• Haberler
  • Genel
  • AKDEĞİRMEN'DEKİ ŞEHİT MEZARLARI İLGİ BEKLİYOR

AKDEĞİRMEN'DEKİ ŞEHİT MEZARLARI İLGİ BEKLİYOR

KURTULUŞUN 91. YILDÖNÜMÜNDE SAHİPSİZ ŞEHİT MEZARLARI Afyonkarahisar'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 91. yıldönümünü kutladığımız bugünlerde ilimizde bulunan şehit mezarlarının bakımsızlığı görenlerin yüreklerini burkuyor Afyonkarahisar'ın Sinanpaşa İlçesi'ne bağlı eski adıyla Kumarı bugünkü adıyla Akdeğirmen Köyü'nde bundan tam 91 yıl önce 28 Ağustos 1922 günü yapılan çarpışmada şehit olan ve köye defnedilen 12 askerin mezarları Büyük Taarruz'un üzerinden [&hellip]

AKDEĞİRMEN’DEKİ ŞEHİT MEZARLARI İLGİ BEKLİYOR

KURTULUŞUN 91. YILDÖNÜMÜNDE SAHİPSİZ ŞEHİT MEZARLARI

Afyonkarahisar’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 91. yıldönümünü kutladığımız bugünlerde
ilimizde bulunan şehit mezarlarının bakımsızlığı görenlerin yüreklerini burkuyor

Afyonkarahisar’ın Sinanpaşa İlçesi’ne bağlı eski adıyla Kumarı bugünkü adıyla Akdeğirmen Köyü’nde bundan tam 91 yıl önce 28 Ağustos 1922 günü yapılan çarpışmada şehit olan ve köye defnedilen 12 askerin mezarları Büyük Taarruz’un üzerinden geçen 91 yılda adeta toprağa karıştı. O günlerin yaşayan köylülerin hayattayken sık sık dile getirdikleri şehit mezarlarının bakımsızlığı geçtiğimiz yıllarda da gazete ve Tv’lerde haber olmuştu. Akdeğirmen köylülerinin isimlerini bilmediği ancak araştırmacıların isimlerini tesbit ettiği şehitlerimiz köy mezarlığından ayrı bir şekilde açık arazideki mezarlarında 90 yıldır ilgiye muhtaç bir şekilde yatıyorlar. Şehit mezarlarının etrafında çevre duvarı dahi olmaması sebebiyle köyün hayvanlarının mezarların üzerinde otladığını dile getiren köylüler bu durumun kendilerini çok rahatsız ettiğini fakat maddi imkansızlık sebebiyle bir çözüm bulamadıklarını dile getirdiler. Kendilerinin o günleri yaşamadıklarını fakat dedelerinden, babalarından pek çok kez şehitlerin burada yattıklarını işittiklerini ifade eden köylüler bu şehitlerin memleketin tapusu olduğunu belirttiler.
28 AĞUSTOS’TA ŞEHİT OLDULAR
26 Ağustos 1922’de Kocatepe’den başlayan Büyük Taarruz’da, askerimiz düşmanı önüne katarak durup dinlenmeden hem savaşarak hem yürüyerek düşmanı İzmir’de denize dökünceye kadar mücadele etti. Bu mücadele sırasında da 28 Ağustos 1922 günü Sinanpaşa’nın Akdeğirmen (eski adı Kumarı) Köyü yakınlarında yapılan çarpışmada 13 askerimiz şehit oldu. Buradaki birliğin komutanı Binbaşı Ali Rıza Ülgenalp’in günlüklerinden oluşan ‘’Büyük Taarruz’da 11.Sv.Alayı’’ isimli kitabın Kumarlı Muharebesi-28 Ağustos 1922 başlıklı bölümünde buradaki çarpışma uzun uzadıya anlatıldıktan sonra şöyle deniyor.
ŞEHİTLİK
HATIRALARDA VAR
“Alayın görevi bitmişti. Bir bölük komutanı ile 12 er şehidimiz vardı. Makinalı tüfek teğmeni Ahmet ve 13 er yaralıydılar. 3.Bölükten Teğmen Abbas göğsünden hafif yara aldığı halde görevi başından ayrılmamış, makineli bölük nişancılarından Ahmet Onbaşı da tüfeğinin nişangahına çarpan bir mermiyle yüzünden yaralanmasına rağmen görevini bırakmamıştı. Düşmanın ise 1 Yüzbaşı, 1 Teğmen, 1 Asteğmen, 18 er ölüsü vardı. Aldığı emir üzerine alay toplandı ve Kumarlı köyüne geldi. Köyden tedarik edilen arabalarla şehitler toplattırıldı ve şehitler Kumarı Köyü mezarlığında hazırlanan ebedi yerlerine konuldular.’’
ESKİLER BİLİYOR
Akdeğirmen Köyü sakinlerinden 80 yaşındaki Mehmet Obuz “Ben burayı biliyorum. Babamla koyun güderken ‘Buralarda şehit yatıyor’ derdi. Ama 13, ama 14 tane. İçlerinden bir tanesi subaymış. Ama teğmen, ama üsteğmen… Burasının etrafı taş ile diziliydi. Şimdi onlar kalmadı. Şuralarda mermer vardı, yıkılmış gitmiş. Koyun otlatılıyor buralarda. Burayı bilen vardır. Cephede yaralanmış, gelmiş burada şehit olmuş. Burayı para var diye kazdılar, şehitlerin potinleri çıkınca atmışlar” ifadelerini kullandı. Şehit subayın başucuna dikilen tarihi mermerden dolayı burada defineciler kazı yapmış. Anlaşılan o ki unutulmaya terk ettiğimiz şehitlerimize mezarlarında da rahat yok.
SEMBOLİK ŞEHİTLİKLERE VAR,
ASLINA YOK
Zaferin Başkenti, Cumhuriyetin Kazanıldığı Topraklar ve Her Karışında Şehit Yatıyor diye sloganlaştırdığımız ilimizde bu tür manzaralarla karşılaşmak acı verici diyen vatandaşlar “Devletimiz hiçbir şehidin yatmadığı, tamamen sembolik Büyük Taarruz Şehitliğini ve başka yerleri geçtiğimiz aylarda trilyonlarca lira harcayarak yeniledi fakat adını, sanını, memleketini bildiğimiz orada yattığını bildiğimiz şehitlerimize de ilgilerini bekliyoruz” dediler.
Vatandaşlar, geçtiğimiz yıllarda ilimizdeki şehitliklerin bağlı olduğu Milli Parklar Müdürlüğü’ne müracaat ettiklerini bu kurumun “Milli Park sınırları içerisinde değil” diye cevap verdiğini bunun üzerine başvurdukları Milli Savunma Bakanlığı’nın “yerel kaynaklarla yapılsın” dediğini hatırlattılar. Tüm bu gelişmelerden sonra Kaymakamlık, İl Özel İdaresi gibi yerel idarelerin de topu Köy Muhtarlığı’na attığını belirten vatandaşlar, “Muhtarlığın yapacak gücü olsa kimseye minnete etmeyecek” diye duruma tepki gösterdiler.
ÇANAKKALE’DE ARANIYOR, BİZDE
BİLİNENLER BİLE YAPILMIYOR
İsimleri, mezarları belli Akdeğirmen Şehitleri böyle sahipsiz beklerken gazetelerde yer alan bir haberin kendilerini oldukça şaşırttığını belirten vatandaşlar “Çanakkale’de yeni şehitlikler yapmak amacıyla kaybolan şehit mezarlarının teknolojik aletlerle Üniversite tarafından arandığı ve yeri tesbit edilenlerin devlet tarafından süratle yapılacağı haberi daha birkaç gün önce basında yer aldı, bir taraftan sevindik, buradaki durumu görünce sahipsizliğe üzüldük, buradaki şehitlerde vatanın birliği için çarpışırken şehit oldular, neden Çanakkale kadar şehitlerimize sahip çıkmıyoruz’’ diye sordular.
İşgalde büyük acılar yaşamış ve sonrasında Büyük Zafer’e ev sahipliği yapmış Afyonkarahisar’ı devlet büyüklerinin Çanakkale ile kıyasladığını belirten vatandaşlar “Sahipsiz şehit mezarları ile mi Çanakkale’ye özeniyoruz” tepkisini gösterdiler.
Devletin ilgi göstermediği takdirde burası için hayırseverlerden destek istediklerini belirten vatandaşlar “Umarız onlar bu sese kulak verir, şehit mezarlarına sahip çıkarlar” diye konuştular.

Bakmadan Geçme