• Haberler
  • Genel
  • AKÜ öğrencilerinden tarihi moda – Kocatepe Gazetesi

AKÜ öğrencilerinden tarihi moda – Kocatepe Gazetesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Afyon Meslek Yüksek Okulu Tekstil Teknolojisi Bölümü öğrencileri Moda Tasarımı dersinde yıl sonu bitirme ödevinde medeniyetler arası giyim köprüsü kurdu. Kendi tasarladıkları tarihi kıyafetleri kendilerini diken öğrenciler, Meslek Yüksek Okulu'nu tarihi bir film stüdyosuna çevirdiler Moda tasarımı dersinde öğrencilerin hem yaratıcılıklarının gelişmesini hem de teknik detaylara daha fazla dikkat etmelerini isteyen [&hellip]

AKÜ öğrencilerinden tarihi moda

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Afyon Meslek Yüksek Okulu Tekstil Teknolojisi Bölümü öğrencileri Moda Tasarımı dersinde yıl sonu bitirme ödevinde medeniyetler arası giyim köprüsü kurdu. Kendi tasarladıkları tarihi kıyafetleri kendilerini diken öğrenciler, Meslek Yüksek Okulu’nu tarihi bir film stüdyosuna çevirdiler

Moda tasarımı dersinde öğrencilerin hem yaratıcılıklarının gelişmesini hem de teknik detaylara daha fazla dikkat etmelerini isteyen Öğretim Görevlisi Emrah Ulutürk, öğrencilerden tarihi kıyafetler tasarlamalarını istedi. Hazırlanacak kıyafetlerle giyim ve modanın tarihsel değişiminin görülmesini amaçlayan Ulutürk, öğrencilerine farklı dönem ve coğrafyalardan elbiseler tasarlamalarını istedi.
İlk çağ mağara insanlarından başlayarak Mezopotamya, Sümer, Babil, Asur, Pers, Mısır, Etrüst, Roma gibi pek çok uygarlığı araştırmaya başlayan öğrenciler, barbar kavimlerle ile Galler ve orta çağ Avrupası’ndan da kıyafet örnekleri çıkartmaya başladılar. Tarih kitaplarının yanı sıra filmleri de inceleyen öğrenciler, tasarladıkları kıyafetleri kendi imkanlarıyla yapmaya başladılar. Zaman zaman öğretim üyeleri ve terzilerden de yardım alan öğrenciler, Afyon Meslek Yüksek Okulu’nun bulunduğu Ali Çetinkaya Kampüsü’nü bir zaman makinesine dönüştürdüler.
Aralarında çizgi roman karakteri Oburiks’ten, Romalı askerlere, mağara insanlarından Mısır firavunlarına kadar pek çok kıyafeti hazırlayan öğrenciler, kıyafetleri dikerken hem öğrendiklerini hem de eğlendiklerini anlattılar. Ödevinde Asur askerlerinin elbiselerini tasarlayan öğrencilerden Hacer Üçkılınç, elbisesinin kalıbını da dikimini de kendisinin yaptığını anlattı. Asurluları tanıttığı kıyafeti patiskadan yaptığını vurgulayan Üçkılınç, elbisesi kumaş boyasıyla Asur desenleriyle boyadığını söyledi. Üçkılınç, asker başlığını da kendisinin ördüğünü belirtti.
Antik çağda Yunan kadınlarının kıyafetini tasarlayan Zehra Doğanay ise, ödevini yaparken çok eğlendiğini anlattı. Elbiseyi süslediği kemer için, annesinin 20 yıllık kemerini kullandığını söyleyen Doğanay, elbise ve elbisesinin aksesuarı olan şalı pullarla süslediğini ifade etti. Doğanay, dikiş makinesinin başına geçerek süsleme ve dikim işlemlerinin son kontrollerini yaptı.
Orta çağda İtalya medeniyetini seçtiğini anlatan Merve Akkuş, kıyafeti tasarlarken o döneme ait ressamların resimlerini uzun uzun incelediğini söyledi. Seçimin tasarlamaktan zor olduğunu vurgulayan Akkuş, “Kıyafeti aklımda tasarladım ve çizdim. Hocamla birlikte kumaşı seçtik. Kadife bir kumaştan kabarık bir elbise meydana getirdim. Kolları için Fransız danteli yaptık. Venedik Maske Festivali’nden de esinlenerek elbisemi bir maske ile tamamladım. Maskenin pullarını bile tek tek yapıştırdım” dedi.
Öğrencilerinin çalışmalarının öğretim üyeleri ve öğrencilerden büyük beğeni gördüğünü söyleyen Öğretim Görevlisi Emrah Ulutürk, çalışmanın öğrencilere, hangi toplumun hangi elbiseyi ne gibi beğeni, ihtiyaç ve yaşam tarzları sebebiyle giydiklerini öğrettiğini belirtti. Ulutürk tarihi elbiselerle ilgili şunları söyledi, “ilkçağdan, günümüz modern kıyafetlerine bir gönderme yaparak, bir nevi giyim tarihi arasında bir medeniyetleri birleştirdik. Gelecek yıl ödev olarak geleneksel Türk kıyafetleri ile tarihi Türk kıyafetlerine ilişkin bir seri hazırlamayı hedefliyoruz.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme