Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

Akşehir yetmez, Drogba’yı transfer edelim!

Murat Arısoy 9 Mart 2013 Cumartesi 02:00:00
  Adalet ve Kalkınma Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün, Hürriyet Gazetesi’ne verdiği demeçte, Konya’nın büyük ilçelerinden Akşehir’in Afyonkarahisar’a bağlanması hâlinde Afyonkarahisar’ın büyükşehir olabileceğini söyledi. Sayın Ürün’ün kişisel görüşüdür, ama ben iktidar partisi mensubu bir milletvekilinden proje eksenli bir teklif beklerdim.
MENDİL Mİ BAĞLIYORUZ?
Bugün Akşehir’i bağlayalım, yarın Dumlupınar gelsin, öbür gün Emirdağ, Eskişehir’e gitsin; Evciler, Başmakçı, Dazkırı halkoylamasına gitsin, Dinar ile Sandıklı il olmak için yarışsın…
Böyle bir mantıkla şehir geliştirilebilir mi? Şaka değil, Afyonkarahisar Büyükşehir olmak istiyor da, yöntemi doğru mu? Akşehir, il olmak varken neden Afyonkarahisar’a bağlansın?
DUMLUPINAR “NE OLUR ALIN” DEMEDİ Mİ?
Dumlupınar’ın tarihi ve coğrafi özellikleri Kütahya’dan çok Afyonkarahisar’a yakın olabilir, kabul ederim. Ancak, Dumlupınar’dan gelen bir heyet, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun da hazır bulunduğu bir toplantıda “Ne olur bizi alın” mânâsına gelecek konuşma yaptı da ne oldu? Görünen o ki o heyet, konuşmayı yaptığıyla kaldı. Madem “transfer”le büyüme stratejisi izleniyor; Dumlupınar’ın teklifi neden değerlendirilmiyor? Dumlupınar’ın nüfusu yetmese bile, bakarsınız arkasından Altıntaş da bir başvuruda bulunur. Böylece Zafer Havaalanı da Afyonkarahisar il sınırları içinde yer alır… Fena mı?
DROGBA’YI MİLLETVEKİLİ YAPALIM
Ben desem ki, “Galatasaray’ın yeni oyuncusu, dünya yıldızı Drogba’yı da Türk vatandaşlığına geçirip Afyon’a idareci yapalım, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne milletvekili yapalım…” Olur mu hiç?
YAKINLIK BİZİM ALEYHİMİZE İŞLER
İlçelerin tarihi ve coğrafi özelliklerini değerlendireceksek, Afyonkarahisar zararlı çıkar hem. Neden mi? Şöyle bir düşünün: Afyonkarahisar’dan kaç kişi Evciler’i, Başmakçı’yı, Dazkırı’yı, Kızılören’i görmüştür? Ya da bahsi geçen ilçelerdeki vatandaşlar resmi işlemler dışında yılda kaç kere Afyonkarahisar’a geliyordur? Isparta, Denizli, hatta Uşak daha mı yakındır acaba oradaki vatandaşlarımıza? Yine eğer “yakınlık” söz konusuysa Emirdağ, hissî olarak Eskişehir’e “daha” yakın değil mi?
TOPRAK GENİŞLETME STRATEJİSİ
Afyonkarahisar, toplumsal açıdan kendi ilçelerine bile “uzak” gelen bir il. Daha bunu aşmamışken, topraklarımızı daha da geniş bir coğrafyaya yaymanın, bize doğrudan hiçbir getirisi olmayacaktır. Farkında olmadan Germiyanoğulları-Sahipata Beyliği çekişmesi mi yaşıyoruz? Anlamadım ki!
AKŞEHİR BELEDİYESİ:
“GÜNDEMiMİZDE YOK”
Sağdan-soldan, derme-çatma yöntemlerle olunan büyükşehirlilik, hangi Afyonkarahisarlıların içine sinecek çok merak ediyorum. Akşehir Belediye Başkanı Abdülkadir Oğul da zaten “Böyle bir şey gündemimizde yok” diyor. Neyi tartışıyoruz?
NÜFUS TEKRAR 700 BİNE DÜŞERSE…
Büyükşehirlilik hayali, bu tür yaklaşımlarla gerçekleşemez. Bu hâlde gerçekleşse bile, zar-zor 750 bin olan nüfus, 5 yıl sonra yine 700 bine düşünce, bunun hesabını vermeye de hazır olmak lazım gelmez mi? Kanun “750 bin nüfuslu iller, büyükşehir olur” derken 700 binlik bir vilayetin de bu kapsamda kalmasına mevzuat ve diğer vilayetler müsaade eder mi? Büyükşehirken “küçükşehir” olunca bir nevi “tenzil-i rütbe” hayal kırıklığı yaşamayacak mıyız?
Afyonkarahisar’ın nüfusunun artmasının tek yöntemi “transfer” olarak algılanırsa, bu şehir gelişmez, büyümez, büyükşehirliliği hakketmez.
GEZİ, YATIRIM, BÜYÜME…
Gelişim için turizme bel bağlamış durumdayız. Bir kere, Afyonkarahisar’a gelen turistin Kocatepe’yi, Uzun Çarşı’yı, eski evleri mutlaka görmesi lazım. Bunun için de otellerin eğitimli Alan Kılavuzları’yla etkin bir iletişim içinde olması gerekli.
Tabii bir il, sadece turizmle gelişmez. Turizm dışında istihdam sağlayacak önemli fabrikalar, Afyonkarahisar’a çekilmeli. Afyonkarahisarlı işadamları ise, yatırımlarını bir ya da birkaç kat artırmalı.
UZUN VADELİ PROJELER GEREK
Büyüme konusu sadece idarecilerin sorunuymuş gibi bir izlenim var genel olarak. Bu izlenim de kırılmalı. Büyüme fikrinin yaygınlaştırılması, fikrin gereğinin yapılması için toplumun her kesimine görev düşüyor. Büyümek, güvenliğinden tutun, gece açık bakkalına, ulaşımından tutun, düşük kira bedellerine, yaya geçidini kullanan yayalara yol vermekten, şehir yapılaşmasından, kırmızı ışık sinyalizasyon sistemine, eğitimden, yerlere tükürmeme alışkanlığına, depreme dayanıklı binalar yapmaktan bataklık üzerinde bina inşa etmemeye, sanat faaliyetlerinden, pasta kalitesine kadar her şeyin dahil olduğu bir bütün. Uzun vadeli, sabır gerektiren, 100 kere düşünülerek adım atmak zorundayız.
“Bağladık, büyüdük” mantığı, Afyonkarahisar’ “küçükşehir” olarak bırakır.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER