AKÜ Devlet Konservatuvarı Türkiye'ye örnek

AKÜ Devlet Konservatuvarı pandemi sürecinde yaptığı çevrimiçi etkinliklerle dikkat çekiyor. Konservatuvarda tüm müzik türlerini kapsayan şekilde, akademisyenlerden öğrencilere kadar söyleşiden, konserlere ve bireysel icra edilen performanslara kadar gerçekleştirilen birçok etkinlik canlı yayınlarla sosyal medya platformlarından sanatseverlerin beğenisine sunuluyor Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuvarı'nda Türkiye'ye örnek bir çalışma yürütülüyor. AKÜ Devlet Konservatuvarı pandemi sürecinde, Türkiye'de [&hellip]

AKÜ Devlet Konservatuvarı pandemi sürecinde yaptığı çevrimiçi etkinliklerle dikkat çekiyor. Konservatuvarda tüm müzik türlerini kapsayan şekilde, akademisyenlerden öğrencilere kadar söyleşiden, konserlere ve bireysel icra edilen performanslara kadar gerçekleştirilen birçok etkinlik canlı yayınlarla sosyal medya platformlarından sanatseverlerin beğenisine sunuluyor

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuvarı’nda Türkiye’ye örnek bir çalışma yürütülüyor. AKÜ Devlet Konservatuvarı pandemi sürecinde, Türkiye’de çevrim içi etkinlik yapılarak bu etkinlikleri 3 aylık takvimle belirleyen ilk konservatuvar olarak dikkat topluyor. AKÜ Devlet Konservatuvarı TSM Bölüm Başkanı ve Konservatuvar Etkinliklerden Sorumlu Müdür Yardımcısı Doçent Dr. Çağhan Adar ile Doçent Dr. Seyhan Canyakan süreci gazeteniz Kocatepe okurları için anlattı.

ÇEVRİMİÇİ KONSERLER VE ETKİNLİK SİSTEMİNİ GELİŞTİRMEYE KARAR VERDİK

Burcu Aydın: Etkinliklerden Sorumlu Müdür Yardımcısı olarak Çağhan Adar hocamızla röportajımıza başlamak istiyorum. Pandemide üç aylık etkinlik takvimi nasıl oluştu?

Çağhan Adar: AKÜ Devlet Konservatuvarı TSM Bölüm Başkanı ve Konservatuvar Etkinliklerden Sorumlu Müdür Yardımcısı olarak pandemi kaynaklı durağan bir dönemde bizim çalışmalarımızın beğeni ve hayretle izlendiğini ifade etmek isterim. Çünkü genel olarak baktığımızda AKÜ Devlet Konservatuvarı Türkiye genelinde pandemi dönemine girmeden önce en çok etkinlik yapan konservatuvarlarından biriydi. Bir çok uluslararası sempozyum, kongre ve her yıl 120’ye yakın konserlerimiz oluyordu. Pandemi sürecinden dolayı sözünü ettiğim etkinliklerin birçoğunu iptal etmek durumda kaldık. Ama yurt genelindeki gibi durağan bir sürece girmeyip elimizden geldiğince bu süreci nasıl verimli kullanabiliriz, şehrimize, ülkemize sanat adına ne şekilde faydalı olabiliriz diye düşündük. Sonuç itibariyle çevrimiçi konserler ve etkinlik sistemini geliştirmeye karar verdik.

ÇEVRİM İÇİ ETKİNLİKLER SADECE KONSERLERDEN OLUŞMUYOR

Burcu Aydın: Çevrimiçi etkinliğin kapsamı nedir?

Çağhan Adar: Tabii çevrim içi etkinliklerimizi sadece konserler oluşturmuyor. Söyleşiler var, konuşmalar var. Çevrimiçi etkinlik programımız çok yönlü bir süreci kapsıyor. Bu konuyu konservatuvar yönetimi olarak görüştükten sonra AKÜ Rektörü Prof. Dr. Sayın Mehmet Karakaş hocamıza ilettiğimizde sağ olsun büyük bir memnuniyetle karşıladı. Bize her türlü desteği verdi. Arkamıza aldığımız bu güçle ve cesaretle bizde böyle bir işe girdik.

İLK PLANLAMAMIZI GÜZ DÖNEMİ İÇİN YAPTIK

Burcu Aydın: Kaç etkinlik var ve müzik çeşitlerinde bir sınırlama var mı?

Çağhan Adar: Biz ilk planlamamızı güz dönemi için yaptık. Yaklaşık 30’a yakın etkinliğimiz var. Konserlerimiz ve söyleşilerimiz hem sanatsal hem bilimsel olarak gerçekleşiyor. Bizler bu etkinliklerimizi çevrim içi olarak gerçekleştiriyoruz. Tek yönlü değiliz. Müzik olarak her alanda Türk Sanat Müziğinden, Türk Halk Müziğine kadar çeşitlemeler var. Bunların yanı sıra amatör müzikte dâhil her türlü müziği biz etkinliklerimizde yer veriyoruz. İfade ettiğim gibi bunların tamamını çevrim içi yapıyoruz ve sosyal medya hesapları üzerinden ya da youtube gibi kanallardan yayınlamasını yapıyoruz. Burada en büyük iş aramıza yeni katılan mutfağın başındaki isim Doçent Dr. Seyhan Canyakan hocamıza düşüyor. Sağ olsun hocamız bizi kırmıyor canla başla çalışmalarımıza yardımcı oluyor.

