Akademisyenler hat sanatını anlattı – Kocatepe Gazetesi
“Hat Sanatı, Gelişim Süreci Tarihçesi, Hat sanatında Ekoller ve Karahisari Ekolü' konulu panelde kültür tarihinde önemli bir dönemi oluşturan hat sanatını akademisyenler anlattı “Hat Sanatı, Gelişim Süreci Tarihçesi, Hat sanatında Ekoller ve Karahisari Ekolü' paneli AKÜ ANS Kampusü 3. Eğitim Binası Prof. Dr. Sabri Bektöre Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Panel öncesi sunumu Yrd. Doçent İsmail Hakkı [&hellip]
“Hat Sanatı, Gelişim Süreci Tarihçesi, Hat sanatında Ekoller ve Karahisari Ekolü” konulu panelde kültür tarihinde önemli bir dönemi oluşturan hat sanatını akademisyenler anlattı
“Hat Sanatı, Gelişim Süreci Tarihçesi, Hat sanatında Ekoller ve Karahisari Ekolü” paneli AKÜ ANS Kampusü 3. Eğitim Binası Prof. Dr. Sabri Bektöre Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Panel öncesi sunumu Yrd. Doçent İsmail Hakkı Nakilcioğlu yaptı.
Afyonkarahisar’da kalp gözü açılıyor
Paneli Prof. Dr. Recep Aslan yönetti. Panelistler Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Memiş, Haliç Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Savaş Çelik, Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Talip Mert, Sakarya Üniversitesi Öğretim Elemanı Orhan Altuğ sunum yaptılar. Panelin açılış konuşmasını AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Recep Aslan yaptı. Aslan, Prof. Dr. Zeynep Kerman’ın “Evliya Çelebi’ye göre Afyonkarahisar” adlı makalesinde şehirle ilgili birkaç cümlemsinden bahsettiğini belirtti. Makalede; Şehrin kültür düzeyinin çok yüksek olduğu, şehre hakim olan ruhaniyet sonucu gelenlerin kalp gözünün açıldığını belirten Prof. Dr. Recep Aslan; “İnşallah öyle olur diye temenni edelim. Bana zor bir görev tevdi edildi. Sanatçıların arasında hüsnü hatla ve hüsnü hattı tezhiple hayatını devam ettiren akademik ve sanatla yaşamını devam ettiren değerli arkadaşların arasında bir oturumu yönetmek benim için ilk, heyecan verici bir o kadarda zor bir görev. İnşallah bir yanlış yapmadan bitirmeye çalışacağım.” dedi.
Afyonkarahisar entellektüel kent
Prof. Dr. Recep Aslan, Gülizar Haydar’ın “Şehirlerin Ruhu” isimli kitabında, her kentin insanlar gibi bir ruhu olduğunu ve bu ruhun kent yaşadıkça yaşadığını belirtti. Aslan, Seyyah Evliya Çelebi’nin Seyahatname isimli eserinde Afyonkarahisar’la ilgili karakteristik olarak tanımladığı cümlelerin kentte hala yaşamını devam ettiren özellikler olduğunu söyledi. Kütahya için fincan kap sanatının, Denizli için dokuma bez sanatı gibi değişik kentlerle ilgili yüzyıllar önce yapılan tanımlamaların bugün gelişerek devam ettiğini dile getiren Prof. Dr. Recep Aslan; “O zaman Karahisar’la ilgili bu kentin insanına mükrim bir kent olduğunu münevverliği ve entellektüelliği inşa edecek bir veri tabanı hazırlayacak bir kent olduğuna inanıyorum. Güzel Sanatlar Fakültemizin açılışının üzerinden henüz 10 gün bile geçmemişken ülkemizin çok değerli geleneksel sanatçılarının burada bu kadar geniş sayıda bulunması beni ziyadesiyle mutlu etti. Bu kapsamda bunun önemli vesilesi olarak addettiğim Sayın Bakanımız Veysel Eroğlu’na ve onun bu önerisiyle birlikte bu işi titizlik ve bilimsellikle yürüten Sayın Valimize, İl Kültür Müdürlüğüne, Belediyemize, sivil toplum kuruluşlarına özelikle AYTAM’a Afyon Güzel Sanatlar Derneğine emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Sürdürülebilir ve kalkınabilir bir hayatın üç ayağı vardır. Birisi işin delileri yani sivil toplum kuruluşları, Dr. Hilal Kazan’ın kitabında gördüğüm yerel ve merkezi yönetim. Bir diğeri de akademi yani bilim, irade ve işin delileri yan yana gelmedikçe bir işin yürümesi mümkün değil diye düşünüyorum.” diye konuştu.
Sanat itibarını Kur’andan alıyor
Sakarya Üniversitesi Öğretim Elemanı Orhan Altuğ ilk sunumu yapan akademisyen oldu. Altuğ, bu topraklarda doğup dünya sanatının bir dönemine damga vuran, o dönemin müstesna sanatkarı, bir yazı ustası Hattat Ahmet Karahisari ile hemşehri olmanın gururu içinde ecdadın açtığı medeniyetin aydınlık yolunda olmaktan duyduğu kıvancı dile getirdi. Karahisari’ye rahmet dileyen Orhan Altuğ, hat sanatının kullanım alanlarıyla Türk-İslam medeniyetinin en önemli sanat kolu olduğunu söyledi. Hat sanatına hak ettiği değeri ve itibarı Kur’an-ı Kerimin sağladığını ifade eden Altuğ; “Kur’an-ı Kerim ve cüzleri, enam-ı şerifler, evrad-ı şerifler, delalül-i hayratlar hat sanatının kitap şeklinde rastlanılan dini içerikli örnekleridir. Hadis mecmualarının da hüs-nü hatla yazılmış seçkin örnekleri vardır. Edebi eserler arasında divanlar ve şiir mecmuaları dini olmayan yazma kitaplarının en geniş kısmını oluşturur.” şeklinde konuştu.
Panele yoğun katılım
Akademisyenlerin görselli sunumlarında kullanılmak üzere tek bir diz üstü bilgisayarın kullanılması ve hazırlığının zaman alması üzerine Vali İrfan Balkanlıoğlu, eleştiride bulundu. Vali Balkanlıoğlu, bu hazırlığın daha önce yapılması gerektiğini belirtti. Panele; Vali İrfan Balkanlıoğlu, eşi Esma Balkanlıoğlu, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun eşi Hatice Eroğlu, Defterdar Mustafa Ceylan, İl Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Deniz Fırat, AFAD Müdürü Mehmet Buldan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Lokman Derya Solmaz, İl Özel İdare Sekreteri İbrahim Hakkı Demirsoy, AFTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Altınkaya, Arkeolog Ahmet İlaslı, Müze Müdürü Mevlüt Üyümez katıldılar. (Kocatepe)