AKÜ, E-Kaynak Sıralamasında Birinci

Afyon Kocatepe Üniversitesi, Yükseköğretim Kurulu tarafından yapılan değerlendirmede önemli başarılar elde etti

Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), 64 farklı gösterge doğrultusunda Türkiye’deki 201 üniversiteye ait analizlerin yer aldığı “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2024” yayımlandı. Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) YÖK’ün yayınladığı rapora göre 5 kategoride üst sıralarda yer aldı.

Üniversite 2024 İzleme ve Değerlendirme Genel Raporuna göre AKÜ; “E-Kaynak Sayısı” sıralamasında Türkiye birincisi, “Enerji Verimliliği” alanında Türkiye ikincisi olurken, aynı zamanda “Ödül veya Nişan Sayısı”nın en yüksek olduğu 10. üniversite, “Kazandırılan Bağış Miktarının En Yüksek” olduğu 11.üniversite, “Yeşil ve Çevreci Üniversite Endeksi”nde ise 15. sırada yer almayı başardı.

AKÜ, E-Kaynak Sıralamasında Birinci

YÖK, üniversiteleri ‘Eğitim ve Öğretim’, ‘Araştırma-Geliştirme’, ‘Proje ve Yayın’, ‘Uluslararasılaşma’, ‘Sürdürülebilirlik’ ve ‘Topluma Hizmet ve Sosyal Sorumluluk’ başlıklarında değerlendirerek ‘Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu’nu hazırladı. Başta YÖKSİS veritabanı olmak üzere kamu ve bağımsız kaynaklardan alınan veriler kullanılarak hazırlanan raporda, Türkiye’deki 201 üniversite 64 göstergeye göre değerlendirildi.

BÜYÜK BAŞARI

Rapor verilerine göre Türkiye’de üniversite başına ortalama 814 bin 459 e-kaynak düştüğü, öğrenci başına 500 ve üzeri e-kaynak düşen üniversite sayısının ise 152 olduğu bildirildi. Raporda en yüksek değerlerin olduğu ilk 5 üniversite Afyon Kocatepe Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, İstanbul Gelişim Üniversitesi, Bartın Üniversitesi ve Pamukkale Üniversitesi olarak sıralandı.

ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE ÖNCÜ

Raporda; 2023 yılında 77 üniversitenin Enerji Verimliliği Yatırımı ile enerji verimliliğini artırmak için toplam 923 milyon TL yatırım yaptığı ve üniversite başına ortalama 11,93 milyon TL tutarında yapılan yatırımların ortalamasının ise 554 bin 202 TL olduğunu açıklandı.  Açıklanan verilerde; enerji verimliliği yatırımlarında en yüksek değere sahip olan üniversiteler sıralamasında AKÜ, İstanbul Gelişim Üniversitesinin ardından ikinci sırada yer alırken,  sıralama Batman Üniversitesi, İstanbul Beykent Üniversitesi ve Yüksek İhtisas Üniversitesi olarak devam etti.

AKÜ, E-Kaynak Sıralamasında Birinci

BAĞIŞ MİKTARINDA DA ÖNDE

Raporda üniversiteye kazandırılan bağış miktarının en yüksek olduğu sıralamada AKÜ, 48,2 milyon TL ile 11’inci, devlet üniversiteleri dikkate alındığında ise en yüksek bağış kazandırılan 6. üniversite oldu.

Alınan ödül veya nişan sayısının en yüksek olduğu üniversiteler arasında 10. sırada yer almayı başaran AKÜ, yeşil ve çevreci üniversite endeksinde ise 15’nci olmayı başardı.

“NİTELİKSEL GELİŞİM ARTACAK”

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş yaptığı açıklamada üniversitenin niteliksel gelişiminin başta alınan patentler ve akreditasyon olmak üzere pek çok alanda devam ettiğini belirterek, ulusal ve uluslararası kuruluşların açıkladığı sıralamalarda AKÜ’nün her geçen yıl daha iyi noktalara geldiğini söyledi. Karakaş, “Üniversitemiz YÖK İzleme ve Değerlendirme Genel Raporunda 5 kategoride önemli başarı elde etti. Türkiye’de öğrencilerine en fazla e-kaynak sunan üniversiteyiz. Enerji verimliliği noktasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından ‘Binalarda Enerji Verimliliği Üstün Başarı Belgesi’ aldık. Üniversitemize yapılan yatırımlar ve bağışlar sayesinde fiziksel altyapımızı iyileştiriyoruz. Üniversite olarak yeşil ve çevreci üniversite endeksinde 15. sırada yer aldık, ayrıca GreenMetric sıralamasında da her sene başarımızı artırıyoruz. Alınan ödül veya nişan sayısı sıralamasında en iyi 10’ncu üniversite olmayı başardık. Başarılarımızda emeği geçen tüm paydaşlarımıza teşekkür ederim.  Üniversitemizi daha üst sıralara taşımak için niteliksel gelişimini artırmaya devam edeceğiz” dedi.

Bakmadan Geçme