AKÜ Senatosu'na patent bilgilendirmesi – Kocatepe Gazetesi
“Üniversitelerde Sınai Mülkiyet Bilgisinin Yaygınlaştırılması Projesi” doğrultusunda TPE tarafından AKÜ senatosuna bilgilendirme yapıldı Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından “Üniversitelerde Sınai Mülkiyet Bilgisinin Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında 12 Mart Salı günü, ANS Kampüsü Atatürk Kongre Merkezinde Türk Patent Enstitüsü (TPE) uzmanları ile Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) öğretim elemanları ile gerçekleştirilen 30 dakikalık birebir görüşmelerin ardından “AKÜ Senatosu [&hellip]
“Üniversitelerde Sınai Mülkiyet Bilgisinin Yaygınlaştırılması Projesi” doğrultusunda TPE tarafından AKÜ senatosuna bilgilendirme yapıldı
Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından “Üniversitelerde Sınai Mülkiyet Bilgisinin Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında 12 Mart Salı günü, ANS Kampüsü Atatürk Kongre Merkezinde Türk Patent Enstitüsü (TPE) uzmanları ile Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) öğretim elemanları ile gerçekleştirilen 30 dakikalık birebir görüşmelerin ardından “AKÜ Senatosu Bilgilendirme Toplantısı” düzenlendi.
ÜNİVERSİTELER DEVREYE GİRMELİ
Toplantının açış konuşmasını yapan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Türkiye’de son yıllarda çok ciddi ekonomik gelişmeler yaşanmasına rağmen AR-GE, patent, tasarım gibi rekabette avantaj sağlayacak nitelikli girişimlerin olması gerektiği noktalarda olmadığına dikkat çekti. Rektör Solak; “Toplam yerli patent başvuruları içerisindeki üniversite başvuruların çok düşüktür. Ülkemizin patent konusunda, harekete geçirilmeyi bekleyen potansiyeli üniversitelerimizdir. Sınai mülkiyet bileşenlerinin ve özellikle patentlerin, rekabet gücünün arttırılmasında gerçek anlamda bir araç olabilmesinin, nitelikli ve yüksek katma değer sağlayabilecek buluşların üretilmesine ve ticarileştirilmesine bağlı olduğunun farkında olduğumuzu belirtmek isteriz. Bu noktada bilginin üretildiği merkezler olan üniversitelerin devreye girmesi ve sistemin önemli bir aktörü haline dönüşmesi zaruridir. Elbette bu kendiliğinden gerçekleşecek bir husus değil. Bu çerçevede üniversite ile sanayi arasındaki işbirliğinin mümkün olan en üst seviyeye çıkarılması gerekmektedir.” dedi.
DÜNYADA 18’NCİ SIRADAYIZ
TPE Tanıtım Filminin izlenmesinin ardından söz alan TPE Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, “Sınai Mülkiyet Hakları ve Üniversiteler” konulu sunumunu yaptı. Başkan Habip Asan, sınai mülkiyet haklarının patent ve faydalı model, marka, endüstriyel tasarım, coğrafi işaret ve entegre devre topoğrafyalarından oluştuğunu belirtti. Türk sınai mülkiyet sistemini tanıtan Başkan Prof. Dr. Habip Asan, Türkiye’deki ilgili mevzuatın 1994 yılında Türkiye’nin Gümrük Birliği sürecinde oluşturulduğunu ifade etti. Üniversitelerde Ar-Ge ve inovasyonun son derece önemli olduğunu da söyleyerek; “Patent ve faydalı model başvurularında Avrupa’da sekizinci, dünyada 17. sıradayız. Yine Avrupa ülkeleri arasında en fazla marka başvurusunun yapıldığı ülke konumundayız. Bu alanda dünyada 6. sıradayız. Endüstriyel tasarım başvurularında ise Avrupa’da ikinci, dünyada 5. sıradayız. Afyonkarahisar ilinin 167 adet tescilli coğrafi işareti bulunuyor. Afyon sucuğu ve pastırmasının da Avrupa Birliği Komisyonu’nda başvuru işlemleri devam ediyor.” diye konuştu.
SENATO ÜYELERİ BİLGİLENDİ
Patent bilgisinin önemine de vurgu yapan TPE Başkanı Prof. Dr Habip Aslan şöyle konuştu: “Patent bilgisi, Ar-Ge faaliyetlerinde tekrarı önler; teknik problemlere yeni fikir ve çözümler için altyapı oluşturur; belirli bir teknolojik alanda son gelişmelerin takip edilmesine imkân tanır; yurtiçi ve yurtdışında diğer üniversitelerdeki bilimsel çalışmalar hakkında bilgi sağlar. ” Toplantı, TPE’nin hâlihazırda yürütmekte olduğu çalışmaların ve hedeflerinin AKÜ Senatosu üyelerine aktarılmasının ardından sona erdi. Toplantıya AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, TPE Başkanı Prof. Dr. Habip Asan ile birlikte AKÜ Senato üyeleri katıldı. (Kocatepe)