AKÜ sempozyuma ev sahipliği yaptı

AKÜ Tıp Fakültesi Jinekolojik Laparoskopik Cerrahi Sempozyumuna ev sahipliği yaptı. Sempozyumda halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinen laparoskopik cerrahinin jinekologlar arasında yaygınlaşması gerektiği mesajı verildi Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesi, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Jinekoloji Endoskopi Derneği ile ortaklaşa düzenlenen “Jinekolojik Laparoskopik Cerrahi Sempozyumu”, 16-17 Şubat tarihlerinde AKÜ ev sahipliğinde gerçekleştirildi.BİLİMSEL TOPLANTILAR [&hellip]

AKÜ sempozyuma ev sahipliği yaptı

AKÜ Tıp Fakültesi Jinekolojik Laparoskopik Cerrahi Sempozyumuna ev sahipliği yaptı. Sempozyumda halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinen laparoskopik cerrahinin jinekologlar arasında yaygınlaşması gerektiği mesajı verildi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesi, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Jinekoloji Endoskopi Derneği ile ortaklaşa düzenlenen “Jinekolojik Laparoskopik Cerrahi Sempozyumu”, 16-17 Şubat tarihlerinde AKÜ ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
BİLİMSEL TOPLANTILAR GÖNÜL İŞİ
Afyon Anemon Otel’de gerçekleştirilen sempozyumun açılış konuşmalarını yapan AKÜ Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Yılmazer yaptı. Bu tür bilimsel toplantıları yapmanın gönül işi olduğunu söyleyen Dr. Yılmazer; “Biz bu tür toplantıları Türk Jinekoloji Derneği Şubesi olarak her ay yapmaya çalışıyoruz. Böyle bir sempozyum yapmayı çoktandır planlıyorduk. Şubat ayı içinde bu toplantıyı gerçekleştirme imkanı bulduk. Yoğun işleri olmasına rağmen bizi kırmayıp İzmir’den gelen Jinekolojik Endoskopi Derneği Başkanı Prof. Dr. Fatih Şendağ’a teşekkür ediyoruz. Aramızda ayrıca Kütahya ve Uşak’tan gelen ekipler de var. Bunun haricinde Johnson&Johnson firmasına ve online görüntüleri aktarabilmek için çaba sarf eden üniversitemiz Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’na teşekkür ediyoruz.” dedi.
TEORİ KADAR PRATİKTE GEREK
Jinekolojik Endoskopi Derneği Başkanı Prof. Dr. Fatih Şendağ, bölgesel toplantıların önemli olduğu inancını dile getirirken bölgesel toplantılarda paylaşımın daha fazla olduğunu söyledi. Özellikle endoskopik cerrahinin bir özelliğinin de deneyimleri canlı ameliyatlarla aktarabilmek olduğuna değinen Şendağ; “Böylelikle ameliyat sırasında birçok şeyi sorarak öğrenme imkanına sahip olunuyor. Her zaman teorik yeterli olmuyor bunu pratikle birlikte yaptığımız zaman daha verimli oluyor. Bu yüzden bu tür toplantıları önemsiyoruz. Türkiye’nin ortasında bütün yolların kesiştiği noktada Afyonkarahisar’da bulunmak da benim için ayrı bir onurdur.” diye konuştu.
UZMANLAR SUNUM YAPTI
Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak’tan Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı uzmanlarının katıldığı sempozyumun ilk oturumu, AKÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Gülen Gül Köken ve Yrd. Doç Dr. Mine Kanat Pektaş’ın başkanlığında gerçekleştirildi. Oturumlarda jinekolojik laparoskopi konusundaki son gelişmelerle ilgili sunumlar yapıldı. Bu kapsamda AKÜ Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dağıstan Tolga Arıöz, “Laparoskopide Batına Giriş Teknikleri”, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç Dr. Nadi Keskin “Laparoskopide Enerji Modaliteleri”, AKÜ Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Yılmazer “Laparoskopide Komplikasyonlar” ve Ege Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Jinekolojik Endoskopi Derneği Başkanı Prof. Dr. Fatih Şendağ ise “Laparoskopik Histerektomi” başlıklı sunumlar yaptı. Sempozyumun ilk gün programı, Doç. Dr. Gülen Gül Köken ve Dr. Mehmet Telek’in yönetiminde yapılan yuvarlak masa toplantısı ile sona erdi.
CANLI YAYINDA AMELİYAT YAPILDI
Sempozyumun ikinci günü, AKÜ ANS Araştırma ve Uygulama Hastanesi ameliyathanesinden canlı yayınla laparoskopik rahim ameliyatı yapıldı. Prof. Dr. Fatih Şendağ, Doç. Dr. Mehmet Yılmazer ve Doç. Dr. Dağıstan Tolga Arıöz tarafından canlı yayınla yapılan ameliyat, AKÜ 200 Yataklı Acil Yardım ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Konferans Salonununda katılımcılara sunuldu. Bu şekilde katılımcıların ameliyat hakkında soru sormaları ve bilgi almaları sağlanırken, laparoskopi yöntemi konusunda bilgiler verilerek bu konudaki son teknolojiler anlatıldı.
AMAÇ EN AZ ZARARLA TEDAVİ
Yapılan ameliyat hakkında değerlendirmede bulunan Doç Dr. Mehmet Yılmazer, ameliyathaneden canlı yayın uygulamasının Afyonkarahisar’da ilk olduğunu belirtti. Dr. Yılmazer şöyle konuştu: “Jinekolojik Laparoskopik Cerrahi konusunda yaptığımız toplantı, sempozyumun bilimsel kısmıydı. Bilimsel kısmında teorik olarak bilgilerimizi paylaştık, gerekli eğitimleri gerçekleştirdik. Ameliyathaneden canlı yayın ile diğer binadaki salonumuza görüntüleri aktararak, karşılıklı soru cevap ile ameliyatı gerçekleştireceğiz. Bu konudaki deneyimleri meslektaşlarımız ile paylaşmaya çalışacağız. Laparoskopik cerrahi, üniversitemiz Tıp Fakültesi Kadın Hastalıları ve Doğum Ana Bilim Dalı olarak uzun süredir uyguladığımız bir yöntemdir. Bu teknikte amacımız, hastaya en az zararla hastalıklarının tedavi edilmesidir. Yakın zamanda kadın hastalıklarına bağlı kanser ameliyatlarında da bu yöntemi gerçekleştirmeye çalışacağız.”
KAPALI AMELİYAT DAHA RAHAT
Jinekolojik Endoskopi Derneği Başkanı Prof. Dr. Fatih Şendağ, dernek olarak AKÜ Tıp Fakültesi ile ortaklaşa bir toplantı gerçekleştirdiklerini toplantının iki basamaktan oluştuğunu söyledi. Toplantıda birinci basamağın teorik ikinci basamağın ise canlı yayın yoluyla deneyimleri meslektaşları ile paylaşmak olduğundan söz eden Şendağ sözlerine şöyle devam etti: “Laparoskopi, halk arasında kapalı ameliyat diye bilinen bir tekniktir. Bu teknik ile göbekten girilen kamera ile ameliyat yapılıyor. Hastada herhangi bir kesik olmuyor ve küçük deliklerden yapılan bir ameliyat yöntemidir. Açık ameliyat ile kıyaslandığında laparoskopi yöntemi ile ameliyat olan hasta ertesi gün ayağa kalkabiliyor, evine gidebiliyor, ağrısı daha az oluyor. Dolayısıyla bu teknikten daha geniş hasta kitlelerinin faydalanması ve tüm jinekologların bu tekniği uygulaması için bu eğitimleri önemsiyoruz.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme