• Haberler
  • Genel
  • Akarçay Havzası Projesi geleceğin mirasını koruyacak

Akarçay Havzası Projesi geleceğin mirasını koruyacak

Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Akbaş, Afyonkarahisar için büyük önem taşıdığını belirttiği Akarçay Havzası Kuraklık Yönetim Planlarının Hazırlanması projesi ile gelecek nesillerin mirasının korunacağını söyledi Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Akbaş, 29 Haziran 2011 tarihinde kurulan müdürlüğün öncelikli görevinin kurum ve kurumlar arasında su ile ilgili konularda koordinasyonu sağlamak olduğunu söyledi.DAHA ÖNCE YAPILMAYANLAR [&hellip]

Akarçay Havzası Projesi geleceğin mirasını koruyacak

Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Akbaş, Afyonkarahisar için büyük önem taşıdığını belirttiği Akarçay Havzası Kuraklık Yönetim Planlarının Hazırlanması projesi ile gelecek nesillerin mirasının korunacağını söyledi

Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Akbaş, 29 Haziran 2011 tarihinde kurulan müdürlüğün öncelikli görevinin kurum ve kurumlar arasında su ile ilgili konularda koordinasyonu sağlamak olduğunu söyledi.
DAHA ÖNCE YAPILMAYANLAR YAPILIYOR
Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Akbaş müdürlüğün; Havza bazında yönetim planlarını hazırlamak, su kalitesi ile ilgili çalışmalar yapmak, izleme yapmak, iklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisi ile ilgili çalışmalar yapmak, kurak dönem su yönetim planlarını hazırlamak,taşkın yönetim planlarını hazırlamak gibi görevleri olduğunu belirtti. Türkiye’de bugüne kadar yapılamamış ya da yapılmasına fırsat olmamış konularda çalışmalar yaptıklarından söz eden Akbaş; “Su ve suyun yönetimini miktar ve kalite olarak bir bütün olarak değerlendirip entegre şekilde çalışıyoruz. Taşkınlar nerelere kadar yayılabilir, hangi yükseklikte olabilir, hangi hızda olacağını belirliyoruz. Daha sonra taşkın risk haritalarını belirliyoruz. Haritalarda taşkın altında kalacak olan yerlerdeki varlıkların zenginlikler olarak nelerin risk altında olduğunu, riskin ne olduğunu hesaplıyoruz.” dedi.
BAKAN EROĞLU İLE
ÇALIŞMAK GURURLANDIRIYOR
Süreklilik arz edecek olan hizmet içi eğitimlerin aralıksız devam edeceğini söyleyen Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Akbaş, yeni bir genel müdürlük olmaları nedeniyle çok fazla hizmet içi eğitim düzenlediklerini kaydetti. Personelin genç ve alanlarında yüksek lisans eğitimi, doktora yapan kişilerden oluştuğunu aktaran Akbaş; “Biz kendilerini teşvik ediyoruz. Alanlarında akademik çalışmalar yapmalarını, dünya da ve Türkiye’de bilimdeki gelişmeleri takip ederek ülkemize bunun birikimlerini aktarmalarını istiyoruz. Su Yönetimi Genel Müdürümüz Sayın Prof. Dr. Cumali Kınacı’da bilindiği üzere akademik bir kişi. Aynı zamanda Sayın Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu’da akademik kesimden gelen bir bilim insanı. Kendilerinden çok faydalanıyoruz. Su ile ilgili her konuya derinlemesine vakıf olan bir bakanla çalışmaktan dolayı gururluyuz. Afyonluları da bu vesile ile tebrik ediyoruz. Biz bahtiyarız ülkemize büyük hizmetler veriyoruz. Özellikle su ile ilgili olarak geleceğimizi yönlendirmek konusunda temelleri atarak hızlı şeklide çalışıyoruz. Hem kurum olarak hem de bu ülkenin bir vatandaşı olarak kendilerinden müteşekkirim.” diye konuştu.
AKADEMİSYEN ÇALIŞAN FAZLA
2011 Yılından bugüne kadar 50’ye yakın eğitim programı düzenlediklerini kaydeden Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Akbaş, bu eğitimlerin Ankara, Çorum, Afyonkarahisar, Antalya gibi çeşitil yerlerde düzenlendiğini belirtti. Eğitim çalışmalarının devam edeceğini söyleyen Akbaş; “Genel Müdürlüğümüzün şu andaki personel sayısı 155 civarındadır. Bunlardan bir profesör, bir doçent, 4 tane doktoralı uzmanımız var. Bir çoğu yüksek lisans yapıyor ya da yapmaktadırlar. İyi bir kadromuz var. İstikrarlı bir şekilde büyümemizi sürdürüyoruz. Akademik olarak çalışan personellerimizin de ileriki yıllarda sürekli artacağını söyleyebiliriz.” şeklinde konuştu.
MEVZUAT
ÇALIŞMALARI YOĞUN
Yoğun şekilde mevzuat çalışmaları yürütüldüğünden söz eden Hüseyin Akbaş, Su Kanunu’nun hazırlanmasının son aşamaya geldiğini belirtti. Önümüzdeki dönemde hazırladıkları tasarının yasalaşmasını temenni eden Akbaş; “Su havzalarının korunması ve yönetim planlarının hazırlanması konusunda yönetmelik çıktı. Yüzeysel su kalitesi yönetmeliği çıktı. Yaklaşık 21 tane yönetmelik çalışması var. Bunlardan 8-9 adedi çıktı. Bir kısmının çalışması devam ederken bir kısmının çalışması devam ediyor. Bir kısmı çıktı yayımlanmak üzere Başbakanlık’a gönderilmiş durumda.” ifadelerini kullandı.
KAYNAKLAR GELECEĞİN MİRASI
Su Yönetimi Genel Müdürlüğü olarak bir çok projeleri olduğunu şu anda devam eden 17 projenin bulunduğunu kaydeden Akbaş şöyle konuştu: “Devam eden projelerden özellikle Afyon için söylemek gerekirse yeni başlayan sözleşmesini imzaladık. Akarçay Havzası Kuraklık Yönetim Planlarının Hazırlanması işidir. Son derece önemli bir proje. Gelecek nesillerin mirasının korunması açısından büyük önem taşıyan bir projedir. Bilindiği üzere buralar kapalı havzadır. Su potansiyeli belirlidir. Bu kaynağı doğru, akılcı ve tasarruflu kullanmak gerekmektedir. Her şeyden önce bu su kaynakları atalarımızdan bize emanettir. Gelecek nesillere de bozmadan en azından aynı durumda ve daha iyileştirerek bırakmanın görevimiz olduğuna inanıyoruz. İnşallah bunu da gerçekleştireceğiz.”
OLASILIKLARA GÖRE
GELECEK PLANLANIYOR
Akarçay Havzası Kuraklık Yönetim Planlarının Hazırlama proje süresinin yaklaşık 2,5 yıl olduğuna temas eden Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Akbaş, proje içinde mevcut durumda su potansiyeli ve kullanım şeklinin belirleneceğini belirtti. Akbaş şunları söyledi: “Sahaya yer yıl yüz birim suyumuz geliyorsa bu su bir şekilde kullanılmaktadır. Belki yüzde 10 aşağı geldiğinde de kısa süreçlerde onu kullanabiliyoruz. Onu da düzenleyebiliyoruz. Mesela bu yıl şu tarımsal bitkileri ekmeyin, ikinci ürünü ekmeyin şeklinde aktarım şansımız olabiliyor. Ama biraz daha ekstrem durumları da düşünmek lazım. Suyumuz uzun yıllar ortalamasından bir hayli aşağıda olursa örneğin yüzde 60’ı gelirse neler yapmamız gerektiğine dair bir plana ihtiyacımız var. Olası duruma hazırlıksız yakalanmamak süreci yönetip, uyum sağlayıp, kolay geçirebilmektir. Olasılıkları geleceği düşünerek planlanıyor.”
PLANLAMA ÇOK YÖNLÜ
Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Akbaş, iklim değişiklikleri oluştuğunu bu doğrultuda hava sıcaklığının azalıp artması, yağış oranları aynı oranda olsa bile her zaman alışılan mevsimlerde aynı yoğunluk ve şiddette olup olmayacağının bilinemeyeceğini, nüfus artışının dikkate alınması gerektiğini hatırlattı. Yağış rejimi bozukluğunun taşkın riskini gündeme getirdiğine vurgu yapan Akbaş; “Diğer çalışmalarda da taşkın yönetim planlarını dikkate alıyoruz. Bir zincirin birbirine bağlı halkaları gibi koordinasyonun tesis edilmesi gereken çok yönlü bir planlamadan söz ediyoruz.” Burcu AYDIN’ın haberi

Bakmadan Geçme