• Haberler
  • Genel
  • AKÜ Türk Veteriner Hekimliği’nin 169. yılını kutladı

AKÜ Türk Veteriner Hekimliği’nin 169. yılını kutladı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesinde Türk Veteriner Hekimliği Öğretiminin 169. yıldönümü nedeniyle kutlama programı gerçekleştirildi. Ahmet Necdet Sezer Kampusü Veteriner Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen program kapsamında ayrıca bu yıl ilki düzenlenen ve geleneksel hale getirilmesi planlanan “Ağaç Dikme Etkinliği” ile Veteriner Fakültesi 1. sınıf öğrencileri tarafından AKÜ Hayvan Araştırma Merkezi (KÜHAM) çiftlik arazisine fidan [&hellip]

AKÜ Türk Veteriner Hekimliği'nin 169. yılını kutladı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesinde Türk Veteriner Hekimliği Öğretiminin 169. yıldönümü nedeniyle kutlama programı gerçekleştirildi.

Ahmet Necdet Sezer Kampusü Veteriner Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen program kapsamında ayrıca bu yıl ilki düzenlenen ve geleneksel hale getirilmesi planlanan “Ağaç Dikme Etkinliği” ile Veteriner Fakültesi 1. sınıf öğrencileri tarafından AKÜ Hayvan Araştırma Merkezi (KÜHAM) çiftlik arazisine fidan dikildi.

AKÜ Veteriner Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen “Türk Veteriner Hekimliği Öğretiminin 169. Yıldönümü Kutlama Programı”na, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakkı Yazıcı, AKÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Eryavuz, Çevre ve Orman İl Müdür Yardımcısı Mehmet Tahan’ın yanı sıra AKÜ Veteriner Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileri katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmalarını AKÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Eryavuz yaptı. Prof. Dr. Eryavuz konuşmasında, veteriner hekimlik mesleğinin tarihin en eski mesleklerinden biri olduğunu belirterek, bilimsel anlamda veteriner hekimlik eğitiminin ilk olarak 1761 yılında Fransa’da Veteriner Hekimlik Okulunun açılmasıyla başladığını ifade etti. Türkiye’de ise veteriner hekimliği öğretiminin 1842 yılında İstanbul’da kurulan Veteriner Okulu ile başladığını dile getiren Prof. Dr. Eryavuz, “Veteriner hekimliği öğretiminin ülkemizde 169., dünyada ise 250. yılını kutlandığımız bu yıl, ülkemizde meslektaşımız, milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un ölümünün 75. yılı nedeniyle Mehmet Akif Ersoy Yılı, dünya da ise Dünya Veteriner Hekimlik Yılı olarak kabul edilmiştir” dedi.
Akreditasyon sürecinin başladı
Prof. Dr. Eryavuz, “Günümüzde öğretimine devam eden 19 veteriner fakültesinden birisi olan Fakültemiz, 1995 yılında kurulmuştur. Fakültemiz, ilk öğrencilerini 1997 yılında kabul ederek, eğitim-öğretime başlamış ve ilk mezunlarını da 2002 yılında vermiştir. 14 yıldır eğitim-öğretimine devam eden Fakültemizde 2002 yılında 1 profesör, 3 doçent ve 21 yardımcı doçent olmak üzere 25 öğretim üyesi bulunurken, şu anda 14 profesör, 28 doçent, 20 yardımcı doçent olmak üzere toplam 62 öğretim üyesi; 21 araştırma görevlisi ve 2 uzman olmak üzere toplam 23 öğretim elemanı bulunmaktadır” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Eryavuz, AKÜ Veteriner Fakültesinin en önemli stratejik hedefinin, eğitim-öğretim kalitesinde sürdürülebilirliği sağlayarak, Avrupa Veteriner Hekimliği Eğitimi Kurumları Birliği’nin (EAEVE) akreditasyonunu almak ve AKÜ’yü Avrupa Birliği standartları seviyesinde öğretim görülür duruma getirmek olduğunu söyledi. Prof. Dr. Eryavuz, “Geçen yıl Ekim ayında EAEVE heyeti tarafından değerlendirilerek, akreditasyon sürecinin başladığı Fakültemiz, en kısa zamanda heyetin tespit ettiği eksiklikleri gidererek akreditasyon sürecini tamamlamak istemektedir” dedi. Veteriner hekimlik öğretiminin aradan geçen 169 yıl içerisinde büyük bir gelişim ve değişim gösterdiğini ifade eden Prof. Dr. Eryavuz, “Bu kapsamda Fakültemizde de öğrencilerimize daha iyi bir eğitim ve öğretim sunmanın imkanlarını arttırmaya çalışmaktayız. Fakültemizin laboratuar donanımını sürekli arttırmakta, araştırma ve uygulama çiftliğimizi geliştirmekteyiz. Yönetmelik hazırlayarak kliniklerimiz Veteriner Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi haline getirdik. Bu sayede hem bölgemize daha iyi sağlık hizmeti vermeyi hem de öğrencilerimize daha fazla hasta hayvan tedavi imkanı sunmayı umuyoruz. Bununla birlikte Fakültemiz bazı eksikliklere sahiptir. Bunlar arasında klinik hizmetlerinin yürütülmesinde kliniklerde hospitalize edilen hayvanların bakımına kadar akademik personele yardımcı olacak teknisyen, bunun dışında laborant, hayvan bakıcısı ve çiftlik personeli ihtiyacımız bulunmaktadır” dedi. Prof. Dr. Eryavuz konuşmasında, AKÜ Veteriner Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezine bağlı olarak kurulacak olan Pet Polikliği ve Pet Oteli projelerine de değindi.
Önemli meslekler
arasında yer alıyor
Açılış konuşmasının ardından AKÜ Veteriner Fakültesine yıllarca hizmet vermiş AKÜ Veteriner Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Hidayet Yavuz, Prof. Dr. Erkan Karadaş ve Prof. Dr. Recep Aslan birer konuşma yaptı. Prof. Dr. Hidayet Yavuz konuşmasında, “1996 yılının Aralık ayında göreve geldiğimizde Fen-Edebiyat Fakültesinin bize tahsis etmiş olduğu bir odada çalışmalara başladık. O süreçte kadromuza pek çok arkadaşımız katıldı. O arkadaşlarımızın şu anda pek çoğu doçent, bir kısmı da profesör oldu. Bu tablo beni oldukça gururlandırmaktadır. Türk Veteriner Hekimliğinin 169. yılını kutluyorum” dedi.
Prof. Dr. Erkan Karadaş yaptığı konuşmada, “Bugünün veteriner hekimliğini devasa bir bilgi birikimine, aynı zamanda teknolojiye, bir o kadar sanatsal yaklaşıma ve kuşkusuz iletişim becerilerine sarmalayan 169 yıllık tarihsel bir serüvenden söz etmek mümkündür. Veteriner hekimliği, bir meslek olmanın ötesinde uygulamalı bir bilim aynı zamanda bir sanat ve kültür yapan bu serüvene ilk adım hayvanın evcilleştirilmesiyle başlanmıştır. Doğuşundan bu yana insan hekimliğiyle yan yana büyüyen veteriner hekimliğinde de önceleri içgüdüselliğin ön planda olduğu uygulamalar sonradan mistik niteliklerle bezenmiş ve Hipokrat ile bilimsel bir yapıya bürünmüştür. Gözleme dayalı yaklaşımların geçerlilik kazanmasıyla devam eden değişim, 1762 yılında Fransa’da açılan ilk Veteriner Okulu ile büyük bir dönüşüme uğramış ve veteriner hekimliği mesleğine de deneysel ve bilimsel bir yaklaşım getirmiştir. Özellikle son 20 yılda veteriner hekimliği eğitimindeki gelişmeler, veteriner hekimlerin sorumluluk alanlarının genişlemesine neden olmuş, günümüzde veteriner hekimlerin misyonunu büyük ölçüde değiştirmiş ve mesleğimize stratejik meslek özelliği kazandırmıştır” dedi. Veteriner hekimlik mesleğinin insanlığın mesleği olduğunu ifade eden Prof. Dr. Karadaş, “Hayvan hastalıklarını tedavi ederek, salgın ve bulaşıcı hastalıkları önleyerek, hayvan varlığını sağlıklı ve yüksek ve-rimliliklere dönüştürerek, ekonomik kaybı engelleyerek, hayvanlardan bulaşan zoonoz hastalıklarıyla mücadele ederek gıda güvenliğini sağlayarak insan sağlığını koruyarak, dengeli beslenme ve çevre sağlığına katkıda bulunarak insanlığa hizmet etmektedir. Dolayısıyla bu yıl Türkiye’de 169., dünyada ise 250. yaşını kutlayan veteriner hekimliği sağlıklı hayvan, sağlıklı insan, sağlıklı toplum ve sağlıklı bir dünya için gelecekte de en önemli meslekler arasında yer alacaktır” şeklinde konuştu.
‘Tarladan çatala’ konsepti gelişti
Prof. Dr. Recep Aslan ise, konuşmasında 250 yıl önce sağlık zincirinin kurulabilmesi için beşeri hekimlerin, hayvan hastalıklarıyla ilgili sürdürülebilir kurumsal bir eğitim sistemi geliştirilmeden insan sağlığının korunabilmesinin mümkün olmayacağı kararına vardıklarını belirtti. Bu nedenle uzun araştırma ve tartışmalardan sonra 1762 yılında Fransa’nın Lyon kentinde ilk veteriner okulunun açıldığını ifade eden Prof. Dr. Aslan, Fransa’nın dünyadaki kurumsal veteriner hekimlik eğitiminin kaynağı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Aslan, veteriner hekimliği eğitimi sürecinin sonuçlarıyla ilgili olaraksa şunları söyledi: “Veteriner hekimlerin uygulama alanında yayılması tarım devriminin dayanağını oluşturmuştur. Sağlıklı ve verimli hayvan varlığı oluşmuş, toplumsal kalkınma ve sanayi devrimine zemin hazırlamıştır. ‘Tarladan çatala’ konsepti gelişmiştir. ‘Tek tıp, tek sağlık’ bilincine varılmıştır. Veteriner hekimlik olmadan beşeri hekimliğin sağlık zincirini koruyamayacağı anlaşılmıştır.” Prof. Dr. Aslan, veteriner hekimliği eğitiminin yıldönümü kutlamalarının durum tespiti yapılması, hedeflerin belirlenmesi, mevcut durumun önceki durumlarla mukayese ve muhasebesinin yapılması amaçlarını taşıdığını ve bu amaçlarla yıldönümlerinin kutlanması gerektiğini sözlerine ekledi. Konuşmaların ardından program sonunda AKÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Eryavuz tarafından AKÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Hidayet Yavuz, Prof. Dr. Erkan Karadaş ve Prof. Dr. Recep Aslan’a birer plaket takdim edildi. Ardından AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakkı Yazıcı, Çevre ve Orman İl Müdürü Rahmi Bayrak ve AKÜ Veteriner Fakültesi öğretim üyelerinin de katılımıyla Veteriner Fakültesi 1. sınıf öğrencileri tarafından AKÜ KÜHAM çiftlik arazisine 250 adet fidan dikildi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme