AKÜ Türk Üniversite Sıralamasında 34. Oldu
Afyon Kocatepe Üniversitesinin (AKÜ) Türkiye üniversiteleri sıralamasında 34'üncü sırada yer aldığı bildirildi.
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), Times Higher Education (THE) sıralama kuruluşunun yayınladığı Dünya Üniversiteleri Sıralaması (WUR) 2025’te dünya genelinde 1501+ bandında yer alırken Türkiye genelinde 34. oldu.
2 BİN 92 ÜNİVERSİTENİN BAŞVURUSU KABUL EDLİDİ
Times Higher Education tarafından yapılan Dünya Üniversite Sıralaması (WUR) için tüm dünyadan 115 ülke ve bölgeden toplam 2 bin 857 üniversitenin yaptığı başvuruda kabul edilen 2 bin 92 üniversite arasında yer aldı. Türkiye’den başvuran 111 üniversiteden 91 üniversitenin başvurusu değerlendirmeye alındı. AKÜ, Türkiye üniversiteleri arasında listeye 34’üncü sıradan girdi.
AKÜ NİTELİKSEL GELİŞİMİNİ SÜRDÜRÜYOR
Üniversite performansının dünyanın en kapsamlı değerlendirmesi olarak kabul edilen WUR 3.0 metodolojisi ile, 18 gösterge ile 5 temel alandaki; eğitim, araştırma ortamı, araştırma kalitesi, endüstri katılımı ve uluslararası görünüm açısından değerlendirilen THE Dünya Üniversite sıralamasında AKÜ, lisans düzeyindeki 21 bin 336 öğrencisi, 100 öğretim üyesi başına düşen 34 öğrencisi, yüzde 5 uluslararası öğrenci oranı ve eşite yakın (yüzde 47-53) kadın erkek öğrenci oranıyla Türkiye’de 34. sırada yer alırken, dünya genelinde 1501+ bandında yer almayı başardı.
AKÜ, Türkiye’den bu yılki değerlendirmeye başvuran 111 üniversiteden değerlendirmeye alınan 91 üniversite arasında 34’üncü sırada yer alarak bir ilki de gerçekleştirmiş oldu. AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, üniversitenin niteliksel gelişiminin başta elde edilen patent sayıları olmak üzere pek çok alanda devam ettiğini belirterek, URAP sıralamasında olduğu gibi AKÜ’nün her geçen yıl sıralamalarda daha iyi noktalarda olmasının bunun bir ispatı olduğunu belirtti.
TİMES HİGHER EDUCATİON NEDİR?
Dünya üniversitelerini, temel misyonları üzerinden değerlendiren ve sıralama yapan bir kuruluş olan Times Higher Education (THE); değerlendirmelerini, öğrenme ortamı, araştırma ortamı, araştırma kalitesi, sanayiye bilgi aktarımı, personel, öğrenciler ve araştırma alanlarında uluslararası görünüm gibi 18 performans göstergesi üzerinden yapıyor.