından toplayabilecekler. Ayrıca üniversitemiz bunları daha sonra bunları piyasaya da satıp bundan gelir elde etme imkanı bulacak.” dedi.
AFYONKARAHİSAR’A
9 MİLYON FİDAN DİKECEĞİZ
AKÜ’nün tuzlu toprak yapısı ve yer altı suyunun yüksekliği nedeniyle özel bir çalışma yaptıklarına değinen Eskişehir Orman Bölge Müdürü Recep Ateş, Afyonkarahisar’da son 10 yıldır ormanlık alanın dışında kalan ve fonksiyonunu yitirmiş, erozyona maruz kalmış 390 bin dekar araziyi ağaçlandırdıklarını hatırlattı. Afyonkarahisar’da, 51 bin 500 dekar alanda ağaçlandırma ve toprak muhafaza çalışmalarını yürüttüklerini kaydeden Ateş, “2013 yılında bugüne kadar yaklaşık 3.5 milyon fidanı toprakla buıluşturduk. Bugünden itibaren, ağaçlandırma sezonunun da açılmasıyla, Afyonkarahisar’da 9 milyon fidanı toprakla buluşturmaya devam edeceğiz. Ülkemizin yeşillenmesini, daha güzel, daha ferah bir ülkede yaşamayı temin etmeye çalışıyoruz. Bugün dikilecek fidanlarla çok önemli, kutsal bir görevi de yerine getireceğiz.”
ANS’DE 800 DEKARDA FİDAN DİKİLECEK
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın Türkiye’yi ağaçlandırma, yeşil alanları artırma çalışmalarını en üst düzeyde sürdürüldüğünü belirten Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, “Üniversitelerde okuyan 5 milyon öğrenciyi dikkate alarak her öğrenciye bir fidan dikme kampanyası ülke genelinde başlatılmı�� bulunmaktadır. Üniversitemiz Ahmet Necdet Sezer Kampusü’nden başlayarak fidan dikimine uygun alanlar tespit edilmiştir. İçinde bulunduğumuz merkez kampüste 800 dekarlık alana fidan dikimi planlanmış olup, bugün ilk parsele ağaç dikimine başlıyoruz. Başta Üniversitemiz ve ülke genelinde yapılan bu uygulama ile kısa sürede kampuslerimizin ağaçlandırması ve yeşil alanlar oluşturulması ile yaşanılabilir çevre meydana getirilmesi hedeflenmektedir” şeklinde konuştu.
Orman Bölge Müdürlüğü ve Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü ekiplerinin 15 gün AKÜ’nün arazisine özel çalışma yaptıkları fidanlama çalışmalarında, fidan dikilen araziye özel kanallar yapıldı. Ağaçların özellikle daha dayanıklı seçildiği AKÜ’de DSİ damlama sulama da kuracak. Protokol üyeleri ve fidanların toprakla buluşup can sularının verildiği fidanlama çalışmaları bölüm bölüm devam edecek. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme