• Haberler
  • Genel
  • Akgün: İnsanlar 'kanser' kelimesinden ürküyor

Akgün: İnsanlar 'kanser' kelimesinden ürküyor

Meme Kanseri konusunda bilinçlendirmenin amaçlandığı Ekim ayında Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yürütülen etkinlikler kapsamında Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Eğitim Salonu’nda bilgilendirme toplantısı düzenlendi Toplantıda açılış konuşmasını yapan İl Halk Sağlığı Müdürü Uz. Dr. Lürfi Akgün, erken teşhis edildiğinde kanserin tedavisi mümkün bir hastalık olduğunu belirtti. Diğer hastalıklardan farklı olarak insanların 'kanser' kelimesinden ürktüğünü ve bu yüzden [&hellip]

Akgün: İnsanlar “kanser” kelimesinden ürküyor

Meme Kanseri konusunda bilinçlendirmenin amaçlandığı Ekim ayında Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yürütülen etkinlikler kapsamında Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Eğitim Salonu’nda bilgilendirme toplantısı düzenlendi

Toplantıda açılış konuşmasını yapan İl Halk Sağlığı Müdürü Uz. Dr. Lürfi Akgün, erken teşhis edildiğinde kanserin tedavisi mümkün bir hastalık olduğunu belirtti. Diğer hastalıklardan farklı olarak insanların “kanser” kelimesinden ürktüğünü ve bu yüzden tarama merkezlerine gelmekten kaçındıklarını kaydeden Akgün, şöyle devam etti: “Bu korku, erken teşhis şansını azaltıyor. Kanser vücudumuzdaki dokuları oluşturan, yaşayan hücrenin kendi hastalığıdır. Hücrenin çeşitli sebeplerden dolayı normal yapıya başkaldırarak anormal bir şekilde büyümesi, şekil değiştirmesi olayıdır. Bu yüzden vücudumuzda ne kadar doku varsa o kadar çeşit kanser olması da mümkündür. Meme kanseri de meme dokusunda meydana gelen ve genellikle kadınlarda sık görülen bir kanser türdür. Erken teşhis edildiğinde tedavide % 100 lük bir başarı mümkündür. Kanser türleri kendilerine özgü, çok çeşitli yöntemlerle tedavi edilebilmekte, ancak geç kalınması kötü sonuçlar doğurabilmektedir. Sizlerden duyarlı olmanızı, burada öğrendiklerinizi çevrenizdeki kişilerle paylaşmanızı, Halk Sağlığı Kurumuna bağlı KETEM (Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi) biriminde ücretsiz olarak yapılan taramaları yaptırmanızı ve çevrenizdekilere de bu konuda aracı olmanızı rica ediyorum.”
Daha sonra KETEM’de görevli Dr. Belgin Abacı, kanser konusunda bir sunum yaptı. Abacı, çevresel faktörler ve beslenme alışkanlıklarından dolayı bazı kanser türlerinin, bazı bölgelerde daha sık görülebildiğini, Ege Bölgesi’nde de meme kanserinin diğerlerine göre daha sık görüldüğünü belirterek, erken teşhisin önemini vurguladı.
Abacı, “Önemli olan kanserli hücrenin erken tespit edilip, diğer doku ve organlara yayılmasını önleyerek, tedaviye başlanmasıdır” dedi.
Toplantıya Halk Sağlığı Müdürü Uz. Dr. Lütfi Akgün’ün yanı sıra Müdür Yardımcıları Dr. Hasan Arslan ve Dr. Mehmet Şenol, Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Mehmet Duran, Hastane ve Halk Sağlığı Müdürlüğü çalışanları ile vatandaşlar katıldı. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme