• Haberler
  • Genel
  • AKÜ güneş enerjisiyle aydınlanacak – Kocatepe Gazetesi

AKÜ güneş enerjisiyle aydınlanacak – Kocatepe Gazetesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen 'Yenilenebilir Enerji Sistemleri Kış Okulu'nun açılışına katılan Rektör Prof. Dr. Mustafa Solak, Ali Çetinkaya Yerleşkesi'nin ardından Ahmet Necdet Sezer Yerleşkesi'nin de jeotermal enerjiyle ısıtılması çalışmalarının sürdüğünü hatırlattı. Jeotermal ısıtma projesi için 6 milyon TL’lik bir proje yürütüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Solak, yerleşkelerin güneş enerjisiyle aydınlatılmasıyla ilgili de [&hellip]

AKÜ güneş enerjisiyle aydınlanacak

Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen ‘Yenilenebilir Enerji Sistemleri Kış Okulu’nun açılışına katılan Rektör Prof. Dr. Mustafa Solak, Ali Çetinkaya Yerleşkesi’nin ardından Ahmet Necdet Sezer Yerleşkesi’nin de jeotermal enerjiyle ısıtılması çalışmalarının sürdüğünü hatırlattı.

Jeotermal ısıtma projesi için 6 milyon TL’lik bir proje yürütüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Solak, yerleşkelerin güneş enerjisiyle aydınlatılmasıyla ilgili de proje çalışmaları yaptıklarını açıkladı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Güneş ve Rüzgâr Enerjisi Uygulama ve Araştırma Merkezi (GÜRAM) ile Mühendislik Fakültesi Elektrik Mühendisliği Bölümü tarafından ortaklaşa düzenlenen, 3’üncü Yenilenebilir Enerji Sistemleri Kış Okulu Ahmet Necdet Sezer Yerleşkesi Güzel Sanatlar Fakültesi Çok Amaçlı Salonda başladı. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu’nun (TÜBİTAK) da desteklediği kış okuluna Rektör Prof. Dr. Mustafa Solak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdür Yardımcısı Atilla Gürbüz, AKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz İçağa, Teknik Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Çimen, AKÜ ve misafir üniversitelerin öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı.
YENİLENEBİLİR ENERJİ SEKTÖRÜ
GÜN GEÇTİKÇE GELİŞİYOR
Kış okulunun ilk yıl AKÜ öğrencilerinden oluşan 30 kişilik bir grupla gerçekleştirdiğini hatırlatan AKÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik Mühendisliği Bölüm Başkanı ve GÜRAM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Fatih Onur Hocaoğlu, etkinliğin geçen yıl ulusal çapta 20 farklı üniversiteden katılımcı ile gerçekleştirdilerini ifade etti. Etkinliğin üçüncü yılında uluslararası bir statüye kavuştuğuna değinen Hocaoğlu, yenilebilir enerji sistemleri ve sektörü hızla büyüdüğünü belirtti. Son 30 yılda yenilenebilir enerji alanında 70 binden fazla patent çalışması yapıldığını vurgulayan Hocaoğlu, “Bu büyüme sadece yenilenebilir enerjilerin yaygınlaştırılmasında değil, bu kapsamda gerçekleştirilen araştırma ve geliştirme çalışmalarının da artmasında gözlemlenmektedir. Yapılan bir araştırmaya göre, 1970-2000 yılları arasında 100’den fazla ülkede 70 binden fazla enerji teknolojileri konusunda patent çalışması gerçekleştirilmiştir. Yenilenebilir enerji kaynaklı çalışmalar incelendiğinde, bu çalışmalarda yıllara göre en çok artışın rüzgâr ve güneş enerjilerinde gerçekleştirildiği gözlemlenmektedir. Buradan da anlaşılacağı üzere yenilenebilir sistemleri gün geçtikçe gelişen ve adı gibi sürekli yenilenen sistemlerdir” dedi.
TÜRKİYE ENERJİYİ TAŞIYAN
DEĞİL ÜRETEN OLMALI
Dünyada ve Türkiye’de enerji kullanım rakamlarına ilişkin bilgiler veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdür Yardımcısı Atilla Gürbüz, Türkiye’nin 2023 yılında enerji sektörüyle ilgili beklentilerini açıkladı. Afyonkarahisar’ın yenilenebilir enerji kaynaklarından jeotermal turizmde marka olduğunu vurgulayan Atilla Gürbüz, “Enerji sosyal ve ekonomik kalkınmanın temel parametresi, temel girdisidir. Böyle olunca da enerji maliyetlerinin, ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi, enerji güvenliğinin sağlanması, enerjinin çeşitlendirilmesi, çevrenin korunması, enerjinin verimli ve etkin şekilde kullanılması ancak sürdürülebilir enerji politikaları ile mümkündür. Bu nedenle yaşanılabilir bir dünya için tüm dünyada çeşitli politikalar uygulanmaktadır. Bu kapsamda ülkemizin enerji politikasına baktığımızda sınırlı doğal kaynakları, çevre etkileri ile birlikte düşünülerek bunu ülkemizin kalkınması ve refahını sağlayacak tarzda verimli, temiz, güvenli ve ucuz enerji arzına dönüştürmek gayretindeyiz. Ülkemizin sadece enerji taşıyan bir koridor olması değil aynı zamanda enerji üreten terminal olmasını hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.
2014 AKÜ’DE ENERJİ PROJELERİNİN GERÇEKLEŞTİĞİ YIL OLACAK
Afyon Kocatepe Üniversitesi yönetimi olarak AKÜ’nün çalışmalarını termal ve sağlık, mermer ve doğal taş, gıda ve gıda ürünleriyle yenilenebilir enerji alanında yoğunlaştırması için çalışmalar yaptıklarını hatırlatan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, ülke genelinde yankı uyandıran önemli çalışma ve projeler geliştirildiğini belirtti. AKÜ’nün üniversite-sanayi, üniversite-kent, üniversite-sivil toplum kuruluşları ile işbirliği kapsamında çalışmalar yürüttüğünü vurgulayan Solak, “Bunlardan biri de bugün kış okulunda gündeme gelecek olan yenilenebilir enerji konusudur. Üniversitemizin bazı projelerini burada sizlerle paylaşmak istiyorum. Şehrimizin yaklaşık 15 bin ailesi jeotermal ile ısınıyor. Üniversitemiz Ali Çetinkaya Yerleşkesi’ni jeotermal enerji ile ısıtıyoruz. Yine bu sene yaklaşık 6 milyon TL’lik bir proje ile içinde bulunduğumuz Ahmet Necdet Sezer Yerleşkesi’ni de jeotermal enerji ile ısıtmayı istiyoruz. Bu tarz projelere öncelik veren üniversitelerden birisiyiz. Afyon’da yenilenebilir enerjinin önemli bir kısmı jeotermal olarak sağlanmaktadır. Yine önümüzdeki dönemde özellikle güneş enerjisinden yararlanmayı da gündemize aldık. Bu bağlamda yine kampüslerimizi güneş enerjisinden elde edilen elektrik ile aydınlatmak istiyoruz. Böyle bir proje hazırlığı içerindeyiz. Dolayısıyla 2014 yılı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı bazı projeleri hayata geçirme yılımız olacak” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. Mustafa Solak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdür Yardımcısı Atilla Gürbüz’e günün anısına bir plaket sundu. Kokteylle devam eden kış okulu öğleden sonar Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen derslerle devam etti. Elektrik Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fatih Onur Hocaoğlu, Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet Yıldız, Bulgaristan’ın South West Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mitko Stoev’in dersleriyle devam etti.
Türkiye’deki 25 farklı üniversiteden 100’ü aşkın öğretim üyesi ve lisansüstü öğrenci katıldığı Kış Okulu, Anadolu Üniversitesi, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Ege Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Osmangazi Üniversitesi ve Pamukkale Üniversitesi tarafından da destekleniyor. Mühendislik Fakültesi’nde 25 Ocak’a kadar gün boyu yapılacak derslerle devam edecek etkinliklerde yenilenebilir enerji sistemleri ile ilgili güncel özgün çalışmaların yüksek lisans, doktora öğrencileri ve konuya ilgi duyan araştırmacılarla paylaşılması hedefleniyor. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme