• Haberler
  • Genel
  • AKÜ’de kurbağa çalıştayı düzenlendi – Kocatepe Gazetesi

AKÜ’de kurbağa çalıştayı düzenlendi – Kocatepe Gazetesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Doğa Koruma Biyoizlem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından, AKÜ personelinin 8-15 yaş arasındaki çocuklarının katılımıyla AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi'nde 'İkiyaşamlı Kurbağaların Gizemli Dünyası Eğitim Çalıştayı' düzenlendi Doğa Koruma Biyoizlem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Uğur Cengiz Erişmiş düzenledikleri çalıştay kapsamında 8-15 yaş arası çocuklarda Türkiye'nin biyoçeşitliliğine dikkat çekmeyi ve [&hellip]

AKÜ'de kurbağa çalıştayı düzenlendi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Doğa Koruma Biyoizlem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından, AKÜ personelinin 8-15 yaş arasındaki çocuklarının katılımıyla AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi’nde “İkiyaşamlı Kurbağaların Gizemli Dünyası Eğitim Çalıştayı” düzenlendi

Doğa Koruma Biyoizlem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Uğur Cengiz Erişmiş düzenledikleri çalıştay kapsamında 8-15 yaş arası çocuklarda Türkiye’nin biyoçeşitliliğine dikkat çekmeyi ve ikiyaşamlı (yaşamlarını hem karada hem de denizde sürdüren canlılar) türleri tanıtarak farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını söyledi. Merkez Müdürlüğü olarak TÜBİTAK ve BAP (Bilimsel Araştırma Projeleri) kapsamında yürüttükleri çalışmalarda İzmir, Çanakkale, Edirne, Kastamonu, İğneada, İstanbul, Aksaray ve Doğu Karadeniz’e kadar pek çok yerden nadir bulunan 15 tür kurbağayı topladıklarını ifade eden Erişmiş, “Toplamış olduğumuz nadir bulunan 15 kurbağa türünü çocuklarımızla paylaşarak onlara hem biyoçeşitliliğimizi göstermek hem de ender olarak bulunan bu türlerin zaman içinde kaybolmasının engellenmesi yani korunması için bilgiler vermek istiyoruz” dedi.
ÇOCUKLAR BAZI HAYVAN TÜRLERİNİ SADECE İNTERNETTE GÖREBİLİYOR
Proje kapsamındaki incelemelerinde son olarak 20 yıl önce gördüğü bir kurbağa çeşidine de rastladığını ifade eden Erişmiş, “Mesela bir kurbağa türünü ben 20 yıl önce görmüştüm. 20 yıl sonra bu proje dâhilinde tesadüfen karşılaştım. Bu nedenle çocuklarımızın da ellerinde böyle bir fırsat varken ikiyaşamlı bir canlıyla karşılaştıkları zaman gördüklerinin kurbağa mı yoksa kertenkele mi olduğunu ayırt etmesini istiyoruz” diye konuştu. Kent yaşamının çocukların doğadan ve hayvanlardan uzak olarak yaşamasına neden olduğuna dikkat çeken Erişmiş, “Günümüzde kent yaşamında çocuklarımız pek çok hayvanı doğa ile iç içe olamamalarından dolayı internette görebiliyor. Yaptığımız bu çalıştay ile çocuklarımız bu iki yaşamlıları canlı olarak görebilecekler” ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE’DE 30 TÜR KURBAĞA VAR
Düzenledikleri çalıştayda sayıları her geçen gün azalan kurbağa türlerini çocukların görebilme fırsatı yakaladıklarını anlatan Erişmiş, Türkiye’de toplamda kayıt altına alınmış 30 tür kurbağanın yaşadığının bilindiğini ifade etti.
Erişmiş sözlerini şöyle tamamladı: “TÜBİTAK ve BAP projeleri kapsamında biz bu toplama işini bir süredir yapıyorduk. Çocuklarımızın da bu canlıları görmelerini istemem nedeniyle böyle bir etkinlik düzenledik. Yürütülen çalışma türleri azalmakta olan canlılara yönelik. Devlet de bu tarz çalışmalar ile Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yaşayan canlı türlerini kayıt altına alabiliyor veya gerektiğinde koruma altına alabiliyor. Biz projemizde kurbağaların sayılarının neden azaldığına dair bir çalışma yürüttük. Türkiye’de Göller Bölgesi’ne ait kurbağaların sayılarının azalma nedenini bulduk. Azalma nedenlerinde önemli bir faktör olan bir mantar türünü keşfettik. Şu ana kadar 15 tür kurbağa topladık. Türkiye’de de zaten şu ana kadar tespit edilmiş toplam 30 tür var.”
Eğitim çalıştayında daha sonra Erişmiş tarafından katılımcılara kurbağaların hayatlarına ilişkin bilgiler aktarıldı. Çalıştay katılımcılara yönelik doğa fotoğrafları çekimi ile son buldu. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme