• Haberler
  • Genel
  • Akarçay cennet gibi olacak – Kocatepe Gazetesi

Akarçay cennet gibi olacak – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar'a yeni bir çehre kazandırması beklenen Akarçay Projesi'nin temeli, Atatürk Kapalı Spor Salonu'nda yapılan büyük bir törenle atıldı. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, müteahhit firma yetkilisinden, projenin 2011 yılı içinde bitirilmesi konusunda söz aldı. Eroğlu, Akarçay Projesi'nin bitirilmesinden sonra alanın 'cennet gibi' olacağını söyledi Geniş bir alanı kapsayan ve tamamlandığında Afyonkarahisar'a yeni bir ufuk [&hellip]

Akarçay cennet gibi olacak

Afyonkarahisar’a yeni bir çehre kazandırması beklenen Akarçay Projesi’nin temeli, Atatürk Kapalı Spor Salonu’nda yapılan büyük bir törenle atıldı. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, müteahhit firma yetkilisinden, projenin 2011 yılı içinde bitirilmesi konusunda söz aldı. Eroğlu, Akarçay Projesi’nin bitirilmesinden sonra alanın “cennet gibi” olacağını söyledi

Geniş bir alanı kapsayan ve tamamlandığında Afyonkarahisar’a yeni bir ufuk ve çehre kazandırması beklenen Akarçay Projesi’nin temeli, Atatürk Kapalı Spor Salonu’nda düzenlenen büyük bir törenle atıldı. İlçelerden gelen vatandaşların da ilgi gösterdiği temel atma töreninde konuşan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, projenin bitirilmesinin ardından Akarçay’ın “cennet gibi” olacağını söyledi. Eroğlu, şöyle konuştu:
“Akarçay’da kullanılacak kazıkları yan yana uzattığımız zaman 154 kilometreye ulaşıyor. Ama bu hakikaten sadece dere ıslahı olmayacak. Biz orayı yaptığımız zaman isterseniz kayıkla gezin, isterseniz kenarında koşun, isterseniz spor yapın. Hakikaten cennet gibi bir yer olacak. Türkiye’de bir benzeri olmayan bir peyzaj çalışması olacak. Ama Afyonkarahisarımızın buna ihtiyacı var. Çünkü biz Afyonkarahisar’ı bütün ilçe ve beldeleriyle beraber termalin, turizmin, spor turizminin markası yapacağız. İnşallah Spor’dan Sorumlu Bakanımız Sayın Nafiz Özak ile görüştüm, TOKİ hazırlıklarını yaptı. Milletvekillerimizle beraber Spor Kompleksimizin de temelini yakında atacağız.”
2003’ten bu yana 920 tesis
Türkiye’nin her yerinde ağaçlandırma çalışmalarına hız verdiklerini kaydeden Eroğlu, “Bizden önceki hükümet 8 milyar lira harcamış sadece 9 tesis açmış. Ama şimdi bu kardeşiniz 2003 yılından bu yana tam 920 tane tesisi aziz milletimizin hizmetine sundu. Bunların içinde 194 tane baraj ve gölet var. Bunların içinde 1 milyon hektar sulama sistemi var. 28 milyon kişiye ilave su verdik. İstanbul’daki 14 milyon hariç. İşte bizim farkımız bu. Bütün Türkiye’ye cennet gibi yeşillendirmek için harekete geçtik. 23 milyon dekarlık alanda yani 30 milyon dekar alana sahip Belçika’ya yakın bir alanı ağaçlandırmak için söz verdik. Şuana kadar 15 milyon dekarlık araziyi ağaçlandırdık. Afyonkarahisar’da dahil olmak üzere her tarafa ağaç dikiyoruz, fidan dikiyoruz” dedi.
Kar demeden, kış demeden…
Tüm Türkiye’de şu an itibariyle yatırımların doludizgin gittiğini ifade eden Bakan Veysel Eroğlu, “Sadece benim Bakanlığımın 3500’den fazla şantiyesi şuanda kar, kış demeden Kars’tan Edirne’ye kadar, Sinop’tan Antalya’ya kadar Türkiye’nin her yerine yatırım yapıyoruz. Bu kardeşinizin Türkiye’nin her karışında hizmeti var. Bunu sizlerden aldığım enerji ile yapıyorum. 13 bin 500 kilometre duble yolu tamamladık. Bugün buraya İstanbul’dan karayolu ile 3.5 saatte geldim. Eskiden bu mümkün müydü? Yine Ankara’dan 2 saatte gelinebiliyor. Afyonkarahisar-İzmir, Afyonkarahisar-Denizli, Afyonkarahisar-Antalya bu yolların hepsini yaptık. Şimdi sadece Konya yolunda az bir şey kaldı. İnşallah bu yılsonunda Konya yolu da yapıldığında bütün yollar Afyonkarahisar’a çıkacak. 420 kilometre bölünmüş yol yaptık” diye konuştu.
İl Özel İdaresi’ne 22 milyon lira
Afyonkarahisar’da yapılan hizmetleri saymaya vaktin yetmeyeceğini belirten Bakan Eroğlu, Afyonkarahisar’a 27 adet daha gölet yapılacağı müjdesini verdi. Bakan Veysel Eroğlu, “1000 günde 1000 gölet projesi kapsamında Afyonkarahisar’da 27 tane gölet yapacağız. İnşallah bu yatırımlarla sulanmadık yer kalmayacak. Çiftçilerimizi burada topluyoruz. Afyonkarahisar İl Özel İdaremize 22 milyon lira göndereceğiz. Bu para ile çiftçilerimizin sulama problemi kalmayacak. Yağmurlama projesi yapmak isteyen çiftçimizin projesinin yüzde 50’sini, damla sulamalı proje yapmak isteyen çiftçimizin projesinin ise yüzde 60’ını Özel İdaremiz karşılayacak. Böylece bütün topraklarımızı sulayacağız” şeklinde konuştu.
Doğal kaynaklar akıllıca kullanılmalı
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu ise DSİ’nin yaptığı yatırımların son derece önemli olduğuna dikkat çekti. Elimizdeki havanın, suyun ve ormanın çok akıllıca kullanılması gerektiğinin altını çizen Vali İrfan Balkanlıoğlu şunları söyledi:
“Değerli Bakanımız memleketimizin cennet gibi olması için İSKİ Genel Müdürlüğünden beri bütün enerjisi ile bütün gücüyle çalışıyor. Sayın Bakanımız kıt kaynaklarımızdan biri olan ve bizler için stratejik önemi olan suyumuzun damlasını bile zayi etmemek amacıyla bütün Afyonkarahisar’ın damlama sulama sistemi ile sulanması için bizlere talimat verdi. Eğer su kontrol altına alınabilirse aynen ekmek bıçağı gibi faydalı bir iş yapar. Ama kontrol altında tutulamazsa, taşkınlarla beraber can ve mal kayıplarına yol açar. Bugün temeli atılan yatırım Afyonkarahisar’a sınıf atlatacak bir yatırımdır. Tamamlanması halinde bazı illerde görüp imrendiğimiz çok güzel bir alan kavuşacağız. Değerli Bakanımız kendisi hiç yerinde duramayan, bitmez tükenmez enerjisiyle bu memlekete çok güzel hizmetler yapan bir insan. Bu memleketin dağında taşında, toprağında ormanında büyük emeği var. Bu yatırımında en kısa sürede tamamlanacağına olan inancımız tamdır. Bu konuda üzerimize düşen her türlü görevi Valilik olarak biz de yerine getireceğiz.”
“Rüya” projeler gerçekleşiyor
Törende konuşan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar’ın bir zamanlar hayal diye adlandırılan, ‘ancak rüyalarda gerçekleşir’ denilen projelere birer birer kavuştuğunu vurguladı. ‘İşte Zafer Ormanı, işte Akarçay Projesi, inşallah çok yakın bir gelecekte de Türkiye’nin en büyük alanına yayılmış Dev Spor Kompleksi Projemiz gerçekleşecek” diyen Belediye Başkanı Burhanettin Çoban sözlerine şöyle devam etti:
“Zafer Kent Ormanı Projesi, Başkanlığımdan sonra gerçekleşen ve istenilen bir projeydi. Bir maille başladı ve bir maille bitti. Akarçay projesi öğle değil. Akarçay projesi bu şehirde doğmuş, bu şehirde büyümüş bu şehrin her yerini iyi kötü tanıma imkanı bulan beldemizin bir rüya projesiydi. Başkanlık için aday gösterildiğimde Sayın Bakanımızın yanına gittim ve dedim ki ‘Sayın Bakanım şehrimizi ikiye bölen bir Akarçayımız var. Burası kokuyor, sinek üretiyor ve görünümü çok kötü duruyor. Burayı acaba çevre illerde ve dünyanın modern ülkelerinde gördüğümüz gibi bir rekreasyon alanı yapabilir miyiz?’ Bakanımız sağolsunlar kabul etti ve biz de bunu seçim öncesi projelerimiz arasına koyduk. Tabi biz bu işe başlarken, 5-6 milyon liralık bir iş olarak hesap ettik. Fakat Sayın Bakanım öyle bir talimat verdi ki öyle güzel şeyler yapılacak ki buraya sadece DSİ’nin harcayacağı para 33 milyon liradır. Afyonkarahisar Belediyesi ise rekreasyon projesi için yaklaşık olarak 15 milyon lira harcayacak. Artık Afyonkarahisar Belediyesi bir projesi için 15 milyon lirayı gözden çıkarabilecek duruma elhamdülillah geldi.”
