Akaryakıtta Yeni Döneme Geçilecek

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemine geçilecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından akaryakıt sektöründeki usulsüz fatura kullanımını önlemek ve vergi kaybını azaltmak amacıyla geliştirilen Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), gelecek yıldan itibaren yürürlüğe girecek. Vergi mükellefleri, 2025’ten itibaren akaryakıt harcamalarını gider gösterebilmek için araçlarına bu yıl içinde taşıt tanıma birimlerini taktırmak zorunda olacak.

UTTS, vergi mükellefleri için zorunlu hale gelerek, akaryakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımından kaynaklanan yıllık yaklaşık 15 milyar liralık vergi kaybını önlemeyi amaçlıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından geliştirilen bu sistem, akaryakıt alan araçları otomatik olarak tanıyarak fiş ve faturaların doğru şekilde düzenlenmesini sağlayacak. Bu sayede araç plakalarının manuel olarak sisteme girilmesiyle ortaya çıkan usulsüz fatura uygulamaları son bulacak.

Sistem, sadece vergi mükellefi olan kişi ve kuruluşlar için zorunlu olacak ve bu mükelleflerin taşıtlarına 31 Aralık 2024’e kadar taşıt tanıma birimini taktırmaları gerekecek. UTTS’den düzenlenmeyen belgeler, 2025’ten itibaren vergi indirimine konu edilemeyecek ve vergi kanunları bakımından geçersiz sayılacak.

Türkiye’de trafiğe kayıtlı 29 milyon taşıtın 8 milyonu vergi mükelleflerine hizmet veren araçlardan oluşuyor ve bunların 3 milyonu ticari Taşıt Tanıma Sistemi bulunan araçları kapsıyor. Yeni sistemle, bu araçların akaryakıt harcamalarını giderleştirmek için kullanılan manuel plaka girişi yöntemi sona erecek ve usulsüz fatura oluşturma imkânı ortadan kalkacak. UTTS ile birlikte, 2025 başından itibaren bu tür uygulamaların son bulması bekleniyor.

Bakmadan Geçme