• Haberler
  • Genel
  • AKÜ’de hemşireler haftası kutlandı – Kocatepe Gazetesi

AKÜ’de hemşireler haftası kutlandı – Kocatepe Gazetesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Afyon Sağlık Yüksekokulu tarafından, 12-18 Mayıs Hemşireler Haftası nedeniyle düzenlediği “Sağlık Sektöründe Erişim, Eşitlik ve Hemşirelik” konulu panel, AKÜ Yaşam Boyu Eğitim Merkezi Kocatepe Salonunda gerçekleştirildi 'Sağlık temel ihtiyaç”Başkanlığını Afyon Sağlık Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Öğr. Grv. Gülbahar Beştepe’nin yaptığı ve Afyon Sağlık Yüksekokulu Öğretim Görevlileri Safiye Temel ve Yeliz Ciğerci ile [&hellip]

AKÜ'de hemşireler haftası kutlandı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Afyon Sağlık Yüksekokulu tarafından, 12-18 Mayıs Hemşireler Haftası nedeniyle düzenlediği “Sağlık Sektöründe Erişim, Eşitlik ve Hemşirelik” konulu panel, AKÜ Yaşam Boyu Eğitim Merkezi Kocatepe Salonunda gerçekleştirildi

“Sağlık temel ihtiyaç”
Başkanlığını Afyon Sağlık Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Öğr. Grv. Gülbahar Beştepe’nin yaptığı ve Afyon Sağlık Yüksekokulu Öğretim Görevlileri Safiye Temel ve Yeliz Ciğerci ile Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Elif Altınel’in konuşmacı olarak katıldığı panele, çok sayıda hemşire ve hemşire adayı katıldı. Panelde Öğr. Grv. Gülbahar Beştepe, 12 Mayıs tarihinin 1954 yılından itibaren Dünya Sağlık Örgütü tarafında “Dünya Hemşireler Günü” olarak ilan edildiğini ve bu günün tüm dünya ülkelerinde kutlandığını belirtti. Öğr. Grv. Beştepe, “Sağlık; bireylerde zorunlu, vazgeçilmez ve hayatın her döneminde aynı önemi koruyan temel ihtiyaçlardan biridir. Bu ihtiyaçlardan bireylerin eşit şe-kilde yararlanması gerekir. Değişen sağlık sistemimize uyum sağlamada eğitim sistemlerinin de değiştirilmesi ve geliştirilmesi gerekmektedir. Tüm dünya ülkelerinin daha kaliteli sağlık hizmeti verebilmesi için hizmette erişim ve eşitlik ilkeleri benimsenmektedir. Bu, bizim ülkemiz için de geçerlidir” dedi.
“Sağlık hizmetlerinde
eşitlik arttırılmalı”
Öğr. Grv. Safiye Temel “Sağlık Hizmetlerinde Erişimin Arttırılması” başlıklı sunumunda, “Uluslararası Hemşireler Konseyi, tüm dünya ülkelerindeki ulusal hemşirelik dernekleri federasyonudur. Uluslararası Hemşireler Konseyi’nin temel amacı, tüm dünyadaki hemşireler arasında birlik sağlamak ve sağlık politikalarını etkilemektir. Uluslararası Hemşireler Konseyi’nin 2011 yılındaki teması, ‘aradaki mesafeleri kapatmak, sağlık hizmetlerinde erişim ve eşitliğin arttırılmasında hemşirelerin rolü’ olarak belirlenmiştir. Erişim ve eşitlikle ilgili problemler, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere, cinsiyete ve sosyo-ekonomik durumlara göre farklılıklar göstermektedir. Erişim ile ilgili 2004 yılında Chapman tarafından yapılan bir tanım var. Bu tanıma göre iyi erişim; hasta doğru zamanda, doğru yerde, doğru hizmeti aldığında söz konusudur. Erişimi sağlayan temel unsurlardan birisi hazır bulunma ve elde etme, ikincisi ise hizmetlerin kullanılabilir olmasıdır” şeklinde konuştu.
Aile hekimliği anlatıldı
Öğr. Grv. Yeliz Ciğerci “Sağlıkta Dönüşüm: Aile Hekimliği ve Hemşirelik” konulu sunumuna aile hekimliğinin tarihçesi ve Dünya Aile Hekimleri Birliği’nin aile hekimliği tanımı ile başlayarak, “Aile hekimliği, kişileri ayırmadan kayıtlı birey ve aileleri, kişiye yönelik koruyucu hekimlik hizmetleri ve ilk basamak tedavi hizmetlerini ekip anlayışı içerisinde sunabilen, sağlıkla ilgili her türlü soruna ilk yaklaşımda bulunan sağlık hizmetidir. Aile hekimliği, hastasını değerlendirirken hastalığın oluşumunda fiziksel, ruhsal ve sosyal faktörleri de dikkate alan, sektörlerarası formülasyon kurabilen ve hastasının haklarını üçüncü kişilere karşı savunabilen tıp fakültesi sonrası uzmanlık eğitimi almış olan hekimler tarafından sunulan sağlık hizmetlerinin bütününü kapsayan akademik bir disiplindir” dedi. Öğr. Grv. Ciğerci, aile hekimliği sisteminin Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Kanada, Küba, İsrail, İngiltere, İrlanda, Fransa, Almanya ve Portekiz gibi birçok ülkede uygulandığını belirterek, “Aile hekimliğinin uygulama şekilleri, her ülkenin idari ve mali yapılarına göre farklılık göstermektedir. Türkiye’de aile hekimliği, 1980’li yıllarda gündeme gelmiş ve ilk olarak 1984 yılında Gazi Üniversite Tıp Fakültesi Hastanesinde Aile Hekimliği Anabilim Dalı kurulmuştur” dedi. Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Elif Altınel ise “Hemşirelik Yasası ve Son Değişikler” konulu sunumunda, halen yürürlükte olan hemşirelik mevzua-tıyla ilgili hükümleri hemşire ve hemşire adaylarına aktararak, hukuki sorumlulukları ve haklarının önemi üzerinde durdu. Panel, Elif Altınel’in hemşire adaylarının sorularını yanıtlamasının ardından sona erdi.

Bakmadan Geçme