Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Akademisyenler, Büyük Taarruz Sahası’nı incelediler

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Akkoyun, Afyonkarahisar Barosu’nun ev sahipliğinde düzenlenen Partiler Üstü ve Disiplinler Arası Türk Kadını Çalıştayı’nın ardından gerçekleştirilen
Büyük Taarruz Saha İnceleme Gezisi’ni Yerli Düşünce Dergisi’nde kaleme aldı

 

Aydın Menderes Üniversitesi Radyo Televizyon Sinema Bölümü Sinema Anabilim Dalı Başkanı ve Adnan Menderes Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü (Şu anda aynı Üniversite’nin İşletme Fakültesi Dekanı) Prof. Dr. Turan Akkoyun’nun başkanlığında 7 Mart 2020 günü 10.00-23.00 saatleri arasında oldukça yoğun ve yorucu bir mesai ile Afyonkarahisar Barosu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen Partiler Üstü ve Disiplinler arası Türk Kadını Çalıştayı’nın ertesi günü il dışından gelen akademisyenlerin, Büyük Taarruz Sahası ziyareti, binlerce yıllık ruh iklimini hatırlattı. Atatürk Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sinever Esin Derinsu Dayı, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Köroğlu, Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Eski Türk Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şevkiye Kazan Nas, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Nilgün Nurhan Kara, AFSÜ Tıp Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Zeynep Akkoyun, Ankara Üniversitesi’nden Avukat Araştırmacı İpek Güvenç ile birlikte programın pratikliği adına Büyük Taarruz alanına kronolojik açıdan tersten hareket edildi. Ziyaret Çalıştay Başkanı tarafından Ankara’da yayınlanmakta olan Yerli Düşünce Dergisi’nin Ekim 2020 sayısında “Hanımefendilerin Büyük Taarruz Sahası Gözlemi” makalesinde değerlendirildi. Ziyarette ve araştırmada ismi tespit edilsin ya da edilemesin şehitlerimizin ve gazilerimizin hepsi saygı ve rahmetle bir kere daha anıldı.
İlk ziyaret mekanı Afyonkarahisar İstiklal Tanıtım Merkezi’nin hemen ardından Balmahmut’a inmeden tepeden köy ve tarihî tren istasyonuna bakıldı. Emperyalist batının emrinde “Türkleri geldiği topraklara kadar sürmek, yok etmek ya da gücünü en aza indirmek” şeklinde özetlenen görevlendirmeyle buralara kadar gelen işgalci Yunanlıların asıl gayelerini, zulümlerini gizleyerek, köylülere şirin görünmek adına tepede sinema tesis edip, Türklere matineler düzenlediğini anlatıldı.
Dumlupınar Şehitliği’nde yıllar sonra savaş meydanında karşılaşan baba-oğul ve şehit olan babasını kucaklayan ve müteakiben kahraman ordumuzun İzmir’e girişinde kendisi de şehit olan “şehit oğlu şehitlerin abidesi” karşısında kültürel iletişim ve etkileşimin de ne kadar da yetersiz kaldığını bir kere daha hissedildi. Temsili mezar taşlarında neredeyse bütün vilayetlerden buradayız çığlığını haykıranlarla “gelecek bin yılda da burada olacağız” duruşu sergilendi. Şehit Sancaktar Abidesi’nde yüzyıla uzanan zaman önceki azmi yeniden yaşandı.
Milli Mücadele’de cephe hududu olan Şuhut Kazası’nın Efe Sultan-Belkaracaören Yolunda Büyük Taarruz’un ilk iki gününde sahra hastanesi görevi üstlenen havali hakkında izahatta bulunuldu. Şuhut İlçesinde uzunca bir çabadan sonra aslına uygun olarak restore edilen Şuhut Ulu Camii’ni ziyaret edildi.
25 Ağustos 1922 günü Başkumandan Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın Büyük Taarruzun hemen öncesinde son kontrolleri gerçekleştirdiği Şuhut Hacı Veli Konağı bugünkü Şuhut Atatürk Evi büyük bir ilgi uyandırdı. Müze Hatıra defterine Çalıştay Raporlama Koordinatörünün yazdıkları imzalandı: “25 Ağustos 1922 Büyük Taarruz’un hazırlıklarının yapıldığı Mustafa Kemal Paşa ve Ordu Komutanlarının toplantı yaptıkları bu Karargah-Konak’ta o günü heyecan ve gururunu tekrar yaşadık. Şimdi Kocatepe’ye çıkıyoruz. Büyük Atatürk. Bu vatan, bu millet, sana ve yönettiğin Muzaffer Türk ordusuna varlığını, bağımsızlığını, egemenliğini borçludur. Tüm dünyanın gelmiş, geçmiş en büyük lideri ve büyük Türk Atatürk en büyük şükran ve minnet duygularımızla seni ve silah arkadaşlarını daima anıyoruz. İzindeyiz. Takipçiniz. 8 Mart 2020 Pazar”
Büyük Taarruz esnasında kurtuluş sonrasında “kurtuluş müjdecisi” olarak istirdat edilen Afyonkarahisar’da, Uzunçarşı’yı geçerek Taşhan’da bir teşekkür ve veda kahvesi ile hem etkinlik hem de kültürel miras ziyareti tamamlandı. >> Kocatepe Haber Merkezi