• Haberler
  • Eğitim
  • 'Aileler doğru kararı alabilmek için uzmana başvurmalı'

'Aileler doğru kararı alabilmek için uzmana başvurmalı'

Afyonkarahisar Pedagoji Merkezinden Dr. Pedagog Emrah Şenbabaoğlu, son zamanlarda anaokulu ve ilkokul döneminde çocuğu olan ailelerin aklındaki en büyük sorunun  'Okula başlamak için doğru yaş kaç? Okula başlamaya hazır olup olmadığını nasıl anlarız?' soruları olduğnu açıkladı. Şenbabaoğlu, ailelerin doğru kararı vermeleri için uzman yardımı almaları gerektiğini belirtti.

Afyonkarahisar Pedagoji Merkezi Dr. Pedagog Emrah Şenbabaoğlu, tatil döneminin tüm hızıyla devam ettiğini, ilk defa okula başlayacak öğrencilerin ailelerinni de kayıt telaşında olduklarını ifade etti. Şenbabaoğlu, Türkiye’de Eylül ayının sonu itibariyle 69 ayını dolduran çocukların, ilkokul birinci sınıfa başladıklarını hatırlattı.

“DOĞRU KARARIN ALINMASINDA PEDAGOGLARIN ROLÜ BÜYÜK”

Emrah Şenbabaoğlu, konu hakkında yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Ancak ebeveynlerin, akıllarında ‘Çocuğum okula hazır mı? Okula uyum sağlar mı?’ gibi çok soru bulunuyor.  Eylül sonu itibariyle 69 ayını dolduran çocuklar ilkokula başlayabilecekler. 66, 67 ve 68 aylık çocukların ise velisinin yazılı talebi üzerine kaydı yapılabiliyor. Çocukların 72 ayını doldurması halinde herhangi bir nedenle erteleme yapılamıyor. Okula başlamada yaş kriter olmasına rağmen yeterli değildir. Bazı çocuklar ay olarak geri olsa da okul olgunluğu gelişmişse okula başlayabillir. Bununla alakalı Pedagoji Merkezimiz de uyguladığımız yöntemlerle çocukların okula hazır olup olmadığını ölçüyoruz. Çocuğun sadece yaş, fiziksel durumu ya da bilişsel olarak iyi olması onun okula başlaması için yeterli değildir. Çocukların okumayı ve saymayı öğrenmesi, onun okul olgunluğuna sahip olduğu ve okula başlayabileceği anlamına gelmez. Burada çocuğun bütüncül gelişimi önemlidir. Bilişsel, fiziksel, sosyal duygusal ve dil gelişimine bir bütün olarak odaklanmamız gerekir. Ailelerin doğru karar almasında Pedagogların ve Psikolojik Danışmanların önemi büyüktür.”

“AİLELERİN UZMANDAN DESTEK ALMALARI ÇOK ÖNEMLİ”

Okula erken ve geç yaşta başlamanın riskli olduğuna değinen Şenbabaoğlu, şu ifadeleri kullandı: “Okula erken başlayan çocuklar bazı sorunlarla karşılaşabilirler. Okuma-yazma, sınıfta kendisini ifade edememe ve özgüven sorunu yaşayabilirler. Okula uyumda sorun yaşayabilirler. Bu durum okula karşı isteksizlik ve sosyal ve akademik gelişim sorunlarını tetikleyebilir. Ebeveynlerin çocuklarını okula geç gönderme eğilimi var. Okula geç başlayan çocuklar çeşitli sorunlar yaşayabilirler. Bunlar;  Akran sorunu, akademik ve sosyal olarak sıkılma, öğrenme motivasyonunda düşüklük, okula geç başlayan çocuğun okul öncesinde aynı sınıfı tekrar etmesi, onun program tekrarı yaşamasına neden olabilir. Bu durum hem çocuğun sıkılmasına hem de öğrenme yavaşlılığına neden olur. Üç adımda karar verilmelidir. Çocuğunu okula gönderip göndermeme konusunda kararsızlık yaşayan ailelere yönelik aşağıdaki 3 adıma dikkat edilerek karar verilmesini gerekiyor.  72 ayını doldurmuş ya da doldurmaya yakındır.  Olgunluk testlerinden elde edilen sonuçlar dikkate alınır. Okul öncesi ve ilkokul öğretmeninin gözlem ve görüşlerine başvurulur. Dünyanın birçok ülkesinde okula başlama yaşı 6’dır. Eğitimini ve akademik çalışmalarını tamamladığım ülke olan Çekya başta olmak üzere Avrupa’nın çoğunda; Çin, Singapur, Japonya gibi ülkelerde okula başlama yaşının 6 olup, bazı doğu ve Kuzey Avrupa ülkelerinde 7, İngiltere’de de 5 olduğunu söyledi. Ayrıca olgunluk testleri Pedagoji Merkezimizde uygulanıyor olup ailelere ve süreçlere dair destek olunmaktadır. Verilen kararların doğru olması, ailelerin doğru adım atması adına uzmanlarından destek alınması çok önemlidir.”

Bakmadan Geçme