Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Mehmet Şenkaya

AKLIN YOLU BİR – Kocatepe Gazetesi

Mehmet Şenkaya 9 Eylül 2011 Cuma 03:00:00
  Nasrettin Hocaya. Dünyanın ortası neresidir ? Sorusu sorulur. Hoca eline bir kazık alır. Bulundukları alanda boş gördüğü bir yere kazığı çakar. Soruyu soranlara dönerek: “ İşte dünyanın ortası burası ”der.
Belediye Meclisi toplantısında; Afyonkarahisar müzesinin TOKİ’ye verilmesi karşılığında gösterilecek bir yere; Modern bir müze yapılması için karara varıldı. Halkın onayını da almak üzere şehrin batı yakasında: İkbal- Özdilek çevresinde belirtilen yer tespitinde bulunulduğu anlaşılmaktadır.
Hali hazırda şehrin uygun yeri ve konumunda 10 Dekarlık alanda bulunan müze daha yenidir. Gedik Ahmet Paşa Külliyesinde hizmet verirken zamanla artan kazılar ve buluntuların çoğalması sonucu bina yetersiz kaldı. Buradan kopartılarak Kurtuluş Caddesi üzerine yapılan yeni binasına taşındı. Arkeoloji ve İslam eserleri Müzesi oldu. Burayı tekrar ait olduğu yerden alarak başka yerlere koymak meselenin özüne aykırı olur.
Biz bilmediğimiz bir yeri; çöpçüden, bekçiden sorarız. Ama, Afyon’a gelecek turist elinde harita ve rehberle yola çıkıyor. Aradığını bizden önce buluyor. Zaten ilimiz tarihi eserleriyle açık hava müzesi.
Halka açılan İnternet sitesinde Müze Anketi; yer seçiminde şimdiki yerinde kalması seçeneğinin konmaması, rantı gerekli kılıp, beton yığınları dikmek için: “mutlaka yerinin değişmesi gerekir” tezini akla getiriyor. Önemli olan merak konusu kutunun, içeriğinin ne olduğudur. Turistin ilgisini çeken müze binasının modern olmasından çok, içindeki eserlerin değeridir.
Kaldı ki, Beylik, Selçuklu ve Osmanlı devri eserleri: Camiler, Medreseler, Çeşmeler, Eski tarihi evler, alışveriş edeceği çarşı, şehrin ortasında duruyor. Asıl gezilecek, görülecek yerleri bırakıp, araştırıcının ziyaretini kaldığı otele yakın olan müzede tamamlayıp, memleketine geri dönmesi düşünülemez.
Bir başka konu Meydan açmak için; Zafer müzesi ve şimdiki hükümet binasının kaldırılması projesidir. Şehrin doğru dürüst meydanı olmadığı için; Belediye Meclisinin aldığı karar herkes tarafından makul karşılandı.
Öteden beri bildiğimiz Zafer müzesi ( Eski Belediye Binası ) İl Emniyet Müdürlüğünün yer değiştirmesi sonucu atıl kalmış. Eskisi gibi odalarından biri tefriş edilmiş, ortada bir masa ve koltuk. Masa Üzerinde mürekkep takımı, Bir hokka bir divit ve Kurtuluş Şavaşı sırasında Atatürk’ün yazdığı yazıların bulunmasıdır. Millet veki-limiz Sayın Kemalettin Yılmaz’ın buna duyarlı kaldığı için bu binanın yıkılmasına karşı olması manidar.
Rahmetli Köşe yazarı: Muzaffer Görktan (Türkeli Gazetesindeki sohbetinde) Duvarlarının boş kaldığını. Kendi evinden ve ilgili yerlerden birkaç tablo getirilerek buranın “Zafer Müzesi” haline getirildiğini anlatmıştı.
Bu binanın arkasında ikamet ettiğimiz evimiz vardı. O sokaktakilerle Sosyal Konutlardan daire verilerek istimlak edildi. Eski “Hükümet Konağı” da yenisi yapılmak üzere yıkıldı. Şimdiki Zafer Müzesi (Eski Belediye Binası) ortada kaldı. Birbirini tamamlıyordu.
Bu defa alan genişletmek üzere tekrar faaliyet başlatıldı. “Oynamasını bilmeyen gelin; yenim dar” dermiş. Ne kadar Proje yarışması açılsa, yetenekli kişililerce geçerli planlar çizilse de geniş cadde ve bulvarlara bağlanmadığı taktirde yapılan çalışmalar anlamını yitirir.
Yeni yapılan Belediye Binası yer ve konumu bakımından hiç de uygun değil. Hükümet Binası ve Belediye neden araya sıkıştırılıyor. Manevra alanı darlığı nedeniyle otobüs ve minibüsler rahat durak yapamıyor. Halk tedirgin oluyor.
Halbuki; Jandarma karşısı ( Eski Otogar yerine) görkemli “Hükümet Konağı” ve (Eski Pazar yerine) Belediye Sarayı yapılabilir. Afyon şehri kabuğunu kırdı. Aynı bulvar doğrultusunda Karayolları Hizmet Binası yerine Belediye Başkanımızın vaadini ettiği merkezi bir Pazar yeri neden olmasın ?
Buranın geniş Cadde ve bulvarlara bağlanması, önüne geniş alanlar konması, yeşille donatılması, Şehrin çehresini değiştirecek. Bütün semtlerine hareket eden Otobüs ve Minibüs duraklarının kazandırılması, trafiği ve ulaşımı kolaylaştıracak halkı da rahatlatacaktır.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER