AKÜ’de “Meterolojik Ölçümler” anlatıldı – Kocatepe Gazetesi
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) öğrenci kulüplerinden Ekoloji ve Coğrafya Kulübü tarafından düzenlenen “Meteorolojik Ölçümler” konulu konferans, ANS Kampüsü 1. Eğitim Binası Abdullah Kaptan Konferans Salonunda gerçekleştirildi SAAT ATMOSFERİ GÖZLEMLİYORUZ”Afyonkarahisar Meteoroloji 5. Bölge Müdürü Ekrem Alaçam ve Meteoroloji Uzmanı Asım Özcan tarafından verilen konferansa AKÜ Coğrafya Bölümü öğretim elemanları ve öğrencileri katıldı. Konferansta Metoroloji Bölge [&hellip]
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) öğrenci kulüplerinden Ekoloji ve Coğrafya Kulübü tarafından düzenlenen “Meteorolojik Ölçümler” konulu konferans, ANS Kampüsü 1. Eğitim Binası Abdullah Kaptan Konferans Salonunda gerçekleştirildi
“24 SAAT ATMOSFERİ GÖZLEMLİYORUZ”
Afyonkarahisar Meteoroloji 5. Bölge Müdürü Ekrem Alaçam ve Meteoroloji Uzmanı Asım Özcan tarafından verilen konferansa AKÜ Coğrafya Bölümü öğretim elemanları ve öğrencileri katıldı. Konferansta Metoroloji Bölge Müdürlüğü’nün görevleri ile ilgili bilgiler veren Ekrem Alaçam, “Teşkilat yapımız, 2011 yılındaki Kanun Hükmündeki Kararname ile birlikte değişti. Buna göre, Tahminler Dairesi Başkanlığı, Metorolojik Veri İşlem Dairesi Başkanlığı, Gözlem İşlemleri Dairesi Başkanlığı ve Araştırma Dairesi Başkanlığı olmak üzere dört ana hizmet daire başkanlığımız bulunmaktadır. Bölge Müdürlüğümüz, halihazırdaki yerinde 1929 yılından beri hizmet vermektedir. 2000 yılından itibaren Bölge Müdürlüğü statüsü kazandı. Şu anda Afyonkarahisar, Denizli ve Uşak ili ve ilçelerindeki meteorolojik faaliyetlerinden sorumluyuz. Birinci görevimiz, gözlem yapmaktadır. Gözlem yapmadan tahmin ve veri elde edemeyiz. Dünyada 170 ülkede, 11 bin yer istasyonu, 6 bin gemi, 900 sabit şamandıra, binden fazla atmosfer gözlemi ile uydu ve radarlarla 24 saat sürekli atmosferi gözlemekteyiz. Ülkemizde 750 noktada yer gözlemi, 8 adet yüksek atmosfer gözlemi ve 6 adet de radar mevcuttur. Afyonkarahisar Bölge Müdürlüğü’ne bağlı 34 noktada ölçüm yapmaktayız. Bunların tamamını otomatik meteorolojik istasyonlarla yapıyoruz” dedi.
“PAZARTESİ VE SALI YAĞIŞ VAR”
Alaçam, otomatik meteorolojik istasyonların avantajlarına da dağindiği konuşmasında, bu istasyonların 24 saat çalıştığını belirterek, insan eli değmeden meteorolojik verileri kodlayarak, merkeze ulaştırdığını söyledi. Görevleri arasında hava tahmini, hava kirliliği enverziyon tahmini, toz tahmini, stadyum hava tahmini, zirai tahmin ve uyarıları, orman yangınları erken uyarıları yaptıklarını ve hava tahminlerinde artık sayısal modelleri kullandıklarını ifade eden Alaçam konuşmasında, Afyonkarahisar’ın 25 Nisan 2012 tarihi itibariyle 10 günlük hava tahmini ile ilgili olarak da “Hava sıcaklığında fazla bir düşüş beklemiyoruz. Bu hafta Cuma ve önümüzdeki hafta Pazartesi ve Salı yağış görünüyor ama yağışla birlikte hava sıcaklığında çok fazla düşüş görünmüyor” dedi.
“AFYON MERKEZDE 42 YILDIR
ORTALAMA SICAKLIK 11.2 DERECE”
Meteoroloji Uzmanı Asım Özcan ise konuşmasında, 2011 yılında Afyonkarahisar iklimindeki değişim ile ilgili sayısal verilere değinerek, “Afyonkarahisar merkezinin ortalama sıcaklığı, 1970 yılından itibaren 11.2 derecedir. 2010 yılı Afyonkarahisar için çok aşırı sıcak bir yıldı. Özellikle Ağustos ayı çok sıcaktı. 2011 yılında ise, ortalama 11.08 derece sıcaklıkla mevsim normallerinin civarındaydı. Aylık bazda baktığımızda, uzun yıllarla mukayese edildiğinde ciddi bir değişim olmadığını görüyoruz. Tarım/su yılı yağış değerlerine baktığımızda ise, 2011 yılında 507.1 kilogram/metrekarelik bir yağış söz konusu. Aylık yağışlara baktığımızda, 2011 yılının Mayıs ayındaki 124.2’lik bir yağış oldukça dikkat çekicidir. Onun dışında genelde normallerin civarındadır” şeklinde konuştu. Konferans, konuşmacıların öğrencilerin sorularını yanıtlamasının ardından sona erdi. (Kocatepe)