AKÜ’de kış okulu programı tamamlandı

AKÜ’de düzenlenen 2. Yenilenebilir Enerji Sistemleri Kış Okulu” programının ikinci gününde yapılan sunumlarla tamamlandı Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi Elektrik Mühendisliği Bölümü tarafından, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu’nun (TÜBİTAK) desteğiyle düzenlenen 𔄚. Yenilenebilir Enerji Sistemleri Kış Okulu” programı, ANS Kampusü Güzel Sanatlar Fakültesi Çok Amaçlı Salonda gerçekleştirilen sunumlarla devam etti. ENERJİ TALEBİ ARTTI [&hellip]

AKÜ'de kış okulu programı tamamlandı

AKÜ’de düzenlenen 2. Yenilenebilir Enerji Sistemleri Kış Okulu” programının ikinci gününde yapılan sunumlarla tamamlandı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi Elektrik Mühendisliği Bölümü tarafından, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu’nun (TÜBİTAK) desteğiyle düzenlenen “2. Yenilenebilir Enerji Sistemleri Kış Okulu” programı, ANS Kampusü Güzel Sanatlar Fakültesi Çok Amaçlı Salonda gerçekleştirilen sunumlarla devam etti.
ENERJİ TALEBİ ARTTI
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak’ın da yer aldığı Kış Okulu programının ikinci günü, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Erkaya’nın “Güneş Pili Yapılarındaki Son Teknolojiler” başlıklı sunumuyla başladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Yusuf Yazar tarafından “Yenilenebilir Enerji Alanında Türkiye’deki Gelişmeler” konulu ders verildi. Yazar; “Enerji politikalarımızı belirlerken dikkate aldığımız önemli parametrelerden birisi, Türkiye’de bir yıllık enerji talebindeki çok ciddi artış. Bu artış, dünya ortalamasının çok üzerindedir. Birincil enerji açısından baktığımızda bu, uzun yılların ortalaması olarak yüzde 5-5.5 civarındadır. Özellikle elektrik enerjisi tüketimi açısından baktığımızda bu oran çok da yüksektir. Bazı yıllar bir yıllık elektrik talebinde yüzde 11-12’lere varan artış gözlemliyoruz. Bu artış açısından ülkemiz dünya sıralamasında Çin’den sonra ikinci sırada yer alıyor. Bu övünülecek bir durum değildir. Çok yüksek enerji talebi artışımız var ve bunun mutlaka karşılanmasını sağlayan tedbirler alınması gerekir.” dedi.
TEDBİRLER ALMAK GEREKİYOR
Türkiye’nin yetersiz hidrokarbon enerji kaynağının kömür, petrol ve doğalgaz olduğunu belirten Enerji Genel Müdürü Yusuf Yazar, çok düşük kalitede kömür, çok az doğalgaz kaynağı olduğunu vurguladı. Az miktarda petrol kaynağı olduğunu kaydeden Yazar; “Bununla birlikte dikkate almamız gereken husus, Türkiye’nin hızla yükselen bir karbondioksit salınımının var olduğudur. Bunlar karşı karşı olduğumuz durumlardır. Bunları dikkate aldığımızda enerji politikalarımızda ilk olarak başvurulması gereken tedbir, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına öncelik vermektir. Türkiye’de 2005 yılında yapılan şey de yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını her hal ve durumda arttırmaktır. İkinci tedbir de enerjiyi daha verimli kullanan bir ülke haline gelmektir. Türkiye, enerjiyi en verimsiz kullanan grup içerisinde değil ama verimsiz kullanan, tüketen ülkeler arasında yer alıyor. Bu duruma göre ilgili kamuoyu ve siyasi yetkililer tarafından belli tedbirler alma gereğini görüldü. 2005 yılında Yenilenebilir Enerji Kanunu’nun çıkarılmasının ardından 2007 yılında Enerji Verimliliği Kanunu çıkartıldı. Yine 2007 yılında Jeotermal Kanunu çıkartıldı.” diye konuştu.
BİOKÜTLE İÇİN ÇALIŞILACAK
2009 yılında Enerji Güvenliği Strateji Belgesi’nin yayınlandığını ifade eden Yazar; “Bu strateji belgesinde belli hedeflerin ortaya koyulması amaçlandı ve bu hedefleri belli ölçüde ortaya koyduk. Burada amaç, yatırımcıların önünü görebilmesiydi. Bu belgede özellikle yenilenebilir enerji açısından ortaya koyulan hedeflere baktığımızda, bunlardan birisi, 2023 yılı itibariyle mevcut su kaynaklarımızın tümünü kullanmaktır. Şu anda elektrik üretiminde mevcut potansiyelimizin yüzde 40-45 oranını kullanıyoruz. Bir diğer hedef, 2023 yılı itibariyle, rüzgar enerjisinde 20 bin megawatt gibi bir kurulu güce sahip olmak. 2005 Yılında yasa çıkmadan önce 19 megawatt civarında kurulu gücümüz vardı. Yine jeotermalde o günü bilinen kaynaklara dayanarak, 2023 yılı itibariyle 650 megawattlık bir kurulu güce sahip olmak hedeflendi.” şeklinde konuştu. Yusuf Yazar, belirlenen bir diğer hedefinde biokütle kaynaklarından elektrik üretimi ile ilgili olduğunu belirterek, Türkiye’nin biokütle enerjisiyle ilgili bu yıl çalışmalar yapılacağını da sözlerine ekledi.
PLAKETLER TAKDİM EDİLDİ
Yazar’ın konuşmasının ardından Rektör Prof. Dr. Mustafa Solak ve AKÜ Elektrik Mühendisliği Bölüm Başkanı Yardımcısı Doç. Dr. Fatih Onur Hocaoğlu, Yusuf Yazar’a teşekkür ederek plaket verdi. Ayrıca Prof. Dr. Mustafa Solak, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Yazar ve Osmangazi Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erkaya tarafından yurt dışından gelen Prof. Socrates Kaplanis’e, Prof. Fatih Karanfil’e, ve Prof. Mitko Stoev’e birer plaket takdim edildi. Kış Okulu programının ikinci günü gün boyu devam eden sunumların ardından sona erdi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme