• Haberler
  • Genel
  • AKÜ’de karaciğer nakli yapılacak – Kocatepe Gazetesi

AKÜ’de karaciğer nakli yapılacak – Kocatepe Gazetesi

AKÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Ünlü, Afyonkarahisar'ı sağlık alanında markalaştırmak için çalışmaları sürdürdüklerini söyledi AKÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Ünlü, karaciğer nakli yapılması için altyapı çalışmalarına başladıklarını belirterek, 'Uzmanımız var. Cerrahi uzman anlamında da sıkıntımız yok. Bunun dışında laboratuvar ayağı var. En kısa sürede kurup, Sağlık Bakanlığı’ndan [&hellip]

AKÜ'de karaciğer nakli yapılacak

AKÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Ünlü, Afyonkarahisar’ı sağlık alanında markalaştırmak için çalışmaları sürdürdüklerini söyledi

AKÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Ünlü, karaciğer nakli yapılması için altyapı çalışmalarına başladıklarını belirterek, “Uzmanımız var. Cerrahi uzman anlamında da sıkıntımız yok. Bunun dışında laboratuvar ayağı var. En kısa sürede kurup, Sağlık Bakanlığı’ndan sertifikalandırma alacağız.” dedi.
“BİR YIL İÇİNDE KARACİĞER
NAKLİ YAPILABİLECEK”
Merkezde görev yapacak uzmanların daha önceden transplantasyon (organ nakli) yapılan bir merkezden geldiğini ifade eden Mehmet Ünlü, “Bizim üniversitemizin sertifika alabilmesi için prosedür gereği yurt dışı eğitimini tamamlaması gerekiyor. Bir taraftan bunlar tamamlanırken, diğer taraftan da bağışıklık sistemlerini güçlendiren sistemlerle birlikte laboratuvar altyapısının tamamlanmasının ardından Sağlık Bakanlığı’na ruhsatlandırma için başvurulacak.” diye konuştu. Ünlü, çalışmaların tamamlanmasının ardından bir yıl içinde karaciğer nakli yapılabilecek seviyeye geleceklerini dile getirdi.
“BİR SAATLİK İŞ BİR DAKİKADA BİTECEK”
Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Okan Solak da 400 yataklı yeni hastanenin hizmete girmesinin ardından yeni bölümler açmaya başladıklarını söyledi. Son teknoloji 120 kesit diye tabir edilen bütün vücudu görüntüleyebilen cihazın ihalesini yaptıklarını belirten Solak, kalp ve damarları anında görüntüleyebilen cihazın, bir saatte bitecek işi bir dakikada bitirebileceğini anlattı. Fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında bir dal hastanesi olduklarını belirten Solak; içerisinde robotik cihazları, yürüyen merdivenleri, 6 termal havuzun bulunduğu hastanenin Türkiye’nin her tarafından hasta kabul etmeye başladığını kaydetti.
“SİNSİ BİR HASTALIK”
Karaciğer yetmezliğinin sebepleri arasında gösterilen alkol, yüksek miktarda alındığında gerek kadınlarda, gerek erkeklerde karaciğer hastalığı yapabiliyor. Öte yandan, karaciğer yağlanması da ciddi bir kronik karaciğer hastalığının habercisi. Karaciğerde bakır ve demir birikimi de kronik karaciğer hastalığına yol açabilir. Karaciğer hastalığı sinsi bir hastalık olduğundan çoğunlukla başta hiçbir şikayet vermiyor. Bunun için düzenli olarak kontroller yaptırarak, enzimleri en az yılda bir defa ölçtürmek gerekir. Belli aralıklarla Hepatit B ve C kontrolleri yaptırmakta hastalığın erken teşhisi açısından oldukça önem taşıyor. Bunun dışında alkol almak, şişmanlık, aşırı kilo alma, şeker hastalığı da karaciğer yağlanmasını artırıyor. Düzenli spor ve egzersiz yapmak karaciğerin koruması açısından çok önemli. Karaciğer yetmezliğinin son aşamasında hastanın karaciğeri çıkartılarak yeni bir karaciğer takılıyor. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme