AKÜ, ciddi bir gelişme içinde
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesi ile İstanbul Medipol Üniversitesi işbirliğiyle 'Klinik Araştırmalarda Etik Yaklaşım Kursu' düzenlendi.AKÜ Tıp Fakültesinde düzenlenen kursun açılış programına Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Abdullah Çavuşoğlu, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, AKÜ Tıp Fakültesi Dekan V. ve AKÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Adem [&hellip]
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesi ile İstanbul Medipol Üniversitesi işbirliğiyle “Klinik Araştırmalarda Etik Yaklaşım Kursu” düzenlendi.
AKÜ Tıp Fakültesinde düzenlenen kursun açılış programına Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Abdullah Çavuşoğlu, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, AKÜ Tıp Fakültesi Dekan V. ve AKÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Adem Aslan, Medipol Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Müdürü, Tıp Fakültesi Farmakoloji A.D Başkanı ve Türkiye İlaç Tıbbi Cihaz Kurumu eski Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Hanefi Özbek, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Hüseyin Eker ve kursiyer öğretim üyeleri katıldı
Törenin açış konuşmasını yapan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, üniversite olarak pek çok alanda önemli etkinlikler düzenlediklerini belirtti. Solak, “Afyon Kocatepe Üniversitesi olarak ciddi bir gelişme içindeyiz. Değişik çalışmaların hızını arttırdık. Önceki gün teknoloji fakültelerimizin dekanlar konseyi toplantısı vardı. Bugün de klinik araştırmalarda etik yaklaşım, yarın bir başka kurs derken üniversitemiz etkinlikler açısından gerçekten önemli günler yaşıyor” dedi. Klinik araştırmalarının ve klinik uygulamalarının öneminin arttığını ifade eden Solak şunları söyledi:
“Özellikle klinik araştırmaları ve iyi klinik uygulamaların önemi giderek artıyor. Çalışmalarda kullanılan deney hayvanları ya da buna benzer kullanılan materyallerde mevzuatın güncellenmesi nedeniyle bu kurumlarda görev alacak elemanların bazı bilgileri bilmesi gerekiyor. Bazı mevzuata hakim olması gerekiyor. Güncel mevzuatı takip etmesi gerekiyor. O nedenle bu kurs çok önemli. Klinik araştırmanın tasarımından, türleri hakkında bilgiler, etik kurulların görev, yetki ve sorumlulukları, ulusal ve uluslararası araştırmalar ve mevzuat hakkında belli düzeyde bilgi sahibi olma gibi çeşitli konular söz konusudur.”
Törende daha sonra söz alan YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Abdullah Çavuşoğlu, tıpta etik kavramının önemine dikkat çekti. Çavuşoğlu, “Etik deyince, tabi tıpçılar farklı bir çerçeveden bakıyorlar. Bizler biraz daha farklı algılıyoruz. TÜBİTAK’ta bir etik kurulu var. Ben TÜBİTAK’ta etik kurulda, kürsüde de görev yaptım. Çeşitli vesilelerle etik konularla ilgilenme fırsatım oldu. Biz teknik adamlar, çalışırken, genelde cansız nesnelerle muhatabız. Bizim etikle ilgili potansiyel problemimiz, birisinin, başkasının yayınından alıntı yapması veya da alıntının derecesi, referans göstererek ne kadar sunabileceği gibi konular olabiliyor. Fakat tıp etiği dediğimiz vakit, nesnelerden ziyade, canlılarla muhatap olunduğu için, bu etik meselesinde, diğer etik konulara göre hassas olunması gerekiyor. Bununla ilgili de zaman zaman bazı düzenlemeler yapılıyor. Bunların bilinmesi ve uygulanması herkes için önemli bir husus” dedi.(Kocatepe Haber Merkezi)