• Haberler
  • Genel
  • Akgün: Diyabet önlenebilir, kilo kontrolü zorunlu

Akgün: Diyabet önlenebilir, kilo kontrolü zorunlu

14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle açıklama yapan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lüfti Akgün, diyabetin önlenebilir bir hastalık olmasının yanında kilo kontrolünün zorunluluğuna dikkat çekti Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lüfti Akgün, halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabetin, insülin hormonunun vücutta bulunmaması ya da azlığından kaynaklanan bir hastalık olduğunu kaydetti.TESADÜFEN ORTAYA ÇIKIYOR Diyabet hastalığının vücudun [&hellip]

Akgün: Diyabet önlenebilir, kilo kontrolü zorunlu

14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle açıklama yapan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lüfti Akgün, diyabetin önlenebilir bir hastalık olmasının yanında kilo kontrolünün zorunluluğuna dikkat çekti

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lüfti Akgün, halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabetin, insülin hormonunun vücutta bulunmaması ya da azlığından kaynaklanan bir hastalık olduğunu kaydetti.
TESADÜFEN ORTAYA ÇIKIYOR
Diyabet hastalığının vücudun besinlerden yararlanmasını sağlayan normal süreçleri bozup, kandaki glukoz düzeylerinin çok yükselmesine neden olduğunu aktaran Dr. Akgün; “Tedavi edilmediğinde son derece ciddi sağlık sorunları oluşturabilen ve kronik bir hastalık olan diyabet; ülkemizde insanlar tarafından ne yazık ki çok fazla ciddiye alınmamaktadır. Özellikle Tip 2 diyabet, kişiler belli yaşta başka rahatsızlıkları ile hastanelere gittiklerinde tesadüfen ortaya çıkmaktadır. Sık susama, acıkma, halsizlik, zayıflık gibi belirtiler çok önemsenmediğinden ve diyabet olunabileceği düşünülmediğinden aramızda teşhis koyulmamış pek çok diyabetli bulunmaktadır. Kişinin diyabetli olma riskini bilmesi iyi bir başlangıçtır. Fazla kilolar, ailede diyabetli olma durumu gibi etkenler diyabet için risk oluşturmaktadır. Kilo verme, egzersiz ve iyi bir beslenme planı da riski azaltabilmektedir.” dedi.
OBEZİTE TİP
2 DİYABETİN NEDENİ
Dr. Lüfti Akgün, beslenme alışkanlıklarının gün geçtikçe ayak üstü atıştırma şeklinde yüksek kalorili olarak değişmesinin önemli bir soruna dönüştüğünü kaydetti. Dr. Akgün, hazır gıda tüketimindeki artış, teknolojinin gelişmesine paralel olarak artan hareketsizlik sebebiyle obez nesiller yetiştiğini ifade etti. Obezitenin, pek çok hastalığa da davetiye çıkardığını belirten Dr. Akgün; “Özellikle Tip 2 diyabetin en önemli nedenlerinden olan obezitenin önlenmesi ve kontrolü için Sağlık Bakanlığı tarafından ‘Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı’ yürütülmektedir. Program çerçevesinde kişiler dengeli beslenmeye ve düzenli egzersiz yapmaya teşvik edilmektedir. Bu çerçevede 2014 yılı hareket yılı olarak belirlenmiştir.” ifadelerini kullandı.
RİSK FAKTÖRLERİ AÇIK
Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lüfti Akgün, risk taşıyanların, aşırı kilo alma, verme, çok susama çabuk acıkma ve halsizlik şikâyeti olan kişilerin kan şekeri ölçümünü yaptırarak teşhis ve tedavi yolunda ilk adımı atmaları gerektiğini hatırlattı. Dr. Akgün; “Unutmamalıyız ki bu hastalığa yakalanan kişiler tedaviye önem verdikleri takdirde uzun bir ömür sürebilmekte, aksi takdirde diyabet; kalp, böbrek, göz vb. pek çok organının büyük tahribata uğramasına sebep olmaktadır. Diyabet risk grubunda olup olunmadığını Mavi Halka Testi ile tespit etmek mümkündür. Şişmansanız, hareketseniz, glukoz toleransı ya da açlık glukoz bozukluğunuz varsa; sağlıksız besleniyorsanız 40 yaşın üstündeyseniz; yüksek tansiyon ve kolesterolünüz varsa; anne-baba, kardeşlerde şeker hastalığı varsa; hamilelikte diyabet çıktıysa veya 4 kilogramın üzerinde bebek doğurduysanız risk altındasınız demektir.” dedi.
OBEZİTE İLE MÜCADELE
EDİLİYOR
Sağlıklı bir yaşam için erken teşhis ve diyabet eğitiminin önem taşıdığını aktaran Dr. Lütfi Akgün, diyabetli bir hastanın iyi bir diyabet eğitimi ile ve gerekenlere dikkat ederek standartları yüksek bir yaşam sürmemesi için bir sebep olmadığına dikkat çekti. Özellikle çocuklara doğru beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırılmanın önemine işaret eden Dr. Akgün sözlerini şöyle sürdürdü: “Çocuklarımıza örnek teşkil edecek bir yaşantı sürdürülmelidir. Diyabet konusunda farkındalığı arttırmak amacıyla Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Dünya Diyabet Federasyonu (IDF) öncülüğünde; tıp tarihinde bugüne kadar üretilmiş en değerli molekül diyebileceğimiz İnsulinHormonu’nu bulan Frederick Banting’in doğum günü olan 14 Kasım ‘Dünya Diyabet Günü’ olarak belirlenmiştir. Diyabet hastalığının önemli sebeplerinden biri olan obezite ile mücadele yönünde, Müdürlüğümüze bağlı Merkez, Dinar ve Sandıklı ilçelerinde hizmet vermekte olan Sağlıklı Yaşam Merkezi ve Annelik Okullarımızda ilaçsız, kişiye özel tedavi programları uygulanmaktadır.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme