'Akılı Telefon Kişinin Kontrolünde Olmalı'
AFSÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Cahide Çevik, akıllı telefonun kişiyi yönlendiren bir araç değil kişinin kontrolünde olması gereken bir araç olduğunu vurguladı.
AFSÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Cahide Çevik, 2024 Uyum Söyleşileri kapsamında “Akıllı Telefon Bağımlılığı” konulu bir seminer verdi.
BAĞIMLILIK BAŞKA SORUNLARI BERABERİNDE GETİRİYOR
Dr. Öğretim Üyesi Cahide Çevik, bağımlılığın tanımı, bağımlılık türleri, akıllı telefon bağımlılığı kaynaklı sorunlar, bu bağımlılık türü ile mücadele yöntemleri hakkında bilgiler verdi. Çevik, nomofobi adı verilen telefon bağımlılığında, kişinin telefonunu bıraktığı an tekrar alma eğilimi gösterme, bildirim seslerine duyarlılık, tekrar tekrar kontrol etme ihtiyacı gibi zorlanmalar yaşadığını söyledi. Dr. Öğretim Üyesi Cahide Çevik, günlük hayatı kolaylaştıran akıllı telefonların, bilgisayarda yapılabilecek işlemleri daha kısa sürede yapmayı mümkün kılarak zamandan tasarruf sağladığını ancak zamanla bireylerde bağımlılık geliştirebildiğini kaydederek akıllı telefon bağımlılığının birçok fizyolojik ve psikolojik soruna neden olduğuna dikkat çekti. Çevik, bu cihazların doğru kullanımının bağımlılık riskinden korunmada önem taşıdığını vurguladı.
BİLİNÇLİ KULLANIM ŞART
Dr. Öğretim Üyesi Cahide Çevik, sözlerini şöyle tamamladı: “Akıllı telefon bağımlılıktan kurtulmak için bilinçli adımlar atmak önemlidir. Kendi sınırlarınızı belirlemek ve telefon kullanımınızı sınırlamak, başlangıç adımı olabilir. Bildirimleri kapatmak ya da kontrol etmek, belirli aralıklarla dijital detoks uygulamak, yatmadan önce telefon kullanımını sınırlayarak daha iyi bir uyku alışkanlığı edinmek, alternatif etkinlikler bulmak, gerçek hayattaki sosyal etkileşimlere zaman ayırmak ve teknolojiyi daha bilinçli kullanmak da bu sürecin parçası olarak görülmelidir. Eğer bu bağımlılık yaşamınızı ve ilişkilerinizi ciddi bir şekilde etkiliyorsa, profesyonel yardım almaktan da çekinmemelisiniz. Unutulmamalıdır ki telefonunuz sizi yönlendiren bir araç değil sizin kontrolünüzde olmalıdır. Bu anlayışla hayatınızda bir denge oluşturabilir ve yaşamınızın önemli alanlarına daha fazla odaklanabilirsiniz.”