• Haberler
  • Genel
  • 'Akaryakıttaki vergileri taşıyamıyoruz' – Kocatepe Gazetesi

'Akaryakıttaki vergileri taşıyamıyoruz' – Kocatepe Gazetesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi Sultandağı Meslek Yüksek Okulu, Otobüs Kaptanlığı programı, 2’nci mezunlarını verdi. Mezuniyet töreninde konuşan Tüm Otobüsçüler Federasyonu (TOF) Genel Başkanı Mustafa Yıldırım, akaryakıttaki ağır vergileri kaldıramaz hâle geldiklerini söyledi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sultandağı Meslek Yüksek Okulu’ndaki Otobüs Kaptanlığı programı, geçen yıldan sonra ikinci kez mezun verdi. Ahmet Necdet Sezer Kampüsü Atatürk Kongre Merkezi’nde [&hellip]

“Akaryakıttaki vergileri taşıyamıyoruz”

Afyon Kocatepe Üniversitesi Sultandağı Meslek Yüksek Okulu, Otobüs Kaptanlığı programı, 2’nci mezunlarını verdi. Mezuniyet töreninde konuşan Tüm Otobüsçüler Federasyonu (TOF) Genel Başkanı Mustafa Yıldırım, akaryakıttaki ağır vergileri kaldıramaz hâle geldiklerini söyledi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi Sultandağı Meslek Yüksek Okulu’ndaki Otobüs Kaptanlığı programı, geçen yıldan sonra ikinci kez mezun verdi. Ahmet Necdet Sezer Kampüsü Atatürk Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen törene MHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, Sultandağı Belediye Başkanı Osman Acar, Sultandağı Meslek Yüksekokulu Müdürü Kemal Karayormuk, TOF Genel Başkanı Mustafa Yıldırım, TOFED Genel Başkanı Mehmet Erdoğan, TŞOF Trafik Eğitim Müdürü Nizamettin Ateş, İETT Genel Müdür Yardımcısı Mümin Kahveci, AFTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Altınkaya, Afyonkarahisar Emniyet Müdür Yardımcısı Abdürrezzak Avcı, Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Şube Müdürü Halil Durgun, Metro Turizm Genel Müdür Yardımcısı Uğur Emektar, AKÜ sektör danışmanı Ekrem Özcan, Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Muammer Kantarcı, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
KAÇAKÇILIĞA DİKKAT
Mezuniyet töreninin açılış konuşmalarında dikkat çekici mesajlar verildi. Tüm Otobüsçüler Federasyonu (TOF) Genel Başkanı Mustafa Yıldırım, hükümetin karayollarına, diğer sektörler kadar önem vermesi çağrısı yaparken akaryakıttaki vergilere de adeta isyan etti. Yıldırım, “Akaryakıt üzerindeki ağır vergileri artık taşıyamıyoruz. Bu sektör gidiyor geliyor peşin ödüyor. Bir taraftan kayıt dışılık var akaryakıtta, kimin eli kimin cebinde belli değil. Doğu’da, Güneydoğu’da katırlarla akaryakıt ticareti yapılıyor, bunlar bizim ülkemize kaçak akaryakıt sokuyorlar, rekabet unsuru haline geliyor. Vergisini Türkiye Cumhuriyeti’ne vermiyorlar PKK’ya veriyorlar ve onların vermediği vergiyi biz vermek zorunda kalıyoruz. Bir otobüsün yılda akaryakıta ödediği yaklaşık 100 bin lira fazla paradır. Bu da benim kaptanlarımın diğer çalışanlarımın çalışma koşullarının iyileştirilmesini engelleyen ana unsur olarak karşımıza çıkıyor” dedi.
DİĞER SEKTÖRLER KADAR ÖNEM VERİLMELİ
Karayolu ulaşımının çıtasının okullar vasıtasıyla yükseleceğine inandığına dikkat çeken Yıldırım, “Bu okullar kuruluncaya kadar çıta düşmeye başlamıştı. Yani nitelikli otobüs kaptanı bulmakta zorlanıyorduk. Bunun sebebi biraz da ekonomik. Firmalarımız iyi para kazanamayınca kaptanların çalışma koşullarını iyileştiremedi. Otobüs bagajında yatan kaptan görmemeliyiz. Genç kardeşlerimiz bir taraftan kelle koltukta otobüs sürecekler, bizim çocuklarımızı torunlarımızı emanet edeceğiz onlara, diğer taraftan da otobüs bagajlarında yatmamalıdır bunlar. Hükümetlerin ulaştırma politikaların karayolunda en az diğer sektörler kadar önemseyecek politikalar geliştirmesi lazım” diye konuştu.
CANIMIZ, MALIMIZ
KAPTANLARA EMANET
Sultandağı MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Kemal Karayormuk, otobüs kaptanlığının önemine değinerek, “Bizim insanımızın canı, sizin şirket imajınız ve bu ülkenin milli serveti olan canımız, malımız, bu insanlara emanet. Bu, otobüs kaptanlığı mesleğine önem vermek için fazlasıyla yeterli bir durumdur. Değişen dünya ve Türkiye koşulları bizi yeni iş modellerine götürmektedir. Yeni iş modeli konusunda evrimsel süreç yerine bundan sonra devrimsel süreçler yaşayacağız. Şirket birleşmeleri, konsolidasyonlar, ortak platformlar sıkça gündeme gelecektir” ifadelerini kullandı.
HEM TEORİ HEM PRATİK
Yrd. Doç. Dr. Karayormuk, karayolu taşımacılığında hizmet veren şirketlerin aynı platformda farklı işler yaparak, fark yarattıklarını ve er ya da geç her kuruluşun rakipleriyle karşı karşıya geleceğini belirterek, “En son teknolojik araçları alabilecek gücü olan çok sayıda yatırımcı var. Model rekabetinde küçüğünden büyüğüne hiçbiri geri kalmıyor. Bu noktada tercih edilme nedeni önem kazanıyor” şeklinde konuştu. Yrd. Doç. Dr. Karayormuk, AKÜ Sultandağı MYO olarak, Otobüs Kaptanlığı Programı öğrencilerinin teorik ve pratik eğitimlerini yapabilecekleri Otobüs Kaptanlığı Atölyesini oluşturduklarını da ifade ettiği konuşmasında, mezun olan otobüs kaptanı adaylarına başarı dileklerinde bulundu.
HERKESE GÖREV DÜŞÜYOR
Üniversite Sektör Danışmanı Ekrem Özcan konuşmasında, AKÜ Sultandağı MYO Otobüs Kaptanlığı Programının kuruluş aşamasıyla ilgili bilgiler vererek, Türkiye’deki otobüs işletmeciliğinin konforuyla, teknolojisiyle, otogarlarıyla dünyaya örnek olduğunu ve Türkiye’deki karayolu ulaşım sektörünün ulaşım özgürlüğünü sağladığını vurguladı Özcan, “Otobüs kaptanlığının önemi herkes tarafından sürekli dile getiriliyor. Devlet, bu sektörde eğitimli personel adına görevini yerine getirmiş durumdadır. Şu an topu devlete de atamayız. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Otobüs Kaptanlığı adıyla üç tane bölümün açılmasına izin vermiştir. Ayrıca Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı, Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) yerleştirmelerine esas nitelik kod kılavuzuna, “Kamu kurum ve kuruluşlarınca önlisans seviyesinde talepte bulunulacak ‘şoför’ unvanlı kadro ve pozisyonlar için Nitelik Kod Kılavuzunda var olan ‘Otobüs Şoförlüğü (Kaptanlık), Otobüs Kaptanlığı önlisans programlarının birinden mezun olmak” kodunu tercih etmeleri uygun olacaktır. diye madde çıkarttı. Artık bizim bir şeyler yapmamız gerekir Şimdi sıra federasyonlarda ve üretici firmalarda” diye konuştu.
ÖĞRENCİLERE SAHİP ÇIKILMALI
Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, ise otobüs kaptanlarının okullu olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ilıcalı, “Milletvekilliği görevimden sonra Bahçeşehir Üniversitesinde bir bölüm açtım. Bu bölümde tamamen belediyelere yönelik şehircilik ulaşım konusunda yüksek lisans programımız var. Bugün Türkiye’nin her belediyesinden 450 öğrencimiz bulunmaktadır. Ulaşım konusunda eğitime katkıda bulunuyoruz. Ülkemizin trafik ve ulaşım konusunda çok mesafe kat etmesi gerekiyor. Karayollarımız bugün çok güzel yollar, havaalanları yapıldı ama hala yapılması gereken çok önemli işler var. En önemlisi de insan kaynağı konusudur. Bugün Türkiye’de kaç tane Otobüs Kaptanlığı bölümü var? Bu bölümlerin olmasından ziyade, bu bölümlerin ne kadar hocası var? Bu bölümlerden mezun olan öğrencilerimize ne kadar sahip çıkabiliyoruz? Bu konuların üzerine çalışılması lazım. Trafik dersi zorunlu diyoruz ama trafik dersini verecek trafik öğretmenliği bölümümüz yok. Ulaşım sektörü olarak, yasama ve yürütmeden en büyük dileğimiz bu sektördeki insan kaynağını oluşturabilecek imkanların sağlanmasıdır. Bölüm açmak yeterli değildir, o bölümlerdeki her branşa hoca gerekir” dedi. Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Muammer Kantarcı da konuşmasında, otobüs kaptanlığının önemini anlatmanın zamanının çoktan geçtiğini ifade ederek, bu alan için daha fazlasını yaparak projeler üretmeye gayret ettiklerini söyledi.
“20 SENE ÖNCE GÜLERDİM”
TOFED Başkanı Mehmet Erdoğan ise Türkiye’nin hızla geliştiğini, eğitim seviyesiyle birlikte üniversite mezunu sayısının hızla arttığını ve mesleklere göre çeşitliliğinin çoğaldığını belirterek, “Bir otobüs işletmecisi olarak, 20 sene önce biri bana üniversite mezunu otobüs şoförlerinden bahsetse güler geçerdim. Ancak bugün burada 17 genç otobüs kaptanlığı diplomalarını alacaklar. Biz sektörün sivil toplum kuruluşu olarak, bilgi ve teknoloji çağında yaşadığımız gerçeğini göz ardı etmiyoruz. Yolcularımıza teknolojinin her imkanının kullanıldığı son moda otobüslerle hizmet verme gayretindeyiz. Her geçen gün artan teknolojik gelişmelerin beraberinde eğitimli kaptanlara olan ihtiyacın da arttığını görüyoruz. 20 sene öncesindeki dönemlerde değiliz. Dünyaya örnek olabilecek düzeyde olan ülkemiz otobüsçülüğünün günden güne geliştiğini, kaptan şoför ihtiyacının ve kriterlerinin değiştiği hakikatini açıkça söylemek zorundayız. Değeri trilyonları bulan otobüslerimizi artık eğitimli kaptanlara teslim etmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
Sultandağı Belediye Başkanı Osman Acar ile MHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz’ın da konuşma yapmasının ardından iki panel gerçekleştirildi. (Kocatepe)

5 yıldızlı otele mi geldik?

Afyon Kocatepe Üniversitesi Sultandağı Meslek Yüksek Okulu Otobüs Kaptanlığı programının mezuniyet töreni için Afyonkarahisar’a gelen heyet, Afyonkarahisar Şehirlerarası
Otobüs İstasyonu A.Ş.’yi ziyaret etti. Heyette bulunan Turizm Taşımacıları Derneği
Başkanı Sümer Yığcı, otogardaki konfor karşısında şaşkınlığını gizleyemedi

Afyonkarahisar Şehirlerarası Otobüs İstasyonu A.Ş., kendi markası “O Lokum” ile birlikte sponsor olduğu Afyon Kocatepe Üniversitesi Sultandağı Meslek Yüksek Okulu Otobüs Kaptanlığı programının mezuniyet töreni öncesinde, törene katılacak misafirleri ağırladı.
YOLCUNUN TALEPLERİ DİKKATE ALINDI
Lokum ve pişmaniye üretim yerlerini inceleyen heyet, otogarı adım adım gezdi. Heyette bulunan ve otogardaki tuvaletlere de bakmak isteyen Turizm Taşımacıları Derneği Başkanı Sümer Yığcı, şaşkınlığını gizleyemedi. “5 yıldızlı otel konforunda bir otogar” diyen Yığcı, AFTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Altunkaya’ya bu başarının sırrını sordu. Altunkaya, “Biz otogarı inşa ederken yolculara birtakım sorular yönelttik. O soruların cevaplarına göre otogarı şekillendirdik. Yolcular, karanlık olmayan, geniş, oturup yemek yenebilecek bir otogar istiyordu. Yolcuların üzerinde durduğu bir önemli husus da tuvaletlerin temiz olmasıydı. Bu otogar, yolcuların istekleri sayesinde böyle” dedi.
İÇİNİZE SİNMEZSE YEMEYİN
Kadir Altunkaya, “Bir de yemek yapılan bölümümüzü gezelim. Eğer içinize sinmezse yemek yemezsiniz” diye konuştu. Heyet, bu teklifi kabul etti. Otogar’ın mutfak bölümü ziyaret edildikten sonra öğle yemeği yenildi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme