Akdağ'ın yabani hayat envanteri çıkarıldı
Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdür Vekili Mahmut Temel, yaban hayat hakkındaki çalışmaların sürdüğünü belirtti. Temel, 'Afyonkarahisar ve Denizli illeri sınırları içerisinde yer alan Akdağ Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında her yıl yaban hayvanı etüt envanter çalışmaları yapılmaktadır. Sürdürülebilir av ve yaban hayatı yönetimi açısından yaban hayvanlarının sürü büyüklükleri, birey sayısı, bunların yaş ve cinsiyet [&hellip]
Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdür Vekili Mahmut Temel, yaban hayat hakkındaki çalışmaların sürdüğünü belirtti. Temel, “Afyonkarahisar ve Denizli illeri sınırları içerisinde yer alan Akdağ Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında her yıl yaban hayvanı etüt envanter çalışmaları yapılmaktadır. Sürdürülebilir av ve yaban hayatı yönetimi açısından yaban hayvanlarının sürü büyüklükleri, birey sayısı, bunların yaş ve cinsiyet durumları ile sürüleri tehdit eden durumların ortaya konulması bu tür etüt envanter çalışmaları ile mümkün olmaktadır” dedi.
925 HAYVAN İZLENDİ
Temel, şöyle devam etti:
“Alanda yaban hayvanı gözlemi ve sayımı ile akbabadan sincaba, yaban domuzundan kurtlara kadar alanda gözlenen ne kadar yaban hayvanı varsa kayıt altına alınmaktadır. Etüt envanter sonuçlarına bağlı olarak koruma ve kontrol faaliyetleri ile av turizmi organizasyonları için sağlıklı ve bilimsel veriler elde edilmektedir. Bu yıl yaban hayvanı envanter çalışmaları 250 bin dekar olan Akdağ Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında 6-10 Kasım 2017 tarihleri arasında 8 Mühendis, 6 Orman Muhafaza Memuru, alanı tanıyan 20 yöre köylüsü katılımıyla yapılmıştır. Yapılan envanter çalışması sonuçlarına göre 9 türe ait toplam 925 yaban hayvanı izlenerek sayılmıştır.”
Envanterde tespit edilen yaban hayvanları ise şu şekilde; Geyik 48 erkek, 185 dişi ve 6 yavru toplam 239, Kurt 5, Keklik 10, Yılkı Atı 148, Kartal 4, Domuz 501, Tavşan 10, Akbaba 5, Tilki 3.