1938’de gündeme gelmişti
Akarçay’ın ıslahı ile ilgili geçmiş dönemlerde yaşanan gelişmeler hakkında da bilgi veren Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, 1938 yılında bile Akarçay’ın ıslahının gündeme geldiğini aktardı. 3 Mart 1938 tarihli Haber Gazetesi’nde ‘Akarçay projesine yakında başlanması muhtemel’ başlığı ile yer alan haberi törene katılanlara gösteren Başkan Çoban, “Tarih 1938 o zamanda ilimizin Saygıdeğer bir Bakanı var. O zamanki adı ile Nafia Vekili Ali Çetinkaya beyefendi Allah rahmet eylesin. Ona Afyonkarahisarlılar her gelişinde Akarçay’ı ıslah edilmesi talebinde bulunuyorlar. O zaman bu iş düşünülüyor. Fakat Bakanımızın ömrü vefa etmiyor. Burası o zaman yazıldığı ile kalmış. Yine 17 Ocak 1963 tarihli Gençliğin Sesi Gazetesi adlı yerel gazetemizde de ‘Akarçay ıslahı için DSİ’den iki mühendis şehrimize geldi’ şeklinde bir haber var. İki tane mühendisin şehre gelmesi önemli bir haber olarak manşetten verilmiştir. Bugün Akarçay için hem Bakanımız hem de sanıyorum 8’den fazla Genel Müdürümüz ili-mizde. Bırakın artık Mühendis kardeşlerimizi bu projeyi Genel Müdürlerimiz, Bakanlarımız takip ediyor” dedi. Projede emeği geçenlere teşekkür eden Belediye Başkanı Çoban, “Özellikle Çevre ve Orman Bakanımız Veysel Eroğlu’na, değerli Milletvekillerimize, projeye baştan sona sahip çıkıp her şeyiyle ilgilenen DSİ Isparta Bölge Müdürlerimize, DSİ Genel Müdürlüğümüze, Daire Başkanlarımıza Afyonkarahisar halkı adına şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.
57 yıldır fedakâr çalışma
Devlet Su İşleri’nin (DSİ) çiçeği burnunda Genel Müdürü İsmail Uğur da törende bir konuşma yaptı. Ülkemizde su denildiğinde akla ilk gelen Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nün 57 yıl boyunca ülkemizin su kaynaklarından verimli bir şekilde yararlanmak için çalıştığını belirten DSİ Genel Müdürü İsmail Uğur, Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun çalışmalarında kendilerine büyük destek verdiğini söyledi. Genel Müdür Uğur, “Bu bağlamda geriye dönüp baktığımızda, 705 adet baraj ve gölet, 62 adet hidroelektrik santrali devreye alınmış ve 3 milyon 360 bin hektar alanı sulamaya açılmıştır. Yaklaşık 1 milyon 100 bin hektar alan ise taşkından korunmuştur. 2003 yılından itibaren başta Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Çevre Orman Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun bizlere vermiş olduğu desteklerle başarılı çalışmalar imza atılmıştır. Belirlenen yeni yatırımlar ivedilikle hızla uygulamaya konulmuştur. İşte bugün bunlardan bir tanesinin temelini atıyoruz. 5 kilometrelik alanda yapılacak olan ıslah çalışması 33 milyon liraya mal olacaktır. Bu ıslah çalışmasıyla Afyonkarahisar il merkezi taşkından korunacaktır. Sürekli takip edilecek olan su seviyesi muhtemel bir taşkın tehlikesi karşısında ikaz verecek olan kanal sensörleri sayesinde anında kontrol altına alınacak. Akarçay çevresine yapılacak olan park ve rekreasyon alanları ile her yaş grubunun dinlenip eğlenebileceği bir mekan meydana gelecek. Ülkemizin dört bir köşesine hizmet bayrağını taşıma gayretiyle çalışan DSİ Genel Müdürlüğü sizlerden aldığı güçle halkımıza hizmet etmenini mutluluğunu yaşıyor. Ben bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. (Kocatepe)

“5-0 olsun, bizim olsun”
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Atatürk Kapalı Spor Salonu’nu dolduran vatandaşlardan 12 Haziran seçimlerinde 5 milletvekili sözü aldı. Eroğlu, “İnşallah hükümetimiz yoluna devam edecek. Afyonkarahisar’dan 5 milletvekili çıkarmak için sizden söz istiyorum. Gece gündüz çalışalım ve Afyonkarahisar’da 5’te 5 yapalım” diye konuştu.
“Arada Kocatepe kadar fark var”
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 26 Şubat’ta gerçekleştirdiği Afyonkarahisar mitinginde hükümetin Afyonkarahisar’a bir yarar sağlamadığıyla ilgili sözlerine de cevap veren Bakan Eroğlu, “Ya kardeşim, ne yapmadık ki. Yapmadığımız hizmet yok. Ağaçlandırmadan, yollara, gölete, hastanesine, okuluna kadar yapan biz değil miyiz?” dedi. Bakan Eroğlu, kıyas için kullanılan “Arada dağlar kadar fark var” cümlesini de değiştirdi: “Arada Kocatepe kadar fark var.”

İzdiham nedeniyle zor anlar
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun Atatürk Kapalı Spor Salonu’na girdiği sırada büyük coşku yaşandı.
Binlerce kişinin aynı anda Bakan Eroğlu’nu görmek istemesi, izdihama neden oldu. Yaşanan izdihamdan haberciler de nasibini aldı. İhlas Haber Ajansı ile Cihan Haber Ajansı’nın tripotları kırıldı.

Pankart savaşı

Atatürk Kapalı Spor Salonu’nu dolduran vatandaşlar, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’na seslerini duyurabilmek için her yöntemi denediler. Bu yöntemlerden en kolay dikkat çekeni ise pankartlar oldu. İlçe ve beldelerdeki vatandaşlar, hazırladıkları pankartları, tören boyunca kaldırdılar.

“Ankara-Afyon 1 saat 5 dakika”

Üç ilin ortaklaşa kullanacağı Zafer Havaalanı hakkında da bilgi veren Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, “Zafer Havaalanını bili-yorsunuz Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak’ın ortasına yapılıyor. Fakat en yakın yer Afyonkarahisar. Ben sabah o yoldan geldim ve sadece 17 dakika sürdü. Bu yıl onun da temelini atacağız. Temeli attığımız gün bitiş tarih ve saatini de söyleyeceğiz. Gurbetçi kardeşle-rimiz artık İstanbul’a gelmeyecek doğrudan Zafer Havaalanına gelecek” dedi. Konuşmasında vatandaşlara çeşitli müjdeler veren Bakan Veysel Eroğlu, hızlı tren projesinin Afyonkarahisar’dan geçeceğini ifade etti. Ankara-Afyonkarahisar-İzmir hızlı tren projesi hayata geçeceğini dile getiren Bakan Eroğlu şunları söyledi; “Bunun ilk adımını Ankara Polatlı ve Afyonkarahisar’dan atacağız. Bu sene temeli atılacak. İnşallah kısa zamanda bitireceğiz. Artık Ankara’dan Afyonkarahisar’a 1 saat 5 dakikada gelinebilecek. Bundan 10 yıl önce birisi söylese Ankara ile Afyonkarahisar arası 1 saat sürecek dese dalga mı geçiyorsun denirdi. Ama bütün hayaller gerçek oluyor. Bizim yaptıklarımıza başkalarının hayalleri bile ulaşamaz.”

Bitiş tarihi: 11.11.2011 / Saat 11.11

Akarçay Projesi’nin yüklenici firmasının yetkilini sahneye çağıran Bakan Veysel Eroğlu, 2012 yılında tamamlanması planlanan projenin 11.11.2011 yılında bitiril-mesini istedi. Firma yetkilisinden bu konuda söz alan Başkan Çoban, Akarçay Projesi’nin yapımı devam eden İleri Biyolojik Arıtma Tesisi ile birlikte 11.11.2011 günü saat 11’i 11 geçe hizmete sunulacağını söyledi. Törene Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun yanı sıra Vali İrfan Baklanlıoğlu, Milletvekilleri Doç. Dr. Sait Açba, Halil Aydoğan, Ahmet Koca, Zekeriya Aslan, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü İsmail Uğur,
Devlet Su İşleri Bölge Müdürleri, bürokratlar, Sivil Toplum Örgütlerinin temsilcileri ile binlerce vatandaş katıldı. Ayrıca tören alanında Orman Genel Müdürlüğü tarafından vatandaşlara çam fidanı dağıtıldı.

3 bin kişilik spor salonu müjdesi

Karayolları arazisinin Afyonkarahisar Belediyesi’ne devri hakkında da katılımcıları bilgilendiren Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, bu arazinin devrinin gerçekleşmesinin ardından o alanda 3 bin kişilik bir Kapalı Spor Salonu yapma sözü verdi. Başkan Çoban, “Sayın Bakanım Karayolları Arazisi’nin bize geçmesi için talimat verdiniz ve Ulaştırma Bakanımız ile birkaç kez görüştünüz. Bizde 10 Mart 2011 tarihi itibariyle Karayollarına vereceğimiz arazimizin tapusunu hazırladık. Çevreyolunun hemen bitişiğinde bulunan alanı Karayollarına teklif edeceğiz. Bu takas gerçekleştiğinde Afyonkarahisar Belediyesi olarak buraya 3 bin kişilik Kapalı Spor Salonu’nu yapacağımıza söz veriyorum. Belediyemiz, bu tür yatırımları yapmaya gücü yeten bir belediyedir. Daha önce Afyonkarahisar Belediyesi bir proje için bırakın 15 milyon lira ayırmayı 3 milyon lira ayıracak durumda değildi. Ama bugün yılda 10 milyon liralık ortalama yatırımdan yıllık 30 milyon liralık yatırım yapacak duruma gelmiştir. İnşallah bunu yıllık 40 milyon liraya çıkaracağız. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Bakmadan Geçme