Akkoyun, Türk aydınları katliamını anlattı

Afyonkarahisar Gençlik Merkezi’nde düzenlenen programda konuşan Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turan Akkoyun, '80. yılında Sovyetlerin Aydın Katliamı ve Türkler” başlıklı sunum yaptı.'MONDROS VE SEVR GEÇERSİZ KILINDI'Akkoyun, XX. yüzyılda Türk dünyasının üzerine kızıl bir kâbus gibi çöken Sovyetlerin 1938 yılında giriştiği 'Ziyalılar Katliamının' 80. yılında Türk aydınlarını hatırlama [&hellip]

Afyonkarahisar Gençlik Merkezi’nde düzenlenen programda konuşan Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turan Akkoyun, “80. yılında Sovyetlerin Aydın Katliamı ve Türkler” başlıklı sunum yaptı.
“MONDROS VE SEVR GEÇERSİZ KILINDI”
Akkoyun, XX. yüzyılda Türk dünyasının üzerine kızıl bir kâbus gibi çöken Sovyetlerin 1938 yılında giriştiği “Ziyalılar Katliamının” 80. yılında Türk aydınlarını hatırlama ve hatırlatma amacını taşıdığını belirtti. 203 yıl önce Avrupalı devletlerin uluslararası platforma yerleştirip, tam 100 yıl önce 30 Ekim 1918 tarihinde imzalattırdığı Mondros Antlaşmasını hatırlatan Akkoyun, “Avrupalıların ‘Şark Meselesi’ hususunda hedeflerine ulaştıklarını düşündüğü Mondros Ateşkes Antlaşması üzerinden 100 yıl geçti. Anadolu Türk’ü silahları elinden alınmasına, donanmasının ele geçirilmesine, demiryollarının kontrol altına alınmasına, yüzlerce yıldan beridir yurt tuttuğu vilayetlerin bir bir işgal edilmesine karşı baş kaldırmıştır. Haberleşme ağının koparılmasına rağmen Şark Meselesini, onun uluslararası platformlardaki karşılığı Mondros ve Sevr antlaşmalarını geçersiz kılarak Türklüğün yolculuğunu sürdürmesini sağlamıştır.” dedi.
“TÜRK DÜNYASININ KAPSAMI GENİŞ”
Türk Milletinin 26 Ağustos 1922 tarihinde Kocatepe’den başlayıp, 9 Eylül 1922 de Adalar Denizi kıyılarında sonlanan Büyük Taarruz hareketiyle bağımsızlığını elde ettiğini belirten Akkoyun, “Daha sonra 29 Ekim 1923 tarihinde cumhuriyeti ilan ederek yeni Türk Devleti’nin adını koymuştur. Bu itibarla Milli Mücadele’nin lideri, Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere Türk milletinin bağımsızlığını kazanma ve koruma gayreti içinde bulunan herkesi rahmetle, saygı ile anıyoruz. Farklı lehçe, dil, kültürleri meşru, fikir ayrılıklarını bir zenginlik sayıyoruz. Bu nedenle; Özbek, Uygur, Kazak, Kırgız, Tacik, Türkmen, Tatar, Tuva, Başkurt, Karaçay, Hakasya, Gagavuz, Azerbaycan Türkü ile Çinli ve Rus Müslümanlarının hepsi Türk Dünyası içinde değerlendirilmelidir.” diye konuştu.
“BURJUVA OLARAK ÖLÜME  MAHKUM EDİLDİLER”
Aydın katliamının 1938 yılında zirveye ulaştığını belirten Akkoyun, “1938 Sovyetler Birliğinin her yerinde cehennem gibidir. ‘Repressia’ olarak adlandırılan yoğun baskı ile milyonlarca insan imha edilmiştir. Türk toplumlarında neredeyse mektup yazabilecek Türk kalmamıştır. Bilhassa ‘1937-1938’de yürütülen ‘Halk düşmanlarını toptan yok etme’ harekâtında hain ve burjuva milliyetçisi olarak suçlanıp, ölüme mahkûm edilmişlerdir. Hemen herkesin bildiği Abdülhamit Çolpan , Abdurrauf Fıtrat, Alimcan İbrahimov , Abdullah Kadirî, Mir Seyit Sultan Galiyev, Hudaybergan Devanov , Yakub Ablamitov aydınlar haricinde katliama maruz bırakılanlardan birkaçı Hudaybergan Devanov [Özbek Yönetmen], Rahim İnagomov [Özbek Siyasetçi], Rüstem İslamov [Özbek Siyasetçi], Feyzullah Rahimboev [Özbek Siyasetçi], Ekber İslamov [Özbek Siyasetçi], Sadullahoca Tursunxojaev [Özbek Siyasetçi],  Gazi Alim Yunusov Özbek Gazetecilik Uzmanı, Polat Saliev Özbek ilk Tarih Uzmanı” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme