AKÜ’de 'Geçmişten Günümüze Kudüs' anlatıldı
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi ve Akademik Düşünce, Etik ve Medeniyet (Adem) Topluluğu tarafından 'Geçmişten Günümüze Kudüs' konulu söyleşi ve dinleti etkinliği düzenlendi.
Atatürk Kongre Merkezinde düzenlenen etkinliğe; Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Koçak, Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gürsoy Şahin ile birlikte akademik personel ve öğrenciler katıldı.
Moderatörlüğünü Sandıklı Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü ve Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cüneyt Akın’ın yaptığı konuşmacı olarak İlahiyat Fakültesi Dekanı ve Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Güler’in yer aldığı etkinlik, şiir dinletisi ile başladı. Kudüs’ün tarihi ile ilgili bilgiler veren Güler, “Kudüs’ün kadim tarihi bizim için Hz. İbrahim ile birlikte başlıyor. Hz. İbrahim’den, Hz. Süleyman’a kadarki geçen dönemde küçük bir şehir. Hz. Süleyman oradaki bugünkü Mescid-i Aksa’nın anıtsal yapısını ilk inşa eden Peygamber. Hz. Süleyman’dan sonra Babilliler Kudüs’ü yerle bir ettiler. O günkü Yahudileri Kudüs’ten sürdüler” dedi.
“Hristiyanlar, Yahudileri Kudüs’e sokmadı”
Kudüs’ün 2. büyük yıkımının M.S. 70 tarihinde gerçekleştiğini söyleyen Güler, “Yahudilerin isyanı Hz. İsa’nın gökyüzüne kaldırılması sebebiyle gerçekleşiyor. Roma Valisi Pilatus, Kudüs’ü bu sefer hiçbir Kudüs mabeti kalmayacak şekilde temellerine kadar ne varsa tamamını yakıp yok ediyor. Daha sonra Hristiyan Kudüs’ü başlayacaktır. Kudüs Hristiyanlar için bu dönemde önemli şehir olmuştur. O zamanlar Yahudileri Kudüs’e sokmayanlar yine Hristiyanlardı” diye konuştu. Yahudilerin gurbetinin Hz. Ömer’in 638 yılında Kudüs’ü fethi ile bittiğini belirten Güler, “Bu barış yüzyılları 638 yılından 1099 yılına kadar devam etti. Kudüs’ün bir başka yıkımı 1099 yılında gerçekleşti. Haçlılar Kudüs’e girdiklerinde Kudüs’ün Müslümanlar ve Yahudilerin kutsallığı olan bütün kalıntılarını yok ettiler. Selahaddin Eyyubi oraya geldiğinde bütün eserleri yeniden inşa etti. 1918 yılına kadar bu minval üzerinde Kudüs devam etti. Kudüs’ün bugünkü kutsallığı Cenabı Hakk tarafından indirilen peygamberlere ve kitaplara dayandığı bilinen 3 dinin mukaddes mekanıdır” ifadelerini kullandı.
Kudüs’teki meselelerin 1918 yılında başladığını ifade eden Güler, “Buradaki mesele 1918 yılında başlıyor. 1918 yılında İngilizler, Suudi Arabistan başta olmak üzere Araplara dediler ki biz size Büyük Arap Devleti kuracağız dediler. Onların bu beklentisi varken İngilizler bütün Arap coğrafyasını işgal ettiler. Sonra bugünkü Arap devletlerini kurdular. Tek bir istisnası vardı o da Filistin’di. Filistin’de de İngilizlerin söyledikleri; burada iki devletli çözümdü” dedi.
Program, şiir dinletisi ve soru cevabın ardından Eğitim Bir-Sen 2 No’lu Şube Başkanı Vehbi Gülseren’in Prof. Dr. Mustafa Güler’e plaket takdimi ile sona erdi.