• Haberler
  • Genel
  • AKÜ’de “Biyoloji Günleri” başladı – Kocatepe Gazetesi

AKÜ’de “Biyoloji Günleri” başladı – Kocatepe Gazetesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü ve Biyoloji Kulübü işbirliğiyle düzenlenen 𔄙. Biyoloji Günleri”, ANS Kampusü Atatürk Kongre Merkezinde başladı. İki gün sürecek etkinlik kapsamında öğrencilerin bildiri sunumları, poster sunumları ve fotoğraf sergisi yer alıyor Saygı duruşu ve İstilal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinliğe AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Kemalettin Çonkar, AKÜ Fen-Edebiyat [&hellip]

AKÜ'de "Biyoloji Günleri" başladı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü ve Biyoloji Kulübü işbirliğiyle düzenlenen “1. Biyoloji Günleri”, ANS Kampusü Atatürk Kongre Merkezinde başladı. İki gün sürecek etkinlik kapsamında öğrencilerin bildiri sunumları, poster sunumları ve fotoğraf sergisi yer alıyor

Saygı duruşu ve İstilal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinliğe AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Kemalettin Çonkar, AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kasım Turhan ve AKÜ Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muhsin Konuk’un yanı sıra AKÜ Biyoloji Bölümü öğretim elemanları ve öğrencileri katıldı. Etkinliğin açılış konuşmalarını yapan Prof. Dr. Kemalettin Çonkar, “1. Biyoloji Günleri”nin düzenlenmesinden dolayı başta AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Biyoloji Bölüm Başkanı olmak üzere, emeği geçen Biyoloji Bölümü ve Biyoloji Kulübü öğrencilerine teşekkür ederek, etkinliğin başarılı geçmesi dileğinde bulundu. Prof. Dr. Kasım Turhan ise konuşmasında, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı olarak böyle önemli bir etkinlikte yer almaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, emeği geçen herkese teşekkür etti. Prof. Dr. Turhan, Biyolojinin Temel Bilimler içerisinde yer aldığını ifade ettiği konuşmasında, Temel Bilimler’in diğer bilimlerin çatısını oluşturduğunu söyledi. Temel Bilimlerin kendi bilim sınırları içinde okutulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Turhan, biyolojinin interdisipliner bir bilim anlayışı içerisinde temel bir yer tuttuğunu dile getirdi.
Ardından Prof. Dr. Muhsin Konuk, “Biyolojide Nanoteknoloji Uygulamaları (Nanobiyoteknoloji)” konulu bir sunum yaptı. Prof. Dr. Konuk konuşmasında, Biyolojinin bugün geldiği noktanın eskisinden çok daha ileri düzeyde olduğunu belirterek, AKÜ Biyoloji Bölümünün de gerek araştırma, gerekse eğitim-öğretim alanında geliştiğini söyledi. Bu kapsamda AKÜ Biyoloji Bölümünün yürüttüğü bilimsel çalışmalarla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Konuk, “Şu an Üniversitemiz Biyoloji laboratuvarlarında TÜBİTAK destekli Evrensel Araştırmacı (EVRENA) projesi kapsamında Antik DNA Teknolojisi çalışmaların yürütüyoruz. Bu çalışma neticesinde 3 bin yıllık bir fosilin kemiklerinden DNA çözümlemesi yaparak, onu laboratuvar koşullarında çoğaltabildik. Bu çalışma içerisinde yer alan öğrencilerimizi kutluyorum. Üniversitemiz Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Komisyonu tarafından desteklenen bir projede iki tane nanomateryalin toksik olup olmadığı yönünde çalışmalarımız devam etmektedir. 2002 yılında yüksek lisans programı dahi olmayan bir bölüm olan Biyoloji Bölümümüz, şu an çalışmaları şartları ve araştırma imkanları açısından Türkiye standartlarının üstüne çıkabilmiştir. Şu anda Biyoloji Bölümümüzde 35 yüksek lisans öğrencimiz ve 12 civarında da doktora öğrencisi öğrenim görmektedir” dedi.
Prof. Dr. Konuk biyolojide nanoteknoloji uygulamaları ile ilgili konuşmasında ise öncelikle “nano” kelimesinin sözcük anlamının “cüce” olduğunu belirterek, nanometrenin bir ölçü birimi olarak metrenin milyarda biri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Konuk, nanoteknolojinin savunma, ulaşım, çevre, iletişim, kimyasallar, tüketici ürünleri alanlarında ve en fazla da biyomedikal ve tıp alanında kullanıldığını söyledi. Prof. Dr. Konuk, “Biyomedikal ve tıp alanlarında kullanılan nanobiyoloteknoloji ise, yapıtaşları olarak biyolojik malzemeleri kullanan, nanoteknolojinin bir alt dalıdır. Aslında nanteknoloji üç milyar yıldır canlı hücrelerin içerisinde mevcuttur. Buna en güzel örneklerden biri mikro RNA molekülleridir” dedi. Prof. Dr. Konuk konuşmasında, nanomateryallerin biyolojik sistemlerde kullanımı ile ilgili olarak da “Nanomateryaller, kanser tümörünün yok edilmesinde, kırılan bir kemiğin daha çabuk kaynamasında, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde ve ayrıca sinir hücrelerinin yok edilmesinde substrat olarak kullanılmaktadır. Son zamanlarda metal nanopartiküller yeni bir sınıf nanomateryal olarak kullanılmaktadır. Bunlardan en çok kullanılanı altın ve gümüştür. Örneğin, gümüş nanofiberlerle üretilmiş kumaşlar antibakteriyel özellik taşımaktadır” şeklinde konuştu.
“1. Biyoloji Günleri”nin ilk günü, Biyoloji öğrencilerinin hazırladıkları bildirileri, iki oturum halinde sunmalarının ardından sona erdi. “1. Biyoloji Günleri”, 27 Nisan 2012 Cuma günü (bugün) de ANS Kampusü Atatürk Kongre Merkezinde öğrencilerin bildiri ve poster sunumlarıyla devam edecek olup, günün sonunda Fotoğraf Sergisi ve dereceye giren posterler için ödül töreni gerçekleştirilecek. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme