• Haberler
  • Genel
  • Akkoyun'dan yeni araştırma – Kocatepe Gazetesi

Akkoyun'dan yeni araştırma – Kocatepe Gazetesi

AKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Turan Akkoyun, 'Cumhuriyet'in Başlarında Nüfus Siyaseti ve Bekârlık Vergisi Teşebbüsleri' isimli kitabının modern Türkiye'nin doğuşu, oluşturulması ve aldığı mesafeyi ortaya koyacak nitelik taşıdığını belirtti Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Turan Akkoyun'un 'Cumhuriyetin Başlarında Nüfus Siyaseti ve Bekârlık Vergisi Teşebbüsleri' [&hellip]

Akkoyun’dan yeni araştırma

AKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Turan Akkoyun, “Cumhuriyet’in Başlarında Nüfus Siyaseti ve Bekârlık Vergisi Teşebbüsleri” isimli kitabının modern Türkiye’nin doğuşu, oluşturulması ve aldığı mesafeyi ortaya koyacak nitelik taşıdığını belirtti

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Turan Akkoyun’un “Cumhuriyetin Başlarında Nüfus Siyaseti ve Bekârlık Vergisi Teşebbüsleri” araştırma kitabı yayınlandı.
İLİM ADAMLARI İLGİLENİYOR
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ve kurucusunun araştırmalara konu olmaya devam ettiğini belirten AKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Turan Akkoyun, araştırmasında; Türk – İtalyan, Balkan ve Birinci Dünya Savaşı sonrası, Milli Mücadelenin Türk zaferiyle sonuçlanmasının ağır bedeller ödendiğine değindi. Bağımsızlığın sağlanmasından sonra Türkiye’de Atatürk devri başladığını belirten Akkoyun; “Atatürk devrinden 1922-1938 zaman dilimini kastedilmektedir. Bu 16 senelik zamanda Türk milletinin aldığı mesafe yerli ve yabancı ilim adamlarının kafalarını meşgul etmektedir. On bir sene devamlı savaşın ardından ülke topraklarının büyük bir kısmı kaybedilmiş olmakla birlikte, Atatürk liderliğinde yeni bir Türk devletinin ortaya çıkışı bile başlı başına bir hadisedir. Daha sonraki gelişmeler ise birbirini tamamlayarak ‘Türk İnkılâbı’ dediğimiz değişimin, bir milletin başka bir medeniyete geçişi olarak yorumlanmıştır. Türk milleti, ‘ata yurdu’nda insan bakımından çok ağır bir bedel ödeyerek, bağımsızlığını elde etmiş, medeniyet yarışında diğer milletlere rakip olduğunu ortaya koymuştur.” dedi.
MESELE AYRI DEĞERLENDİRİLDİ
AKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Turan Akkoyun, Kümbet yayınları tarafından Afyonkarahisar’da yayınlanan “Cumhuriyetin Başlarında Nüfus Siyaseti ve Bekârlık Vergisi Teşebbüsleri” isimli araştırmasının bu hareketin çeşitli cephelerini ele aldığını kaydetti. Bugüne kadar tarihçilerin pek ilgi göstermediği nüfus siyasetinin bu araştırmada tahlile tabi tutulduğunu anlatan Akkkoyun; “Hayretle görülmektedir ki iktisatçılar bile bu meseleye oldukça sınırlı yaklaşmışlardır. Giriş Bölümü’nde önce genel manada nüfusun ne olduğunun altını çizilmiştir. Bir memleketin en kıymetli hatta ‘hesapsız’ sermayesinin insan, dolayısıyla nüfus olduğunu ortaya konulmuştur. Nüfusun sayısının ve vasıflarının evlenme, doğum, ölüm ve göçlerle değiştiğini, yenilendiğini belirttik. Ardından genel olarak ‘nüfus, ekonomi ve tarih ilişkileri’ ele alınmıştır. M.Ö. 500 senelerinde Çin’de Konfüçyüs nüfusla ilgili bir takım nazariyeler ileri sürmüştü. Eski Çin, İsrail, Babil, İran ve Mısır’da nüfusu vergilendirebilmek için kendi metotlarıyla sayımlar yapılmıştı. Osmanlılar ise XV. Asrın ilk yarısından itibaren mütemadiyen tahrirler yaptırarak vergi ödeyecek nüfusu belirlemek için defterler tutmuştu. Bu defterler bütün nüfusu belirleme de bize yardımcı olmaktadır. Nüfus meselesi ‘Demografik, Türk tarihi ve refah düzeyi açısından’ ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Beşeriyet, tarih boyunca çeşitli badireler yaşamıştır. Bunlar karşısında aldığı tedbirler ve teşvikler de farklı olmuştur.” ifadelerini kullandı.
DETAYLI ARAŞTIRMA YAPILDI
Atatürk devri nüfus siyasetinde esas olan nüfusun çoğaltılması için, sağlık sahasında daha çok emek sarf edildiği için konuya biraz daha detaylı girildiğini belirten Akkoyun sözlerine şöyle devam etti: “Çok çocukluluğun ve ülke dışından göçün özendirilip teşvik edilmesine de temas edilmiştir. Araştırma daha ziyade ele aldığı devirde ya da hemen sonra basılan resmi yayınlardan istifade ederek sürdürülmüştür. Araştırma Ankara Milli Kütüphane, İzmir Milli Kütüphane, Beyazıt Devlet Kütüphanesi, Afyon Gedik Ahmet Paşa Halk Kütüphanesi, İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kütüphanesi, Anadolu Üniversitesi Merkez Kütüphanelerinde gerçekleştirilmiştir. Cumhuriyet’in Başlarında Nüfus Siyaseti ve Bekârlık Vergisi Teşebbüsleri isimli kitap modern Türkiye’nin doğuşu, oluşturulması ve aldığı mesafeyi ortaya koyacak bir nitelik taşımakta olup yeni yayınlara yol açacak özellikler taşımaktadır.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme