• Haberler
  • Genel
  • AKÜ Tıbbi ve aromatik bitkilerde uzmanlaşacak

AKÜ Tıbbi ve aromatik bitkilerde uzmanlaşacak

Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin yenilenebilir enerji, sağlık ve termal turizm, mermer ve doğaltaş sektörlerinden sonra uzmanlaşma alanının tıbbi ve aromatik bitkiler alanında olacağını söyleyen AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, tıbbi ve aromatik alanında portakal kabuğundan ilk numunenin üretildiğini söyledi. Mandacılık enstitüsüne bir çok üreticinin eğitim için geldiğini de vurgulayan Solak, kısa süre içinde başta mozeralla [&hellip]

AKÜ Tıbbi ve aromatik bitkilerde uzmanlaşacak

Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin yenilenebilir enerji, sağlık ve termal turizm, mermer ve doğaltaş sektörlerinden sonra uzmanlaşma alanının tıbbi ve aromatik bitkiler alanında olacağını söyleyen AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, tıbbi ve aromatik alanında portakal kabuğundan ilk numunenin üretildiğini söyledi. Mandacılık enstitüsüne bir çok üreticinin eğitim için geldiğini de vurgulayan Solak, kısa süre içinde başta mozeralla peyniri olmak üzere manda sütünden Afyonkarahisar’ın markası olacak yeni ürünler üretmeye başlayacaklarını belirtti

AKÜ’nün 2013-2014 Akademik Yılı’nı Gazeteniz Kocatepe’ye değerlendiren AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, yapılan çalışmaların yanı sıra devam eden projeleri anlatarak AKÜ’nün ilerleme ve gelişme stratejisini de ilk kez açıkladı. Üniversite olarak özellikle Afyonkarahisar’ın markalarıyla ilişkili yenilenebilir enerji, sağlık ve termal turizm, mermer ve doğaltaş, tıbbi ve aromatik bitkiler alanında uzmanlaşmanın planlandığını kaydeden Solak, AKÜ’nün eğitim yanı sıra Afyonkarahisar, bölge ve ülke ekonomisine de katkı sağlamayı hedeflediğini ifade etti. Bu kapsamda yapılan mandacılık tesislerinin bir çok üreticiye örnek olduğuna da değinen Solak, “Mandacılık tesislerini açtık. Çok kaliteli bir eğitim ortamı oldu. Bir çok manda üreticisi bilgilenmek eğitim almak için geliyorlar. Manda sütünden yeni ürünler elde etme çalışmalarını eylül ayında başlatıyoruz. Başta mozeralla peyniri olmak üzere bazı yeni ürünlerin Afyonkarahisar’ın yeni markası olması için üretim yapacağız.” dedi.
AFYONKARAHİSARLI MÜTEŞEBBİSLER İÇİN NUMUNE ÜRETECEĞİZ
Tıbbi ve aromatik bitkilerin üretiminin ve bunlardan üretilen ürünlerin büyük ihraç geliri sağladığını vurgulayan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, bu kapsamda Afyonkarahisarlı işadamlarının bu sektöre girmesi için ar-ge çalışmaları kapsamında numuneler hazırlanacağına değindi. Çalışmaların meyvelerini vermeye başladığına da değinen Solak, “Gelecek senenin en önemli yeniliklerinden biri Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi’yle yapacağımız çalışma olacak. Aromatik bitkiler merkezi için Sayın Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu Hocamızın talimatıyla güzel bir merkez yapıldı. Yaklaşık 6-6,5 milyon TL’ye mal oldu. Orada endemik ve aromatik bitkiler üretilmeye başlandı. AKÜ olarak bizden istenen orada Afyonkarahisar’ın ticaretine, cari açığı kapatmaya katkı sağlayacak, doğrudan Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’na bağlı müteşebbislerimizin kuracağı tesisler için bitkilerden aromatik ürünlerin numunelerini elde etmemiz. Kekik, nane, kuşburnu, defne gibi bitkilerin bazılarının uçucu yağlarını da elde edeceğiz. Bunların kozmetik sahaya ticaretlerini yapmak üzere ilk örneklerini biz üreteceğiz. Kısa süre önce portakal kabuğundan ilk uçucu yağı ürettik. Bu üretimin haberini Sayın Bakanımız’la paylaştım. Bunlar şimdilik deneme. 3 Aylık bir deneme sürecinden sonra ağırlıklı bitkilerin yağlarını elde ederek, içindeki toksinlerin araştırma uygulama laboratuvarında elden geçireceğiz.” şeklinde konuştu.
PROTOTİPLER ÜRETECEĞİZ
Üniversitenin gelişim alanlarının yanı sıra gelişme ve büyüme stratejisine de değinen AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, AKÜ’nün eğitimin yanı sıra özellikle Afyonkarahisar’ın markalaştığı alanlarda çalışma yaparak; Afyonkarahisar’ın ekonomisine katkı sağlamayı hedeflediklerini belirtti. Ege mermer ihracatçılarının tüm analizinin AKÜ’de yapıldığına değinen Solak sözlerini şöyle tamamladı, “Afyonkarahisar’ın gelişimi sağlık ve termal turizmi, mermer ve doğaltaş, gıda ve gıda ürünleri, yenilenebilir enerji ile tıbbi ve aromatik bitkiler alanında olacak. Dolayısıyla Afyon Kocatepe Üniversitesin’in birimleri bu alanlarda öncelikli çalışacaklar. Diğer çalışmalar tamamlayıcı olacak. Bunların her birinin Afyonkarahisar’a getirisi çok fazla. Termal sağlık turizmi dediğiniz zaman artık herkes Afyonkarahisar’ı tanıdı. Otellerimizle olsun, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanemizle olsun termalde en önde Afyonkarahisar. Mermer ve doğaltaş ele alındığında akredite laboratuvar bizde. Ege ihracatçılarının tümünün analizi burada yapılıyor. Gıda ürünlerine bakınca Türkiye’nin et ihtiyacının yüzde 25 buradan gidiyor. Biz bu konuda sağlıklı hijyenik ambalajlamadan tutun da tüm alanlarına bilimsel destek veriyoruz. Şimdi bu sektörlere aromatik bitkileri de çalışma alanı olarak eklendi. Bunu kesinlikle başaracak, bu konuda başarılı olacağız. Kendimize bu konuda 6 aylık bir süre verdik. Bu sürede Kent Ormanı’ndaki Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi çalışmasını bir taraftan da Gıda Mühendisliği Bölümü bünyesinde Gıda Araştırma Uygulama Laboratuvarlarını işler hale getireceğiz. Gıda Araştırma Uygulama Laboratuvarları’nda üretilen ürünlerde; ekstraksiyon elde edeceğiz. Yabancı madde arama ve prototip üretmeyi yapacağız. Ondan sonra da firmalara gelin biz ilk ürünü ürettik, alın bunu ticarileştirin hem kendi gelirinize hem de ülke gelirine gelir katın diyeceğiz.”
>> Onur BAYRAM’ın haberi

Bakmadan Geçme