• Haberler
  • Genel
  • Akgün’den sağlıklı Ramazan önerileri – Kocatepe Gazetesi

Akgün’den sağlıklı Ramazan önerileri – Kocatepe Gazetesi

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lüfti Akgün, sıcak ve uzun yaz günlerine rast gelen Ramazan ayında tutulacak oruçta sağlığın korunması için önerilerde bulundu Ramazan ayının bu yıl yaz mevsiminin oldukça sıcak günlerine rastladığını belirten Dr. Lüfti Akgün, sağlıklı bir şekilde oruç tutabilmek için beslenme konusuna ayrı bir özen gösterilmesi gerektiğine değindi.ÖZELLİKLE SU TÜKETİMİ MÜHİM Sıcak yaz [&hellip]

Akgün'den sağlıklı Ramazan önerileri

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lüfti Akgün, sıcak ve uzun yaz günlerine rast gelen Ramazan ayında tutulacak oruçta sağlığın korunması için önerilerde bulundu

Ramazan ayının bu yıl yaz mevsiminin oldukça sıcak günlerine rastladığını belirten Dr. Lüfti Akgün, sağlıklı bir şekilde oruç tutabilmek için beslenme konusuna ayrı bir özen gösterilmesi gerektiğine değindi.
ÖZELLİKLE SU TÜKETİMİ MÜHİM
Sıcak yaz günlerinde yeterli, dengeli beslenme ve bol sıvı tüketiminin son derece önem taşıdığına işaret eden Dr. Akgün; “Sıcak sebebiyle vücutta yaşanan sıvı kaybının Ramazan’da da diğer günlerdeki gibi tamamlanabilmesi için iftar ve sahur arasında susama hissi olmasa bile sık sık su içilmesi gerekmektedir. Aksi halde su ve mineral kaybı yaşanacağı için baş dönmesi, halsizlik, bulantı gibi sağlık problemleri karşımıza çıkabilir. Ramazan sıhhat demektir. Ancak doğru beslenme düzeni olmazsa; yeteri kadar sıvı özellikle su tüketilmez, az miktarda besin alınır ya da aşırı kalorili gıdalar ile beslenilirse sıhhat bozulabilir. Oruçlu kişide gıda alımının azalmasıyla metabolizma daha yavaş çalışacağından istenmeyen şekilde kilo artışıyla da karşılaşılabilir.” dedi.
SAHURU ATLAMAMAK GEREK
Aşırı kilo alımının önüne geçmek için de doğru beslenmeye dikkat edilmesi gerektiği hatırlatan Dr. Lüftin Akgün, diğer zamanlarda olduğu gibi oruçlu iken de öğün atlamamaya özen gösterilmesinin altını çizdi. İftar ve sahurda uygun gıdaların mutlaka alınıp ikisinin arasında da bir ara öğünle hafif gıdalar alınmasını öneren Dr. Akgün; “Sahur atlandığı takdirde açlık saati uzayacağı için kan şekeri daha erken düşecek ve bu da çeşitli sağlık sorunlarına neden olacaktır. Sahurda tok tutacağı zannedilerek tüketilen hamur işleri, makarna ve buna benzer bol karbonhidratlı gıda alımı da kan şekerinin erken düşmesine sebep olabilir. Bunların yerine tercih edilen bulgur pilavı, mercimek, tam buğday ekmeği gibi besinler erken acıkmayı önleyebilmektedir. Ayrıca sağlıklı bir sahur öğününde bol domates, salatalık, bir adet haşlanmış yumurta, bir avuç kadar fındık, ceviz gibi kuruyemiş alınırsa günün oruçlu kısmı daha rahat bir şekilde geçirilecektir.” ifadelerini kullandı. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme