• Haberler
  • Gündem
  • AKÜ Deprem Araştırma Merkezi Müdürü uyardı 'Deprem gerçeği ortada hazırlıklı olunmalı'

AKÜ Deprem Araştırma Merkezi Müdürü uyardı 'Deprem gerçeği ortada hazırlıklı olunmalı'

AKÜ Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Çağlar Özkaymak, bölgede 6,8 şiddetinde olası bir deprem gerçeğini hatırlatarak, yerel yönetimlerin gerekli önlemleri alarak, depreme hazır olması gerektiğini söyledi   Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Çağlar Özkaymak, 8 Kasım 2021 Pazartesi akşamı Kızılören-Meram-Konya'da olan 5,1 şiddetli deprem ile [&hellip]

AKÜ Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Çağlar Özkaymak, bölgede 6,8 şiddetinde olası bir deprem gerçeğini hatırlatarak, yerel yönetimlerin gerekli önlemleri alarak, depreme hazır olması gerektiğini söyledi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Çağlar Özkaymak, 8 Kasım 2021 Pazartesi akşamı Kızılören-Meram-Konya’da olan 5,1 şiddetli deprem ile bu depremden 1 saat 46 dakika sonra Sülün beldesinde gerçekleşen 3,1 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi.
“AFYON MERKEZLE ÇAY ARASINDAKİ
FAY SEGMENTİ KIRILDI”
Kızılören Meram-Konya arasında gerçekleşen 5,1 büyüklüğündeki depremin Afyonkarahisar ve Konya’ya bağlı yerleşim alanlarında özellikle alüvyal zeminler üzerinde orta şiddetli hissedildiğini belirten Özkaymak, “Depremin odak mekanizma çözümlerine göre KD-GB uzanımı normal bir faydan kaynaklanmıştır. Bölgedeki KB-GD yönlü genişleme kuvvetleri etkisi altında meydana gelmiştir. Türkiye Diri Fay Haritası’nda depremin kaynak fayı yer almamaktadır. BÜ Kandilli Rasathanesi’ne göre, bölgede ilk 12 saat içerisinde büyüklükleri 0,7 ile 4,0 arasında değişen yaklaşık 50 adet artçı deprem kayıt edilmiştir. Ana şoktan 1 saat 46 dakika sonra Afyonkarahisar yerleşim alanının yaklaşık 6 kilometre güneybatısında yer alan Sülün’de 3,1 büyüklüğünde sığ odaklı bir deprem daha meydana gelmiştir. Afyonkarahisar kent merkezinde şiddetlice hissedilen bu deprem Afyonkarahisar merkez ile Çay ilçesi arasında uzanan yaklaşık D-B uzanımlı Işıklar Fay Zonu’nun batı bölümünde yer alan normal fay segmentleri üzerindeki kırılma sonucu meydana gelmiştir.” dedi.
“IŞIKLAR FAY ZONU YIKICI
DEPREM ÜRETMEDİ”
Çağlar Özkaymak, AKÜ Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Diri Fay Araştırma Grubu olarak, Afyon-Akşehir Grabeni’ni jeolojik, jeodezik ve jeofizik yöntemlerle uzun yıllardır takip ettiklerini ifade ederek, “Çay ile Afyonkarahisar arasında yer alan Işıklar fay zonu aletsel dönemde henüz yıkıcı bir deprem üretmemiştir. Fayın batı bölümü 8 Kasım 2021 tarihinde Kızılören-Konya depremi sonrası tetiklenmiştir. Özellikle Karaarslan köyü ile Büyük Kalecik beldesi arasındaki fay parçaları son yıllarda sismik olarak hareketlenmeye başlamıştır. Bununla beraber grabenin doğu bölümünde yer alan Tuzlukcu ile Yunak arası da son zamanlarda sismik açıdan hareketli alanlardır. Son yıllarda bölgede meydana gelen depremler, Afyonkarahisar ile Konya arasındaki bölgede başlıca KB-GD, KD-GB ve K-G olmak üzere çok yönlü genişlemeli bir tektonizma ile kontrol edilen çok sayıda diri fayın yer aldığına işaret etmektedir. Bölgede, Bolvadin (Afyonkarahisar), Tuzlukçu (Konya) gibi yerleşim alanları ile Afyonkarahisar Hava Meydan Komutanlığı altından geçen asismik yüzey deformasyonları meydana gelmiş ve gelmeye devam etmektedir.” şeklinde konuştu.
“YERLEŞİM ALANLARINDA
YÜZEY KIRILMALARI VAR”
Çağlar, son 20 yıllık zamanda, özellikle yerleşim alanları içerisinde yıkıcı deprem olmaksızın büyük oranda yeraltı su seviyesinin düşmesine bağlı oturmalardan kaynaklanan yüzey kırıklarına dikkat çekerek, “Üzerinde yer alan ve taşıyıcı sistemlerinde hasarlar oluşan binalar için bu tip orta şiddetli depremler tehlike oluşturmaktadır. Bu bölgelerde asismik yüzey deformasyonları üzerinde yer alan riskli binaların acilen tespit edilmesi ve gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Bununla beraber, bu bölgede meydana gelen orta şiddetli depremler, normal-meydana gelmesi beklenen depremler olup bölgemizde 6,8 büyüklüğüne kadar depremlerin meydana gelebileceği gerçeğini bilerek yerel yönetimlerimiz tarafından gerekli önlemlerin alınması, depreme hazırlıklı olunması gerekmektedir.” ifadelerine yer verdi.
>> Ş. Cüneyt BURSALIOĞLU’nun Haberi

Bakmadan Geçme