Akkoyun, Kadınana'yı Elazığ'da anlattı – Kocatepe Gazetesi
Kongre’ye “Anadolu’ya Girişten İstanbul’un Fethine Devlet Yönetimindeki Gelişmeler” başlıklı bir bildiri ile katılan Afyon Kocatepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Turan Akkoyun gelişim sürecinde Süleyman Şah – Osman Gazi I. Alaeddin Keykubad – Yıldırım Beyazıt Malazgirt- Miryakefalon Kösedağ – Ankara Gaziye Hatun -Selçuk Hatun gibi Selçuklular, Osmanlılar ile diğer Türk [&hellip]
Kongre’ye “Anadolu’ya Girişten İstanbul’un Fethine Devlet Yönetimindeki Gelişmeler” başlıklı bir bildiri ile katılan Afyon Kocatepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Turan Akkoyun gelişim sürecinde Süleyman Şah – Osman Gazi; I. Alaeddin Keykubad – Yıldırım Beyazıt; Malazgirt- Miryakefalon; Kösedağ – Ankara; Gaziye Hatun -Selçuk Hatun gibi Selçuklular, Osmanlılar ile diğer Türk beyliklerinin devlet yönetimi ve savaşları hakkında değerlendirmelerde bulunup devlet yönetiminin “halkın içinde” olmasının örneklendirmesini Selçuklu Hükümdarı III. Alaeddin Keykubat’ın üç kızının devlet hazinesini Başkent Konya’dan Karahisar-ı sahib’e kaçırarak halkın yararına sarf etmeleri üzerinden yaptı.
Akkoyun, “Moğolların önünden esrarengiz bir şekilde kaçarak, başkent Konya’dan çıkan, Sultan III. Sultan Alaeddin Keykubad’ın üç kızı Melek Peyker, Naime Gevher ve Asiye Hanım Sultanların hayatları da şayan-ı dikkattir. Üç hanım sultanı başkentten kaçırarak kurtaran kafilenin başında da hükümdarın sadık adamlarından Ömer Ağa vardı. Kendileri havaliye hakim olan Sahipataoğulları Beyliği tarafından ağırlanıp, misafir edildiler. Çok geçmeden hanım sultanlar şehir ile bütünleşerek kaynaştılar. Sultanın kızlarını Afyonlular kısaca Kadınanalar olarak isimlendirmişlerdir” dedi.
Bildirinin sunulduğu oturuma aynı zamanda başkanlık yapan Doç. Dr. Turan Akkoyun’un yanı sıra, Afyon Kocatepe Üniversitesi Kocatepe Büyük Taarruz Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Cihan Cihan da “Türklerde Erkeklerin Kulağa Halka veya Küpe Takma Âdeti” başlıklı bir bildiri ile katıldı. Bildiride Türklerde küpe takmanın her çağda yaygın bir gelenek olduğu, Moğol, Fars, Yahudi kavimleri ile karşılaştırılmalı olarak sunuldu. Hunlardan günümüze kadar değerlendirilmelerde bulunulup Yavuz Sultan Selim’e ya da Şah İsmail’e ait olduğu ileri sürülen ilgili hususlar da tahlile tabi tutuldu. (Kocatepe Haber Merkezi)