AKÜ’de Türk esintili tarihi defile

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Afyon Meslek Yüksekokulu Tekstil Teknolojisi Bölümü öğrencileri, yıl sonu çalışmalarında tasarladıkları Türk tarihi giysileri defileyle tanıttı. Muhteşem Yüzyıl dizisindeki kıyafetlerin örnek alındığı Osmanlı saray elbisesi ise, defilenin en ilgi çekici kıyafeti oldu Moda tasarımı dersinde öğrencilerin yaratıcılıklarının gelişmesi ve teknik detaylara daha fazla dikkat etmeleri için öğrencilerden tarihi kıyafetler tasarlamalarını isteyen [&hellip]

AKÜ'de Türk esintili tarihi defile

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Afyon Meslek Yüksekokulu Tekstil Teknolojisi Bölümü öğrencileri, yıl sonu çalışmalarında tasarladıkları Türk tarihi giysileri defileyle tanıttı. Muhteşem Yüzyıl dizisindeki kıyafetlerin örnek alındığı Osmanlı saray elbisesi ise, defilenin en ilgi çekici kıyafeti oldu

Moda tasarımı dersinde öğrencilerin yaratıcılıklarının gelişmesi ve teknik detaylara daha fazla dikkat etmeleri için öğrencilerden tarihi kıyafetler tasarlamalarını isteyen El Sanatları Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Emrah Ulukütük, öğrencilere bitirme ödevi olarak Türkiye’nin farklı bölge ve yörelerinden tarihi kıyafetleri tasarlamalarını istedi. Geçen yıl öğrencilerine antik Yunan ve Mısır’dan Etrüsklere kadar farklı coğrafya ve tarihi dönemlerin kıyafetlerini hazırlatan Ulukütük’ün öğrencileri, Anadolu’nun 7 farklı bölgesi başta olmak üzere tasarladıkları Türk tarihi temalı elbiseleri yıl sonu defilesiyle tanıttı.
Geçmişten bugüne elbiselerle bir zaman yolculuğunun hedeflendiği defilede, öğrenciler tarih kitaplarından dönemin elbiselerini araştırdılar. Her biri farklı bir yöre ve tarihi döneme ait kıyafeti alan öğrenciler, resmettikleri elbiseleri dikmeye başladılar. Kimi elbiselerde tarihi aslına sadık kalan öğrenciler, bazı elbiselerde ise tarihi elbiselerle günümüz modasını birleştirdiler. Öğrenciler tasarladıkları kıyafetlerle Afyon Meslek Yüksekokulu’nun bulunduğu Ali Çetinkaya Kampüsü’nde diğer öğrenci ve öğretim görevlilerini zaman yolculuğuna çıkardı.
YÖRESEL KIYAFETLERE
SADIK KALINDI
Dünya medeniyetlerinden tarihe iz bırakan kıyafet örneklerinin imitasyonlarının hazırlandığı ders kapsamında bu yıl Anadolu ve Türk tarihi kıyafetlerinin uygulamaya alındığını ifade eden Öğretim Görevlisi Emrah Ulukütük, öğrencilerin yöresel kıyafet şekillerine sadık kalmak şartıyla, dikim ve süslemeler yaptıklarını anlattı. Hem uygulamanın hem de yaptıkları defilenin öğrencilerin meslek yaşamına katkı sağlamasını hedeflediklerini vurgulayan Ulukütük, çalışmanın hem bölümün tanıtımına hem de öğrencilerin özgeçmişlerine olumlu katkı yaptığını söyledi.
HEM TARİH KİTAPLARINI
HEM DİZİLERİ İZLEDİM
Aydın bölgesinden Efe kıyafeti tasarladığını belirten öğrencilerden Tayfun Karnıbüyük, aksesuar ve işlemeleri yapmak için pek çok eski fotoğrafı incelediğini söyledi. Osmanlı saray kıyafetlerini uygulama olarak seçen öğrencilerden Pınar Zorlu ise, tasarlama sürecinde tarih kitapları ve minyatürleri incelemenin yanı sıra Muhteşem Yüzyıl gibi dizileri de izlediğini belirtti. Modern bir çizgi yakalamak için Muhteşem Yüzyıl’daki sultan kıyafetlerinden esinlendiğini anlatan Zorlu, “Osmanlı döneminde çok fazla dekolte olmadığı için günümüz modasına uydurmak amacıyla böyle bir değişiklik yaptık. İçine drapeli, uzun, geniş etekli bir elbise ortaya çıkarttım” dedi.
Öte yandan öğrenciler kep törenine de tasarladıkları kıyafetlerle katılacaklar. >> Onur BAYRAM’ın haberi

Bakmadan Geçme