'AKP, kendine uygun yargı oluşturmak istiyor'

TBMM Genel Kurulu'nda konuşan Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kendine uygun bir yargı sistemi oluşturmak istediğini söyledi CHP Afyonkarahisar Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Ahmet Toptaş Hakimler ve Savcılar Kanunu'ndaki değişiklikle ilgili TBMM Genel Kurulunda konuşma yaptı. Toptaş, 'AKP her dönemde yaşadığımız gibi, toplumun ihtiyaçlarına göre yasa yapma değil, [&hellip]

“AKP, kendine uygun yargı oluşturmak istiyor”

TBMM Genel Kurulu’nda konuşan Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kendine uygun bir yargı sistemi oluşturmak istediğini söyledi

CHP Afyonkarahisar Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Ahmet Toptaş Hakimler ve Savcılar Kanunu’ndaki değişiklikle ilgili TBMM Genel Kurulunda konuşma yaptı. Toptaş, “AKP her dönemde yaşadığımız gibi, toplumun ihtiyaçlarına göre yasa yapma değil, kendi gereksinmelerine ihtiyaç duyduğu zaman yasa yapma tekniğini sürekli uygular hâle gelmiştir. Bu yasa nereden çıkmıştır? Yani şimdi Yargıtay’daki üye sayısını 516’ya, neredeyse 2 katından fazlaya, Danıştay’daki üye sayısını da 2 katından fazlaya çıkararak ne yapmak istemektedir? Bu tasarının gerekçesinde de yine, hukukun üstünlüğü ve içtihat birliğinin gerçekleştirilmesinde Yargıtay’ın içtihat mahkemesi olması gerektiği gerekçesiyle Yargıtay üye sayısının 250’den 150’ye indirilmesini, daire sayısının da indirilmesini istiyor. Yani aynı gerekçeyle önce Yargıtay’ın üye sayısını azaltmayı düşünüyorsunuz, daire sayısını azaltmayı düşünüyorsunuz, yine aynı gerekçeyle bu kez Yargıtay’ın üye sayısını ve daire sayısını 2’ye katlıyorsunuz, Danıştay’ın üye sayısını ve daire sayısını 2’ye katlıyorsunuz. Bunu hangi akılla, hangi mantıkla, hangi vicdanla izah edeceksiniz? Bunun bir izahı yoktur arkadaşlar. Bunun izahı AKP’nin kendi taleplerine uygun bir yargı sistemi oluşturmasıdır, kendi yolsuzluklarını, kendi haksızlıklarını, kendi kusurlarını kapatmak için kendisine biat eden yargıçları bir tarafta toplayacak, onları karar mekanizmasının başına geçirecek ve kendini kurtarmaya çalışacaktır” dedi.
HÂKİMLİK MESLEĞİ ZORDUR
Toptaş, Meclis’teki konuşmasına şöyle devam etti:
“Gerçekten hâkimler ve savcıların görev yapmalarını kolaylaştıracak, ekonomik koşullarını iyileştirecek iyileştirmelerin yapılmasına uzun süredir ihtiyaç vardı. Ancak Hükûmet bu ihtiyacı HSYK seçimlerinin öncesinde, arifesinde gündeme getirerek sanki hâkim ve savcılara bir para teklifiyle seçimlerde iradelerini sakata uğratma gibi bir girişimde bulundu. Bunu da doğru bulmadığımı belirtmek isterim.Hâkimlik mesleği çok zor bir iştir arkadaşlar. Hâkimlik birikim ister, kendisine güven ister, vicdan ister. Hele Türkiye’de, hele AKP iktidarının iktidar olduğu bir dönemde hâkimlik yapmak çok zordur. Yurttaş, güçsüz yurttaş gücünü yargıdan alır. Hâkim güçsüz yurttaşın gücüdür, sığınacağı yerdir. Özellikle idareyle olan hukuksal davalarında, hukuksal problemlerinde idareye karşı bütün gücü bağımsız yargıdır. Ancak Cumhurbaşkanının kendi beğenmediği biçimde karar veren hâkimleri bile vatan haini ilan edebildiği bir ülkede hâkimlik yapmanın ne kadar zor olduğunu anlamak çok zor değildir.”
ERDOĞAN’IN SÖZLERİNE ATIF
Toptaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözlerine de atıfta bulunarak “Şimdi, Sayın Cumhurbaşkanı diyor ki: ‘Bir zalim sultanın emrindeki hangi yasayı uygularsanız uygulayın yurttaş zulüm altındadır.’ Sultan zalim olursa hangi yasayı uygularsanız uygulayın zaten yurttaş zulüm altındadır, bu zulmü de bu yurttaş kıracaktır” şeklinde konuştu. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme