AKÜ vefasını bir kez daha gösterdi

AKÜ Senatosu tarafından Merhum Gazeteci İbrahim Küçükkurt'un adı verilen 'İbrahim Küçükkurt Konferans Salonu'nun açılış töreni dün geniş katılımla gerçekleştirildi AKÜ Ahmet Necdet Sezer Kampüsü Güzel Sanatlar Fakültesi Çok Amaçlı Salonda düzenlenen törene Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Sabri Demirkapu, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, AKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Süleyman Taşgetiren [&hellip]

AKÜ vefasını bir kez daha gösterdi

AKÜ Senatosu tarafından Merhum Gazeteci İbrahim Küçükkurt’un adı verilen “İbrahim Küçükkurt Konferans Salonu”nun açılış töreni dün geniş katılımla gerçekleştirildi

AKÜ Ahmet Necdet Sezer Kampüsü Güzel Sanatlar Fakültesi Çok Amaçlı Salonda düzenlenen törene Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Sabri Demirkapu, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, AKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Süleyman Taşgetiren ile Prof. Dr. Hakkı Yazıcı, il protokol üyeleri ile merhum gazeteci İbrahim Küçükkurt’un eşi Neriman Küçükkurt ve yakınlarının yanı sıra Afyonkarahisar basınının temsilcileri ile iş adamları katıldı.
“İKİ EVLADIMDAN BİRİSİ AKÜ”
Törenin açış konuşmasını yapan Merhum İbrahim Küçükkurt’un yeğeni ve Kocatepe Gazetesi’nin sahibi Sezer Küçükkurt, Merhum İbrahim Küçükkurt’un sağlığında olduğu gibi vefatından sonra da kendilerini bir araya getirmeye devam ettiğini belirtti ve “Hepimiz merhum İbrahim Küçükkurt’u tanıdığı için burada çok fazla şey anlatmaya gerek duymuyorum. Yalnız şunu belirtmek isterim. Merhum İbrahim Küçükkurt her fırsatta şunu belirtirdi: ‘Benim çocuğum yok ama iki evladım var. Bunlardan birisi Kocatepe Gazetesi, diğeri de Kocatepe Üniversitesi’ derdi. Bugün Kocatepe Üniversitesi sayesinde bir evlat mürüvvetine daha tanık oluyoruz hep birlikte. Bundan dolayı emeği geçen başta Rektörümüz olmak üzere, tüm üniversite camiasına ve bu törene katılarak bizleri yalnız bırakmayan, onurumuzu paylaşan tüm dostlarımıza teşekkür ediyor, saygılar sunuyoruz” dedi.
“AKÜ’YE YAPTIĞI
KATKILAR UNUTULAMAZ”
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ise, AKÜ’ye kuruluş sürecinde ve sonrasında, hatta gelişiminde katkı sağlayan İbrahim Küçükkurt ve emeği geçenleri saygıyla anmanın asli görevleri arasında olduğunu belirttiği konuşmasında, “Üniversitemiz Senatosu 29 Ocak 2014 tarihli toplantısında, az sonra açılışını gerçekleştireceğimiz salonumuza İbrahim ağabeyimizin isminin verilmesi kararını oybirliği ile almıştır. 30 Aralık 2012 tarihinde aramızdan ayrılarak, Hakkın rahmetine kavuşan çok değerli büyüğümüz, ağabeyimiz İbrahim Küçükkurt’u yâd etmenin; ilimizde, üniversitemizde ve bizlerde bırakmış olduğu izleri aile fertleriyle birlikte bir kez daha hatırlamanın mutluluğu içerisindeyim. Koca bir ömrü elbette birkaç cümleye sığdırmak mümkün değil ancak kurucuları arasında yer aldığı Kocatepe Gazetesi’nin yayın hayatını istikrar ve başarıyla sürdürdüğünü görüyoruz. İlimizde yükseköğretimin kurulmasında ve gelişmesinde, ne denli yoğun mesai harcadığını hepimiz biliyoruz. Merhum büyüğümüz, ağabeyimiz İbrahim Küçükkurt’un Üniversitemize yapmış olduğu katkıları elbette daima hatırlayacağız. İsminin en önemli salonlarımızdan biri vasıtasıyla yaşatılacağına ve ölümsüzleşeceğine inanıyoruz. Kendisine bir kez daha Allah’tan rahmet diliyor, hepinize saygılar sunuyorum” diye konuştu..
“İBRAHİM KÜÇÜKKURT’UN MUHABBETİNİ ÇOK ARIYORUZ”
Vali İrfan Balkanlıoğlu ise konuşmasında şunları söyledi:
“Afyonkarahisar’da göreve başladığımda ilk tanıdığım insanlardandı. Eşraftandı. Herkesi de bilirdi. Canlı bir tarih gibiydi adeta. Afyonkarahisar’ın gelmişini, geçmişini, ailelerini, sülalelerini bilir; hatta herkesin kaç kıratlık insan olduğuna kadar ilginç yorumları vardı. İnsan, bu tür insanların sohbetini çok arıyor. Uzun uzun sohbet ederdik. Bizler İbrahim Küçükkurt’un muhabbetini çok arıyoruz. Afyonkarahisar’da, her şeyde emeği olduğunu ve müteşebbis ruhuyla birçok ilki gerçekleştirdiğini kendisinden zevkle dinlemiştim. Mesela, İstanbul dışında Türkiye’nin ilk özel bankasını burada kurmuşlar. Terakki Servet Bankası ile de çok başarılı çalışmaları bulunmuştur. Ayrıca fazlaca kitap okuyarak kendini ve beynini geliştiren birisi olarak tanıdım ben İbrahim Küçükkurt’u. Bazen bakıyorum o yaşta olan insanlar çoğu işlerini kendi başlarına göremiyorlar. Kitap okumak beyni geliştirir ve fikirlerini düşüncelerini zinde tutarlar. Bende gittiğim her eğitim kurumunda öğrencilere bol bol kitap okumalarını tavsiye ediyorum. Nasıl sporcular çalıştıkça bedenlerini zinde tutuyorlarsa, insanlar da kitap okuyarak beyinlerini zinde tutarlar. İbrahim Küçükkurt böyle bir insandı. Yani son nefesine kadar hem akıl, hem de beden sağlığı yerindeydi. Merhum Küçükkurt’un üniversitenin temellerinin atılması ile bu günlere gelmesinde büyük çabaları vardır. Bu konuda da ilklere imza atan İbrahim Küçükkurt sayesinde çevre illerden önce üniversiteye kavuşmuştur. Dolayısıyla Afyonkarahisar için büyük zahmeti, emeği olan merhum İbrahim Küçükkurt’un büyük katkıda bulunduğu üniversitede bu programı gerçekleştiriyoruz. Rektörümüzde İbrahim Küçükkurt için büyük bir vefa örneği göstermiştir. Kendisini tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı. (Kocatepe Haber Merkezi)

Gazeteci ve yazar Galip Leblebicioğlu da açılış öncesi bir konuşma yaparak, katılımcılarla İbrahim Küçükkurt anısına, merhumun vefat ettiği gün gördüğü rüya üzerine yazmış olduğu şu şiiri paylaştı:

“Rüyamda merhum Şükrü’yü gördüm
Çok neşeliydi, sevinçli buldum
Oynadı, zıpladı, şaşırdım kaldım
Öğle sonu acı haberi aldım

Malum olmuştu Şükrü’nün ruhuna
İbrahim varmıştı kardeşinin yanına
İlahi İbrahim derdin ki bana
Unutma şapkanı tak şu başına
İçine yün giy, palto al koluna
Güvenme Afyon’un yazına kışına

Nasılsa öleceğiz ölmesine
Ayaktan gidelim yürürcesine
Kaşını kaldırdın, gülerek gittin
İçimizi burktun, sen oyun ettin
Bilirim, üzülmemi istemezsin
Senin hakkında kim ne derse desin
Bizce koca Türk’tün, yine öylesin

Dilerim Allah’tan sana af, mağfiret,
Küçükkurt ailesine sağlık, selamet
Bir ömür sürdü seninle arkadaşlığımız,
Sohbete devam için Cennet’te buluşalım”

İbrahim Küçükkurt Kimdir?

26 Eylül 1934 yılında Afyon’un köklü Hacı Kavaslar sülalesinin bir ferdi olarak, Afyon Merkez Çavuşoğlu Mahallesi’nde dünyaya geldi. İlkokulu 4. sınıfa kadar Namık Kemal İlkokulu’nda, 5. sınıfı Cumhuriyet İlkokulu’nda okudu. Ortaokul eğitimine 1946 yılında Afyon Lisesi’nde başladı. 1951 yılında Eskişehir Ticaret Lisesi’ne girdi ve başarılı bir öğrenci olarak 1955 senesinde eğitimini tamamladı. Eskişehir’de arkadaşlarıyla birlikte “Erek” isimli bir edebiyat dergisi çıkardı. Liseden sonra eğitimine İstanbul Yüksek İktisat ve Ticaret Okulu’nda devam etti. Eğitimi devam ederken öğretmenlerinin referansıyla “Yüksek İktisat ve Ticaret Okulu Talebe Yardım ve Neşriyat Bürosu”na muhasebeci olarak atandı. 1959 yılında Yüksek İktisat ve Ticaret Okullarının İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi olması için öğrenci olmasına rağmen büyük gayret sarf etti. 1960 Şubatında yüksek eğitimini tamamladı. 1960 yılının Mart ayında Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nde İktisat Asistanı olarak göreve başladı.
1961 yılında Neriman Turhan ile evlenerek, her zaman birbirlerini destekleyen, seven, sayan 50 yıllık örnek bir birlikteliğe imza attı. 30 Ağustos 1965 yılında, Afyon’da “Kocatepe Gazetesi”ni kurarak yayın hayatına başlattı. 1968-1970 yılları arasında İstanbul’da askerlik görevini yerine getirdi. 15 Temmuz 1974’de Afyon’u ziyaret eden dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’e bir dilekçe vererek, Aralık 1974’de Afyon’da; Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ne bağlı “Afyon Maliye Muhasebe Yüksekokulu”nun açılmasına öncülük etti. 20 Temmuz 1974’te başlayan Kıbrıs Barış Harekâtı’nı Anadolu Basını’ndan savaş muhabiri olarak izleyen tek gazeteci oldu. Hisar Bankası Yönetim Kurulu üyesi olarak Afyon Eşrefpaşa Mahallesi’nde 21 Kasım 1981 yılında açılan Hisarbank 100. Yıl İlköğretim Okulu’nun yaptırılmasına öncü oldu. Afyon’da üniversite kurulması için çabalarını devam ettirerek 1992 yılında, Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin adının kanuna geçmesine gayret sarf etti. Üniversiteden “Çocuğum” diye bahseden İbrahim Küçükkurt’un, üniversiteye desteği her zaman devam etti. 1950 yılından itibaren topladığı ve üzerinde çalıştığı zengin kütüphanesini, Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ne armağan etti. Afyon Kocatepe Üniversitesi; Türkiye’de İktisadi ve Ticari İlimler Akademilerinin ve Afyon’da yükseköğretimin kurulmasında, gelişmesinde öğrenciliğinden bu güne değin çok yoğun mesai harcayarak katkıda bulunmasından dolayı, Afyon Kocatepe Üniversitesi Senatosunun 21.06.2004 tarihinde yapılan toplantısında oy birliği ile alınan kararla “Fahri Doktora” unvanı ile onurlandırıldı.
Eşi ile birlikte eğitime verdiği desteği ve önemi, “Neriman–İbrahim Küçükkurt Ortaokulu” yapılması için, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağışladığı arsa ile bir kez daha gösterdi. Hayatını Afyon’un gelişmesine, eğitime, çalışmaya, iyiliğe vakfeden; çocukları çok seven, lise ve üniversite öğrencilerine sayısız burs veren, hayırsever insan İbrahim Küçükkurt, geçirdiği kalp rahatsızlığı nedeni ile 30 Aralık 2011’de aramızdan ayrıldı.

Bakmadan Geçme