• Haberler
  • Genel
  • AKÜ’de AB çalıştayı düzenlendi – Kocatepe Gazetesi

AKÜ’de AB çalıştayı düzenlendi – Kocatepe Gazetesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen “Avrupa Birliği (AB) Fonlarına Proje Hazırlama Semineri ve 7. Çerçeve Programına (FP7) Proje Teklifi Hazırlama ve Sunma Çalıştayı”, Atatürk Kongre Merkezi Çiğiltepe Konferans Salonunda gerçekleştirildi Temel hedef ekonımi ve siyasi gücü arttırmaAKÜ akademik personelinin katımıyla gerçekleştirilen çalıştayın açılış oturumunda AKÜ 7. Çerçeve Programı Koordinatörü [&hellip]

AKÜ'de AB çalıştayı düzenlendi

Afyon Kocatepe Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen “Avrupa Birliği (AB) Fonlarına Proje Hazırlama Semineri ve 7. Çerçeve Programına (FP7) Proje Teklifi Hazırlama ve Sunma Çalıştayı”, Atatürk Kongre Merkezi Çiğiltepe Konferans Salonunda gerçekleştirildi

Temel hedef ekonımi ve
siyasi gücü arttırma
AKÜ akademik personelinin katımıyla gerçekleştirilen çalıştayın açılış oturumunda AKÜ 7. Çerçeve Programı Koordinatörü Prof. Dr. Mevlüt Doğan, “7. Çerçeve Programının (FP7) Genel Yapısı ve Afyonkarahisar’ın Özel Fırsatları”; AB Proje Uzmanı Dr. Duran Kutlu ise “AB Projeleri (FP7, Jean Monnet, LDV, vb.) Hazırlamada Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar” başlıklı sunum yaptı.
Prof. Dr. Mevlüt Doğan konuşmasında, “AB projelerinin temel hedefine baktığımızda aslında sadece basit bir proje verilmesi, proje değerlendirilmesi ve çıktısının bilim dünyasına sunulması şeklinde değil, artık projeler, bunun daha geniş kapsamlı Avrupa Birliği’nin birlik paralelinde ekonomik ve sosyal yönünün daha ön plana çıkartıldığı bir çerçeve programları haline dönüştü. Avrupa’nın temel hedefleri arasında bilimsel, teknolojik, ekonomik ve siyasi gücü arttırmanın yer aldığını görüyoruz. Çerçeve programlarının maddi boyutuna baktığımızda, 7. Çerçeve Programının birincisinden itibaren bütçesinin artışı çok net bir şekilde görülmektedir. 7. Çerçeve Programı, 2007 yılında başlamış ve 2013 yılına kadar yürürlükte olacaktır. 7. Çerçeve Programı, “İşbirliği Özel Programı, Fikirler Özel Programı, Kişiyi Destekleme Özel Programı ve Kapasiteler Özel Programı” olmak üzere 4 özel programdan oluşmaktadır. Bunlara ortak araştırma merkezlerini desteklemek ve bunun yanında nükleer araştırmalara destek veren kuruluşlar da eklenerek 6 özel programa çıkartılmıştır. Bütçeye baktığımızda 32 milyar euro ile İşbirliği Özel Programının en büyük payı aldığını görüyoruz. İkinci sırada Fikirler Özel Programı ve üçüncü sırada da Kişiyi Destekleme Özel Programı yer almaktadır. İşbirliği Özel Programında 10 tematik alan bulunmaktadır. 7.5 milyar euro’luk bütçeye sahip Fikirler Özel Programı, mevcut ulusal ve uluslararası programlara ek olarak bireysel takımlar tarafından yürütülen öncül araştırmayı destekleyerek Avrupa’da mükemmeliyet, dinamizm ve yaratıcılığı güçlendirmek ve Avrupa’yı en iyi araştırmacılar için bir cazibe merkezi haline getirmeyi hedeflemektedir. Bireysel araştırmacıların veya bireysel grupların desteklendiği alt gruptur. Kişiyi Destekleme Özel Programı ise burs ve destek amaçlıdır. Bu program, bağımsız ve kariyer gelişimi hedeflidir. Kişiyi doğrudan destekleyen bir prog-ramdır” dedi.
İlk kez ortak katılım sağlandı
Prof. Dr. Doğan, 7. Çerçeve Programları kapsamında sunulan projelerin temelde Avrupa odaklı, yenilikçi, Avrupa’nın bilimsel-teknolojik durumuna katkıda bulunuyor olması gerektiğini ifade etti. Konuşmasında Türkiye’nin Çerçeve Programlarından faydalanma durumuna ilişkin verileri de aktaran Prof. Dr. Doğan, “Ülke olarak 4. Çerçeve Programından 56 projeden kişisel olarak faydalanmışız ya da ortak olmuşuz. 5. Çerçeve Programından 94 proje, 6. Çerçeve Programından ise 2 bin 455 proje önerisi sunulmuş ve 370’i AB Komisyonu tarafından finanse edilmiş. 7. Çerçeve Programına baktığımızda ise biraz daha Anadolu’daki üniversitelere yayıldığını görmekteyiz” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Doğan, AKÜ’nün Çerçeve Programları kapsamında neler yaptığı ile ilgili olarak da şunları söyledi: “Üniversitemize ait PIC Number adı verilen katılım kodu alımı ile üniversitemiz tanındı. Avrupa Komisyonu tarafından LEAR (Tüzel Kişi Temsilcisi) ataması yapıldı. Bir 7. Çerçeve Programı projesine üniversitemizden ilk defa ortak olarak katılım sağlandı, 66 ortaklı “Smart Intelligent Aircraft Structure (SARISTU) adlı projede Üniversitemizden Doç. Dr. Ömer Soykasap ve Yrd. Doç. Dr. Mehmet Çolakoğlu sorumludur. Üniversitemiz Mühendislik Fakültesinden Yard. Doç. Dr. Galip İçduygu, ERC programına hazırlamış olduğu proje ile başvuru yaptı.”
AB Proje Uzmanı Dr. Duran Kutlu, AB Projeleri hazırlanırken nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda bilgiler vermesinin ardından toplantının ikinci bölümünde 7. Çerçeve Programına proje teklifi hazırlama ve sunma ile ilgili çalıştay yapıldı. Çalıştayda AB komisyonu nasıl çalışır? AB fonlarında 7. Çerçeve Programının yeri, AB fonları ile ilgili yenilikler, proje kabulünde temel öncelikler, proje değerlendirme süreci, Türk üniversitelerinde yapılan çalışmalar ve örnek bir proje taslağı üzerinde incelemeler, Afyonkarahisar’ın özel fırsatları, Afyonkarahisar’da, 7. Çerçeve Programı projelerine uygun proje konuları gibi temel konular ele alındı. Çalıştay, öneri ve değerlendirme bölümünün ardından sona erdi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme