'AK Parti'nin gidişi kadınların elinden olacak'

Cumhuriyet Halk Partisi  İl Başkanlığı'nda 31 Mart Cumartesi günü düzenlenen basın toplantısında CHP'liler 'kadına, özgürlüğe ve laikliğe düşman' olarak nitelendirdikleri zihniyeti protesto ettiler.'BU OLAY KABUL EDİLEMEZ'CHP İl Kadın Kolları Başkanı Şenay Sarman, TBMM'de 18 Mart Çanakkale Zaferi anma etkinliği için hazırlanan tiyatro gösterisinde rolleri olan kadın oyuncuların sahneye çıkmasının Meclis Başkanlığı tarafından engellendiğini belirtti. Günler [&hellip]

Cumhuriyet Halk Partisi  İl Başkanlığı’nda 31 Mart Cumartesi günü düzenlenen basın toplantısında CHP’liler “kadına, özgürlüğe ve laikliğe düşman” olarak nitelendirdikleri zihniyeti protesto ettiler.
“BU OLAY KABUL EDİLEMEZ”
CHP İl Kadın Kolları Başkanı Şenay Sarman, TBMM’de 18 Mart Çanakkale Zaferi anma etkinliği için hazırlanan tiyatro gösterisinde rolleri olan kadın oyuncuların sahneye çıkmasının Meclis Başkanlığı tarafından engellendiğini belirtti. Günler öncesinden gece yarılarına kadar prova yapan kadınların, gösteriye bir saat kala sahneye alınmadığını vurgulayan Sarman, “Atatürk’ün resimlerinin bile istenmediği oyunun süresi 12 dakikadan 4 dakikaya düştü, erkek oyuncular sahnede oyunu sergilerken, kadın oyuncular konukların arkasında merdivenlerin üzerinde bekletildi. 29 Mart günü gerçekleşen bu olay; kadın erkek eşitliği, kadın hakları ve laiklik adına kabul edilemez. Kadın oyunculara yönelik bu uygulama Anayasa’ya aykırıdır” dedi.
“YASAKLAR MÜCADELEMİZİ
DURDURAMAZ”
“Kadın ve erkeği bir arada görmek istemeyen zihniyet bilsin ki; biz sahnenin tozunu birbirine katan Afife Jale’nin torunlarıyız” diyen Sarman, “Sahneye bir kere çıktık bir daha inmeyiz. Biz Kadınlar Atatürk’ün kurucusu olduğu, kadınların seçme ve seçilme hakkını aldığı Millet Meclisi’nde uygulanan çağdışı bu kararı protesto ediyoruz, sorumlular derhal hesap versin.  Kadınlar özgürdür, eşittir ve ne zaman ne isterlerse onu yaparlar, kadınları karanlığa, evlere hapsetmenize izin vermeyeceğiz. Yaşamın her alanında; sahnede, sokakta, siyasette, bilimsel çalışmalarda her yerde varız ve var olmaya devam edeceğiz. Ortaçağ sizin olsun biz sahne ışıklarını seviyoruz. Biz kadınlar inmeyeceğimiz sahneden laiklik ve kadın düşmanlığı yapan tüm yetkilileri istifaya çağırıyoruz. Yasaklar mücadelemizi durduramaz” diye konuştu.  
“OLAY BİZLERİ ŞAŞIRTMADI”
CHP İl Başkanı Dr. M. Kemal Demirkırkan, TBMM’de 18 Mart Çanakkale Zaferi’ni anma etkinlikleri kapsamında sergilenen tiyatro gösterisinde kadın oyuncuların sahneye çıkmasının engellenişini kadını ikinci sınıf vatandaş gören anlayış olarak tanımladı. Demirkırkan, “Kadını ikinci sınıf vatandaş olarak gören anlayışı şiddetle kınıyoruz. Peki, bu olayı görünce bizler şaşırdık mı? Hayır. Bir konuşmasında kadınla erkeğin eşit olamayacağını, bunun fıtrata aykırı olduğunu, diğer bir konuşmasında kız mıdır, kadın mıdır bilemem diyen bir Cumhurbaşkanının olduğu, kadınların iş araması nedeniyle işsizliğin yükseldiğini iddia eden bir Maliye Bakanının olduğu bir ülkedeyiz. Kahkaha atan kadın iffetsizdir diyen Başbakan Yardımcısının olduğu, hamile kadın sokakta dolaşamaz diyen yandaşlarının olduğu bir ülkede, son yedi yılda kadın cinayetlerinin yüzde bin 400 artmasına şaşırmamak lazım” şeklinde konuştu.
“KURULUŞTA VE KURTULUŞTA KADINLAR VARDI”
Yapılanları Cumhuriyet ve Atatürk devrimleriyle hesaplaşma olarak değerlendiren Demirkırkan şöyle konuştu: “Birçok Avrupa ülkesinden önce Türk kadının sosyal ve kültürel alanlarda, eğitimde, hukukta, aile içinde, çalışma hayatında, toplumsal yaşamda ve siyasette haklarını iade eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye’sinde bu yapılanlar aslında Cumhuriyetle, Atatürk Devrimleriyle hesaplaşmadır. Bu sakat zihniyet nedeniyle sadece kadınlarımız değil, geleceğimiz de, cumhuriyetimizde tehdit altındadır. Cumhuriyetin sağladığı imkânlarla iktidara gelenler bugün demokrasiyi yok etmek istiyorlar. Meclisi feshetmek, yargıyı tekelleştirmek istiyorlar. Tek adamla milleti değil ümmeti yönetmek istiyorlar. Şunu sakın unutmayın. Bu cumhuriyetin kuruluşunda da, kurtuluşunda da kadınlar vardı. AKP’nin iktidara gelmesinde de kadınların onların değişiyle ablaların önemli bir yeri vardır. Hiç şüpheniz olmasın AKP’nin tarihin çöplüğüne gitmesi de, kadınların elinden olacaktır.” >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme