• Haberler
  • Gündem
  • AKÜ Açıkladı: Erkmen Fayı değil, Gecek Fayı Kırıldı

AKÜ Açıkladı: Erkmen Fayı değil, Gecek Fayı Kırıldı

Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi, gece 03.14'te meydana gelen depremin üssünü açıkladı

Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden yapılan açıklamada “Afyonkarahisar merkez yerleşim alanı bugün yerel saatle 03:14’te orta şiddetli bir deprem ile sarsılmıştır. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum (AFAD) Yönetimi Başkanlığı verilerine göre, 4,4 büyüklüğündeki deprem 10 kilometre derinlikte meydana gelmiştir. Depremin dışmerkezi ise Afyonkarahisar İzmir Karayolu, Karahisar Tünelinin 1 km kadar güneyinde dağlık alana karşılık gelmektedir. Ana şoktan, yaklaşık 5,5 saat sonra 2,7 büyüklüğünde bir adet artçı deprem meydana gelmiştir.

Deprem sonrası AFAD tarafından yapılan odak mekanizma çözümüne göre, deprem yaklaşık DB uzanımlı, eğim atımlı normal bir faydan kaynaklanmıştır. Bölgedeki tektonik yapı, depremin dış merkezi ve odak derinliği de göz önüne alındığında Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKÜ DUAM) tarafından yapılan değerlendirmeler, depremin Gecek Fayı’ndan kaynaklandığına işaret etmektedir” denildi. 

1977 YILINDAN BU YANA 75 DEPREM MEYDANA GELDİ

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Afyonkarahisar Merkezin yaklaşık 15 km kuzeybatısında Köprülü Köyü yakın kuzeyinde yaklaşık D-B uzanımlı Gecek Fayı, 10 km uzunluğunda ve güneye eğimli normal bir faydır, doğuda Gazlıgöl Fayı ile birleşme eğilimi göstermektedir. Üzerinde Afyonkarahisar’ın önemli termal alanlarından birisi olan Ömer-Gecek jeotermal sahasını da kontrol eden Gecek Fayı, Türkiye Diri fay haritasına göre diri bir faydır ve mevcut verilere göre kırılması halinde üretebileceği maksimum deprem büyüklüğü 6,2’dir.

Deprem kataloglarına göre, Gecek Fayı üzerindeki mikro sismik aktivite 1977 yılında başlamıştır ve günümüze değin en büyüğü 3,5 olan 75 deprem kaydı vardır. Bugün olan 4,4 büyüklüğündeki deprem aletsel dönem içerisinde Gecek Fayı’nda kayıt edilen en büyük depremdir. Son 50 yıldır, Gecek fayı üzerinde meydana gelen depremlerin ortalama derinliği 9,5 ile 11,3 km arasında değişmektedir.”

AFET RİSKLERİNİN AZALTILMASI GÜNÜNE DEPREMLE UYANDIK

Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin açıklamasında Afyonkarahisar ve çevresinin deprem üretkenliği konusunda şu bilgilere yer verildi:

“Afyonkarahisar ve yakın çevresinde geçmiş yıllarda meydana gelen depremler incelendiğinde ilimizde 4.0-4.5 büyüklüğüne varan depremlerin gerçekleşmesi son derece normaldir. İlimizde benzer ve daha fazla büyüklüklerde deprem üretme potansiyeline sahip çok sayıda diri fay bulunmaktadır. Bu bakımdan bugün meydana gelen bu deprem, Afyonkarahisar yerleşim alanının deprem riski altında olduğunu bir kez daha hatırlatmıştır.

Uzun yıllardır bölgedeki sismik kaynakları araştıran AKÜ DUAM bünyesinde, Afyonkarahisar’da yer alan diri faylar Prof.Dr. Çağlar Özkaymak, Prof.Dr. İbrahim Tiryakioğlu ve Dr. Öğr. Üyesi Halil İbrahim Solak yürütücülüğündeki deneyimli bir ekip tarafından saha çalışmaları ve GPS yöntemi ile anlık olarak takip edilmektedir. Bununla beraber, depreme hazır ve dirençli bir kent olma yolunda, Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi, Afyonkarahisar Valiliği İl AFAD Müdürlüğü ile beraber Afyonkarahisar İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) kapsamında, ilimizdeki risk azaltma konuları ve ilgili eylem planları üzerinde ortak çalışmalarımızın devam ettiğini bildirerek, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 1989 yılında ilan edilen 13 Ekim Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü’ne deprem ile uyanan Afyonkarahisar halkımıza geçmiş olsun diyoruz.”

Bakmadan Geçme