Burcu Aydın: Bu emek yoğunluğu içeren, ülkeye örnek teşkil eden çevrimiçi etkinliklerin teknik kısmını Doçent Dr. Seyhan Canyakan hocamızdan dinlemek isteriz. Öncelikle Sayın Hocamızı kısaca tanıyabilir miyiz?

Seyhan Canyakan: Doçent Dr. Seyhan Canyakan olarak Ses Mühendisi, Akademisyenim. Aynı zamanda besteci ve piyanistim. Uşak Müzik Öğretmenliği Bölümü kurucusuyum. Ardından Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Müzik Teknolojileri ve Ses Mühendisliği Bölümünü kurdum. Sonrasında doçent olarak AKÜ Devlet Konservatuarına geldim.

DEVLET KONSERVATUARLARI ARASINDA CANLI YAYINDA TÜRKİYE’DE TEKİZ

Burcu Aydın: Peki çevrimiçi etkinliklerin teknik boyutu nedir?

Seyhan Canyakan: Afyonkarahisar’a geldikten sonra AKÜ Devlet Konservatuvarında küçük çaplı bir stüdyo kurmak istedik. Röportajı verdiğimiz bu alan şahsımın konservatuvarda kullandığım odam olmakla birlikte stüdyo olarak tasarlandı. Rektör Hocamız Prof. Dr. Mehmet Karakaş’a Konservatuvar Müdürümüz Prof. Dr. Uğur Türkmen aracılığıyla bu projelerimizden bahsettiğimizde birkaç ekipman alımı gerektiğini bildirmiştik. Görüşmemizin ikinci ya da 3. gün onayı çıktı biz şu anda Türkiye’de tek canlı yayın yapabilecek ekipmana sahip bir konservatuar olarak sosyal medya hesapları ve youtube kanalından bu yayınları servis ediyoruz. Böylece sağ olsunlar Konservatuvar yönetimimizin desteği ile bir ajanda oluşturduk.

EKİP RUHU İLE ÇALIŞIYORUZ

Burcu Aydın: Çok sayıdaki etkinliğin sunum öncesi hazırlıkları nasıl oluyor?

Seyhan Canyakan: Ekim ayından Ocak ayına kadar toplamda 27 etkinliğimiz var. Bu arada bir sürü etkinlik de çıkıyor. Zannedersem yeni çıkan etkinliklerle bu sayı 30’a yükseldi. Ajanda da olmayan üç etkinlik de programa dâhil oldu. Kendimize sahnede derslikte bir stüdyo, konser alanı yaptık. Işıklandırmalar, kamera düzenleri, mikrofonlar var. Ses tesisatlarını kurduk. Konser öncesinde kısıtlı şekilde yani pandemi kurallarına riayet ederek örneğin bir kişilik en fazla iki kişilik olacak şekilde çok büyük bir alanda kayıtlarımızı yaparken bizler performansı uygulayanlardan çok uzakta kalıyoruz. Kimi zaman da arkadaşlar, öğrencilerimiz bize kendi evlerinde kamereya çektikleri performansları gönderiyorlar. Stüdyo da gerekenleri, birleştirmeleri yaptıktan sonra sanki burada çekilmişcesine servis ediyoruz. Ortaya çıkan projeyi konser haline getirip yayınlıyoruz.

ÜNİVERSİTELERE CANLI YAYIN DESTEĞİ VERİYORUZ

Burcu Aydın: Türkiye’de oluşturduğunuz örneklik doğrultusunda destek isteyen akademik kurumlar oldu mu?

Seyhan Canyakan: Konser programlarımızı gelen talep üzerine yerel kanallarda yayınlanması için veriyoruz. Çeşitli üniversiteler örneğin Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesinin bir canlı yayını oldu. Onlar AKÜ Devlet Konservatuvarı olarak bizden teknik destek talep ettiler. ‘Hocam biz canlı bir yayın ile konferans yapmak istiyoruz. Bunu nasıl yapabiliriz? Siz yönetebilir misiniz?’ dediler. Ankara Müzik Üniversitesinin canlı yayında gerçekleştirdiği etkinliği Afyonkarahisar’dan AKÜ Devlet Konservatuvarından yönettik. Konservaturamız da böyle bir teknolojiye sahibiz. Ama konser bazlı değil. Zoom üzerinden konferansa katılacak konuklarımızı davet ediyoruz. Zoom üzerinden normal görüşme yaparken biz aynı anda onu zoomda canlı olarak katılımcıları kabul ediyoruz. Aynı zamanda da youtube kanalı, sosyal medya hesapları üzerinden aynı anda canlı yayına çıkıyoruz. Bu bize daha geniş kitlelere ulaşmayı sağlıyor. Normal şartlarda bir salonun kapasitesi alacağı dinleyici ve izleyici sayısı bellidir. Yaptığımız konserlerde o gün içerisinde bin 500’e yakın etkileşim sağlıyoruz. Bu rakam gün ve gün artıyor. En son yaptığımız konser yaklaşık 6 bine yakın kişi tarafından izlenildi. Bu ciddi bir tıklanma oranıdır. Bu noktada bizlerden desteğini esirgemeyen akedemisyenlerimize, Konservatuvarımızın Etkinliklerden Sorumlu Müdür Yardımcımız Doçent Dr. Çağhan Adar’a, Konservatuvar Müdürümüz Prof. Dr. Uğur Türkmen, ve Rektör Hocamız Prof. Dr. Sayın Mehmet Karakaş’a canı gönülden teşekkür ediyorum. >> Burcu AYDIN’ın Özel Röportajı

Haber

Bakmadan Geçme