• Haberler
  • Genel
  • AKÜ, kültürel mirasını gelecek kuşağa aktarıyor

AKÜ, kültürel mirasını gelecek kuşağa aktarıyor

Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı tarafından 2’nci Uluslararası Sultan Dîvâni ve Mevlevilik Sempozyumu düzenlendi. Atatürk Kongre Merkezi’nde başlayan Sempozyum’da konuşan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, üniversite olarak kentin somut olan ve somut olmayan kültürel mirasını gelecek kuşaklara aktaracaklarını kaydettiİlki 2010 yılında düzenlenen Uluslararası Sultan Dîvâni ve Mevlevilik Sempozyumu’nun ikincisi gerçekleştirildi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Ahmet [&hellip]

AKÜ, kültürel mirasını gelecek kuşağa aktarıyor

Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı tarafından 2’nci Uluslararası Sultan Dîvâni ve Mevlevilik Sempozyumu düzenlendi.

Atatürk Kongre Merkezi’nde başlayan Sempozyum’da konuşan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, üniversite olarak kentin somut olan ve somut olmayan kültürel mirasını gelecek kuşaklara aktaracaklarını kaydetti
İlki 2010 yılında düzenlenen Uluslararası Sultan Dîvâni ve Mevlevilik Sempozyumu’nun ikincisi gerçekleştirildi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Ahmet Necdet Sezer Kampüsü Atatürk Kongre Merkezi’nde düzenlenen sempozyumun açış konuşmasını yapan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, kentin tarihi mirasını gelecek kuşaklara aktaracaklarını söyledi. Solak, “Üniversitemiz Afyonkarahisar’ın somut olan ve olmayan kültürel miraslarının korunması, yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması yolundaki çalışmalarına devam edecektir. Bilimsel ve sanatsal etkinliklerin Afyonkarahisar’ın değişim ve dönüşümüne katkı sağlayacağına inanıyor ve bu amaçla çalışmalarımızı gayretle sürdürüyoruz” dedi.
MİSAFİRLERE TEŞEKKÜR
Sempozyum hakkında bilgi veren Rektör Solak, “Hz. Mevlâna’nın 7. nesil torunlarından Sultan Divani anısına ilki 2010 yılında çağrılı olarak gerçekleştirilen sempozyum, bu yıl katılımlı olarak düzenlenmiştir. Sempozyumumuza davetimizi kabul edip, bugün aramızda olan Sayın Ömer Tuğrul İnançer, Sayın Cemalnur Sargut, Sayın Feza Tansuğ, Sayın Esin Çelebi Bayru ve Sayın Nur Artıran’a şahsım ve üniversitem adına teşekkür ediyorum” diye konuştu.
PROJLERE DESTEK VERİLİYOR
Solak, sempozyumun gerçekleşmesinde katkısı bulunan herkese teşekkür ederek “Gerek bu sempozyumda gerekse birlikte çalıştığımız birçok projede desteklerini bizlerden esirgemeyen Sayın Valimize, Belediye Başkanımıza, ATSO Başkanı ve yönetimi ile diğer sponsorlarımıza teşekkür ediyorum. Sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen Düzenleme Kurulu, Bilim ve Danışma Kurulu üyelerini tebrik eder, sempozyumun verimli geçmesini temenni ederim” ifadelerini kullandı.
AFYON’A GELENİN KALP GÖZÜ AÇILIYOR
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu ise, Afyonkarahisar’ın birçok özelliğinin yanı sıra manevi anlamda da derinliği olan bir şehir olduğunu ifade ettiği konuşmasında, Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde, Afyonkarahisar’a gelenin kalp gözünün açılacağını belirttiğini söyledi. Balkanlıoğlu, Sultan Divani’nin Mevlana’nın öğretisi içerisinde en önemli yere sahip kişi olduğunu belirterek, Konya’da Mevlevilik öğretisinin sekteye uğradığı dönemlerde dervişlerin Sultan Divani’nin yolunda devam ettiklerini, 1950’li yıllardaki uygulamayla birlikte Konya’da Mevlevi törenleri yapılmak istendiğini ancak bu töreni yapacak insanların kalmadığını ve Afyonkarahisar’dan giden dervişlerin Mevleviliği yeniden canlandırdığını söyledi.
20 BİLDİRİ SUNULACAK
Sempozyumun açılış konuşmalarını yapan Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı ve AKÜ Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Öner Uzun, “Üniversitemiz Devlet Konservatuvarı öncülüğünde, 2010 yılında güç koşullarda özveriyle düzenlediğimiz 1. Uluslararası Sultan Dîvânî ve Mevlevîlik Sempozyumu’nun ardından ikincisini gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz. Sempozyumun amacı, Hz. Mevlânâ’nın yedinci nesil torunlarından olan ve başta Afyonkarahisar Mevlevihanesi olmak üzere, Anadolu’da ve Anadolu dışında birçok Mevlevihane’nin açılmasına ve bu yolla Mevlevîliğin yayılmasına öncülük eden Sultan Dîvânî eksen kabul edilerek, Mevlevilik ile ilgili diğer unsurların da çeşitli konu başlıklarıyla ortaya koyulmasıdır. Bu bağlamda konuyla ilgili yurt içi ve yurt dışından katılan araştırmacılar tarafından yeni çalışmaların ortaya koyulması ise, sempozyumun hedefidir. 1-2 Haziran 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan sempozyum kapsamında 20 bildiri, 5 konferans, 1 fotoğraf sergisi ve 1 dinleti yer alacaktır” dedi. Yrd. Doç. Dr. Uzun, konuşmasının sonunda sempozyumun düzenlenmesine katkıda bulunan tüm kurum ve kuruluşlara, sempozyum katılımcılarına ve emeği geçen herkese teşekkür etti.
PROTOKOLDEN YOĞUN KATILIM
Sempozyumun açılış törenine Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakkı Yazıcı, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, İl Kültür ve Turizm Müdürü Lokman Derya Solmaz, Afyonkarahisar Müftüsü Mustafa Kaya ve Afyonkarahisar protokolünün temsilcileri ile Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çıpan, Uluslararası Mevlana Vakfı İkinci Başkanı Esin Çelebi Bayru’nun yanı sıra yurt içi ve yurt dışından bilim adamları katıldı.
PLAKET TAKDİM EDİLDİ
Sempozyumun açılış programı, AKÜ Devlet Konservatuvarı tarafından sunulan müzik dinletisinin ardından Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz ve AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak başta olmak üzere il protokol üyeleri tarafından sempozyuma katkı sağlayan kurum ve kuruluşların temsilcileri ile Sempozyum Danışma ve Bilim Kurulu Üyelerine birer plaket takdim edilmesiyle devam etti. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme